Η Άγκυρα και το ψευδοκράτος καθυστερούν τη μελέτη ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας για Κυπριακό




Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι οι οικονομικές παράμετροι του Κυπριακού είναι πολύ σημαντικές και επεσήμανε ότι το σύστημα πρέπει να διασφαλίζει και να αναπτύσσει και όχι να υπονομεύει τις οικονομικές προοπτικές.

Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε δημοσίευμα στην οικονομική ιστοσελίδα «Stockwatch» ότι δεν είναι σε καλό δρόμο οι μελέτες που πρέπει να γίνουν, λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να καταθέσει στοιχεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως πρόσθεσε, το χρέος του κατοχικού καθεστώτος δεν έχει χαρακτηριστικά χρέους, αλλά είναι μόνο η καταγραφή των ποσών που παραχώρησε η Τουρκία από το 1974 και σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος αποπληρωμής, δεν υπάρχουν τόκοι, ούτε πληρώθηκε ποτέ κάποια δόση.

Η ιστοσελίδα «Stockwatch» έγραψε σήμερα ότι οι κυπριακές Αρχές ενημερώθηκαν από το εξειδικευμένο κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ανέλαβε να ετοιμάσει την έκθεση σε σχέση με το καθεστώς του τραπεζικού συστήματος στα Κατεχόμενα και ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, πως έχει αναστείλει το έργο του επί των θεμάτων αυτών «λόγω ανεπαρκούς ή ουδεμίας πληροφόρησης που λαμβάνουν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έθεσε το ζήτημα στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νιούλαντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την περασμένη Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία και η ίδια φέρεται να μετέφερε το θέμα στον Μουσταφά Ακιντζί.

Επιπρόσθετα, το κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών, που ενισχύει τη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό σε θέματα οικονομίας και τραπεζών, όπου συμμετέχουν τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας, ετοίμασε σχετικό σημείωμα, στο οποίο επισημαίνεται πως σε αυτό το σκέλος δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, λόγω της άρνησης των αντίστοιχων Αρχών των Κατεχομένων να δώσουν τα ανάλογα στοιχεία.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισαν στη Λευκωσία ότι θεωρούν «εκ των ων ουκ άνευ» την αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος στα Κατεχόμενα, ενώ την ίδια ώρα ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) έχει διαμηνύσει προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι ακόμη και αν γίνει αξιολόγηση από αναγνωρισμένο οίκο, τα δεδομένα που θα προκύψουν θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο του SSM.

Για τις περισσότερες τράπεζες στα Κατεχόμενα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι χρειάζονται κεφάλαια. Επίσης, τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα, όσο και η ΕΚΤ, τόνισαν ότι πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά οι διαδικασίες και οι κανονισμοί σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες, τις πληρωμές, την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και τους τρόπους χορήγησης δανείων.

Για τους προϋπολογισμούς του 2017, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου είναι ανάμεσα στις τρεις καλύτερες των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ πριν από μερικά χρόνια η χώρα «βρισκόταν στον πάτο». Αναλύοντας τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ πριν από μερικά χρόνια βρισκόταν 12 βαθμίδες κάτω από τη μνημονιακή βαθμίδα.

Ο προϋπολογισμός του 2017 περιλαμβάνει έσοδα 6 δισεκατομμυρίων 964 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 1,8% σε σχέση με το 2016, και δαπάνες 7 δισεκατομμυρίων 69 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 2,6%. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί από 2,5% έως 3%.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά αρνητικού πληθωρισμού και το 2017 θα υπάρξει ελαφρά θετικός πληθωρισμός. Όπως πρόσθεσε, αυξήθηκε η απασχόληση και αυτό διαφαίνεται από τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,2%.

17/10/2016 14:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: