Ο Ερντογάν εξαγγέλλει επενδύσεις για Αν. Μεσόγειο και ο Ακιντζί κάνει τη… δεύτερη φωνή




Σχέδια για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου ανακοινώνει το καθεστώς Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη να κάνει τη… δεύτερη φωνή των τουρκικών συμφερόντων.

Οι αναφορές έγιναν στο 23ο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας, που φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη, με τον Μουσταφά Ακιντζί να παρουσιάζεται ως «πρόεδρος» και να κάθεται στην πρώτη σειρά, δίπλα σε αρχηγούς κρατών.

Ο Ερντογάν, παραμονή της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο σήμερα, εξήγγειλε επενδύσεις για μετατροπή της χώρας του σε ενεργειακή δύναμη. Είπε πως από τις έρευνες που έγιναν φαίνεται ότι η πιο οικονομική πορεία για αυτό το αέριο είναι μέσω Τουρκίας. Έκανε δε αναφορά σε βήματα που θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου και το 2017, τοποθέτηση που μπορεί να θεωρηθεί πως παραπέμπει στο Κυπριακό. Αναφορά, πάντως, στο Κυπριακό δεν έκανε.

Από την πλευρά του, ο Ακιντζί, μιλώντας στο συνέδριο, έθεσε δυο ζητήματα, εκφράζοντας πλήρως τις τουρκικές επιδιώξεις. Πρώτο, είπε πως σε περίπτωση λύσης το αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας με αγωγούς στην Ευρώπη. Δεύτερο, έσπευσε να αναφέρει πως το υποθαλάσσιο καλώδιο για μεταφορά ηλεκτρισμού αντί να τοποθετηθεί μεταξύ «Ισραήλ-νοτίου Κύπρου – Κρήτης και Ελλάδας όπως σχεδιάζεται», να γίνει μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Τουρκίας.

Ο κατοχικός ηγέτης, τον οποίο προσφώνησε ο Πρόεδρος Παγκόσμιου Ενεργειακού Συμβουλίου, ως «Πρόεδρο», αξιοποίησε πλήρως την παρουσία του με φωτογραφίσεις και χειραψίες με ξένους ηγέτες, μεταξύ αυτών και με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: