Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου




Δημοσιεύματα που αφορούν λεπτομέρειες για τη μετάβαση των δύο ηγετών στο ελβετικό θέρετρου του Mont Pelerin και πληροφορίες για το θέμα του εδαφικού κυριαρχούν σήμερα στον Τύπο.

Αναφορά γίνεται στην επίσκεψη της ‘Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην Κύπρο, σε θέματα οικονομίας και ενέργειας, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, και σε διάφορες συνεντεύξεις, κυρίως στις εβδομαδιαίες εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Με παρουσία Μουν και στήριξη ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος στην Ελβετία” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη λύση του Κυπριακού και ενδεικτική είναι η συμβολική παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στην έναρξη των συνομιλιών στην Ελβετία. Αλλού γράφει ότι `Aντρη Αναστασιάδη κα Μεράλ Ακιντζί τα είπαν για τη λύση στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και δημοσιεύει σχετική φωτογραφία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι νέες διατιμήσεις φέρνουν μειώσεις και αυξήσεις στο ρεύμα.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Πάνε με χάρτες για πάρε-δώσε στην Ελβετία” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο εδαφικό αναχωρεί σε δέκα μέρες για το Mont Pelerin, Αναστασιάδης και Ακιντζί και πως από εκεί και πέρα είτε θα γίνει πολυμερής για ασφάλεια και εγγυήσεις είτε θα υπάρξει ναυάγιο. Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ βάλλει κατά της Κουρσουμπά για το θέμα των επισκέψεων μαθητών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες δανειοληπτών για ιδιαίτερη μεταχείριση του Συνεργατισμού.

Ο “Φιλελεύθερος” με τίτλο “Γεμίζει το ελβετικό καλάθι” γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι συμφωνήθηκε η διεύρυνση της ατζέντας των συνομιλιών και αναφέρεται σε επιθέσεις της τ/κ πλευράς και σε εμπλεκόμενους που είναι χαμένοι στην μετάφραση. Αλλού γράφει ότι υπό δοκιμασία βρίσκονται ξανά οι σχέσεις Ουάσινγκτον – `Αγκυρας για τη δράση των Κούρδων μαχητών στο συριακό μέτωπο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας διέψευσε ότι το Ελένειο Δημοτικό θα γίνει μουσείο δεινοσαύρων και γράφει πως το σχολείο είναι ένας από τους χώρους που θα μπορούσε να φιλοξενήσει την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Θα κριθούν πολλά στο Μοντ Πελερέν” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού και αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι σε ιδιώτη επενδυτή θέλει να δώσει η κυβέρνηση ολόκληρο το λόφο του Φιλοξένια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι 17χρονος Αφγανός ήρθε στην Κύπρο μέσω Βουλγαρίας μέσα σε κοντέινερ.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο “Καιρός θα δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στο εδαφικό” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ ίσως παραστεί στο ελβετικό θέρετρο όπου θα γίνουν οι συζητήσεις για το εδαφικό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα η Κύπρος γιορτάζει την ημέρα του “`Οχι” και πως θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις. Αλλού αναφέρεται σε μέθοδο αντισύλληψης ενέσιμης μορφής για τους άνδρες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” με τίτλο “Ωρα Ευρώπης για το Κυπριακό” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η ΕΕ ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και αναφέρεται σε σημαντικές επαφές που θα έχει σήμερα στην Κύπρο η Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού αναφέρεται στη συμβολή των Κυπρίων στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε άλλο θέμα έχει αφιέρωμα στο Λύκειο Κολοσσίου, το οποίο κέρδισε το βραβείο του “Ευρωπαίου πολίτη” για το έργο των μαθητών “Μετανάστες”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” με τίτλο “Σολομώντειος λύση για Μόρφου”, γράφει στο κύριο της θέμα, ότι σε ειδικό καθεστώς θα είναι η Μόρφου όπως και οι περιοχές Καρπασίας – Λιμνίτη, που θα υπάγονται κατευθείαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι κάθε παιδί που γεννιέται χρωστά 24.000 ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι “φυγομαχεί ο ΔΗΣΥ” για τις δημοτικές εκλογές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι” με τίτλο “Σενάριο φρίκης το `ειδικό καθεστώς`” αναφέρει, στο κύριο της θέμα, πως η Μόρφου είναι η δυτική Θράκη της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει για “τρελές” απαιτήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι το Ισραήλ διαμήνυσε πως ο ανατολικός αγωγός (East Med) είναι εφικτός.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη “The Cyprus Weekly” με τίτλο “Προβλήματα στα ζητήματα της Ενέργειας” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας στην Κύπρο είναι δυσαρεστημένες λόγω σοβαρών λαθών που έχουν γίνει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι μαθητές στο Ριζοκάρπασο υποφέρουν καθώς δεν δόθηκε άδεια σε E/κ δασκάλα να διδάξει. Αλλού αναφέρει πως από την Κυριακή θα υπάρχουν δυο διαφορετικές ζώνες ώρας στην Κύπρο, αφού στα κατεχόμενα θα δεν τεθεί σε ισχύ η χειμερινή ώρα μετά από απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: