Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η πορεία των συνομιλιών και το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση των ηγετών ο Μουσταφά Ακιντζί και η παράνομη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Προβάλλονται επίσης οι συζητήσεις για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, η ένσταση του Δημάρχου Λεμεσού και της Νομικής Υπηρεσίας στην επανακαταμέτρηση των ψήφων για τη δημαρχία της πόλης, δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για ανάκαμψη της οικονομίας, το θέμα του λιμανιού Λεμεσού και ο θάνατος του Λίο, του αγαπημένου σκύλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Μουσταφά, απόν `θέλει να πάει στον μύλον…” και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σκληρή απάντησή του προς τον Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η υπομονή έχει και τα όριά της. Σε άλλη είδηση, η “Α” γράφει ότι άνοιξε ο διάλογος για τη δημιουργία πρατηρίων χαμηλού κόστους βάσει και της τάσης που υπάρχει στην Ευρώπη. Γράφει επίσης ότι ο Δήμαρχος Λεμεσού και η Νομική Υπηρεσία λένε όχι στην επανακαταμέτρηση των ψήφων.

“Η Σημερινή” στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο “Προς κατάρρευση οι συνομιλίες για το Κυπριακό” αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για `επιθετική στάση`. Αλλού γράφει ότι αγανακτισμένοι είναι οι Τούρκοι με το ενεργειακό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι η Κύπρος δεν έχει άμεση ανάγκη να βγει στις αγορές και ότι αξιοσημείωτη είναι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

“Άνοιξε η πόρτα για αδιέξοδο” αναφέρει στον κύριο τίτλο του “Ο Φιλελεύθερος” και γράφει ότι η Άγκυρα φλερτάρει με το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Θέτει όρους και προειδοποιεί με τα πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο. Γράφει επίσης ότι νέα καταδίκη για ιατρική αμέλεια που οδήγησε σε θάνατο έγινε γνωστή στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Ασθενής απεβίωσε μετά από λανθασμένη διάγνωση και θεραπεία. Εξάλλου στη Λεμεσό συγγενείς 35χρονης ζήτησαν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας αφού η κοπέλα που ήταν προγραμματισμένη για χειρουργική επέμβαση στο στομάχι πέθανε. Αλλού αναφέρεται σε 137 υποθέσεις κακοποίησης ζώων σε 4 χρόνια ενώ αλλού με φωτογραφία γράφει για τον πρόωρο θάνατο του Λίο, το σκυλάκι του Προέδρου.

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Κλίμα έντασης διακυβεύονται οι συνομιλίες” και αναφέρεται στην έκκληση από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, προειδοποιώντας ότι θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολη κατάσταση αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες. Η “Χ” γράφει ότι υπέρ των ιδιωτών είναι πολλοί όροι του συμβολαίου για το λιμάνι Λεμεσού. Αναφέρει επίσης ότι ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών επικρίνει έντονα τον Υπουργό Υγείας, στηρίζοντας τις θέσεις του Υπουργού Οικονομικών για πολυασφαλιστικό.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Η συνάντηση των ηγετών ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί” και προβάλλει τις δηλώσεις του ΠτΔ, ο οποίος είπε ότι η υπομονή έχει τα όριά της. Προβάλλει επίσης είδηση ότι αξιωματούχος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αρμόδιος για οικονομικά θέματα έλαβε κυπριακή υπηκοότητα. Αλλού αναφέρει ότι αναστάλησαν μετά από τέσσερις μέρες οι έρευνες για εντοπισμό του δύτη στην Πάφο.

Η “Οικονομική Καθημερινή” με κύριο τίτλο “Υπό δοκιμασία το λιμάνι για δύο μήνες” γράφει ότι για σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου κάνουν λόγο παράγοντες του λιμανιού Λεμεσού αλλά και επιχειρηματίες αν στο άμεσο μέλλον παρουσιασθούν και πάλι λειτουργικά προβλήματα. Αναφέρει επίσης ότι ανάστατη είναι η γαλλική αγορά ομολόγων λόγω της μείωσης της διαφοράς μεταξύ της υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και των δύο πιθανότερων αντιπάλων της στο δεύτερο γύρο, του Φιγιόν και του Μακρόν. Γράφει αλλού ότι έναντι 4,48 δις εξαγόρασε η Verizon τη Yahoo.

ΚΥΠΕ Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/02/2017 09:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: