Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση Κοτζιά – Ερό με έμφαση στο Κυπριακό και το χρέος




Το Κυπριακό συζητήθηκε αναλυτικά κατά τη συνάντηση που είχαν ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Μαρκ Ερό στην Αθήνα, οι οποίοι αντάλλαξαν εκτενώς απόψεις επίσης για την προσσφυγική κρίση, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και για το θέμα του ελληνικού χρέους και την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Ως προς το Κυπριακό, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Γαλλία κατανοεί την ανάγκη για μια Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, μέλος της ΕΕ. Σημείωσε ότι εξήγησε στον κ. Ερό τις ελληνικές θέσεις ως προς την αναγκαιότητα κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων για να μπορέσουν όλοι να νιώθουν ασφαλείς στο νησί τους.

Ο κ. Ερό, από την πλευρά του, σημείωσε η επανένωση της Κύπρο που θα ήταν σημαντικό μήνυμα ειρήνης στην περιοχή αλλά και μήνυμα ως προς την αντίληψη της Ευρώπης για τη συμβίωση. Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, προσέθεσε ότι η Γαλλία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και με προσοχή και ότι χαιρετίζει τα εγχειρήματα που έχουν αναληφθεί και τον ειλικρινή διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των επικεφαλής των δύο κοινοτήτων.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η λύση του Κυπριακού καθώς είναι μια ανοιχτή πληγή από το 1974 και ότι για τη Γαλλία, χώρα μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, η λύση είναι διζωνική και δικοινοτική, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Διευκρίνισε ότι η Γαλλία δεν είναι εγγυήτρια δύναμη και δεν θα παρέμβει στις διαπραγματεύσεις και ότι ο ίδιος μεταβαίνει στην Κύπρο για να ακούσει.

Σε ένα τελικό σχόλιο ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι η λύση για το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να είναι δίκαιη, να εξυπηρετεί όλους τους Κυπρίους, την Κύπρο, τον κυπριακό λαό και όχι με κριτήρια τα συμφέροντα τρίτων.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: