Ο Τράμπ είναι το σύστημα: Η προσωποποίηση του φετιχισμού του πλούτου και της εξουσίας




Γράφει ο Τζορτζ Μονμπιό
στην εφημερίδα The Guardian

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ; Τα ψέματα; Τα ρατσιστικά στερεότυπα; Ο μισογυνισμός; Τα φερόμενα ως χουφτώματα; Η προφανής άρνηση να αποδεχτεί τα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών;

Ολα αυτά είναι αρκούντως άσχημα. Αλλά δεν είναι τα χειρότερα. Το χειρότερο πράγμα αναφορικά με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι είναι ο άνθρωπος που βλέπουμε στον καθρέφτη, ένας άνθρωπος που δεν προσβάλλει αλλά… ενσαρκώνει τις πιο βασικές αξίες του πολιτισμού μας.

Ο Τραμπ αποτελεί την προσωποποίηση του φετιχισμού του πλούτου, της εξουσίας και του ίματζ. Η επιδεικτική κατανάλωση, η αυτοπροβολή και το μεγάλο εγώ είναι σε αρμονία με τα κυρίαρχα αφηγήματα της εποχής μας. Με την ενθάρρυνση μερίδας Μέσων Ενημέρωσης, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση ενάντια στην κατανόηση για τους άλλους, στον αλτρουισμό και στο φιλότιμο. Μήπως επινόησε ο Τραμπ την ξενοφοβία και τον ρατσισμό; Μήπως επινόησε τις θεωρίες συνωμοσίας περί κλεμμένων εκλογών και πολιτικών αντιπάλων με εγκληματικό παρελθόν; Οχι. Αυτά τα στοιχεία ήταν εκεί ανέκαθεν. Αυτό που είναι νέο και διαφορετικό στην περίπτωση του Τραμπ είναι ότι τα έχει ενσωματώσει σε μια φαρμακερή δημαγωγία. Ούτε μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον Τραμπ κατηγορώντας τον ότι αρνείται και χλευάζει μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή. Σχεδόν όλοι οι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάνει το ίδιο.

Η Δημοκρατία στις ΗΠΑ είναι τόσο διεφθαρμένη από το χρήμα που δεν αναγνωρίζεται πλέον ως δημοκρατία. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι προϊόν νοθείας, όπως υποστηρίζει ο Τραμπ. Το πρόβλημα είναι ότι ολόκληρη η εκλογική διαδικασία είναι νοθευμένη για τους Αμερικανούς πολίτες προτού καν αυτοί πλησιάσουν στο σημείο να ρίξουν την ψήφο τους. Αυτή η ιστορία δεν ξεκίνησε με τον Τραμπ και δεν πρόκειται να τελειώσει με τον Τραμπ, όσο συντριπτική και αν είναι η ήττα του στις εκλογές. Ναι, πρόκειται για έναν ανειλικρινή, άξεστο και εξαιρετικά επικίνδυνο άνθρωπο. Αυτά τα χαρακτηριστικά ωστόσο τον καθιστούν όχι αουτσάιντερ αλλά την τέλεια απεικόνιση εκείνης της κάστας που κυβερνάει τον κόσμο σήμερα και την παγκόσμια οικονομία. Ο Τραμπ είναι το σύστημα, απογυμνωμένο από προσχήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: