Υιοθέτηση κειμένων από την UNESCO για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα




Συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα θα έχει στο Παρίσι o Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Α. Μπαλτάς, λίγες μόλις μέρες μετά την υιοθέτηση, για πρώτη φορά από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO, δύο κειμένων για το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Τα κείμενα υιοθετήθηκαν σε διήμερη συνάντηση της Επιτροπής, στο Παρίσι, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής Προώθησης της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής ή την Αποκατάστασή τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την απόφαση τη σχετική με την Έκθεση της Γραμματείας της UNESCO όπου η Επιτροπή εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Οπως, επίσης, για τη σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπου, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή σημειώνει το σκεπτικισμό της για την απόρριψη από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο της πρότασης της Ελλάδας για παραπομπή του ζητήματος στη διαδικασία Διαμεσολάβησης της UNESCO και καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα.

Ο κ. Μπαλτάς, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα εκφωνήσει ομιλία στην Ολομέλεια της Συνόδου ενώ θα έχει και σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του και θα εγκαινιάσει και την έκθεση του φωτογράφου Ρόμπερτ Μακ Κάμπε με τίτλο «Pathways to an Enchanted Land», με εικόνες από τοπία της Ελλάδας, η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο και φιλοξενείται στην έδρα της αντιπροσωπείας της UNESCO.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: