Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο δυτικής επέμβασης στην Συρία ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον




Ανοιχτό άφησε ο Μπόρις Τζόνσον το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω στρατιωτικής δράσης από τη Δύση στη Συρία, καταδικάζοντας τις «βάρβαρες» επιθέσεις της κυβέρνησης Άσαντ κατά αμάχων στο Χαλέπι με τη «συνενοχή» της Ρωσίας και του Ιράν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι σωστό τώρα να επανεξετάσουμε τις πιο ενεργητικές επιλογές, τις στρατιωτικές επιλογές» στη Συρία.

Ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους Αμερικανούς και έναν ευρύτερο συνασπισμό. Όπως είπε, ακόμα απέχουμε πολύ από μια πιο ενεργή στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στη Συρία, αλλά «σίγουρα διεξάγονται συζητήσεις».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, εκπρόσωπος του οποίου σχολίασε ότι μια τέτοια δυτική επέμβαση θα ήταν καλοδεχούμενη εφόσον στόχευε τους «τρομοκράτες» και όχι τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο κ. Τζόνσον, άλλοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης και οι ΗΠΑ έχουν επιρρίψει την ευθύνη στη Ρωσία για επιθέσεις κατά ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών, νοσοκομείων και αμάχων στο Χαλέπι, κάνοντας λόγο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να στοχεύουν θέσεις κυρίως στο ανατολικό Χαλέπι, που ελέγχεται από συριακές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε στο βρετανικό Sky News ότι στο Χαλέπι εξελίσσεται ένα «ολοκαύτωμα», ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει πως η πόλη θα μπορούσε να καταστραφεί έως τα Χριστούγεννα.

Εν τω μεταξύ η συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από τα Ηνωμένα Έθνη σε 25 από τις 29 υπό πολιορκία περιοχές της χώρας, όχι όμως στο ανατολικό Χαλέπι.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πέρυσι τη συμμετοχή της χώρας στο πλευρό των Αμερικανών σε αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μετά από την αρχική απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης Κάμερον. Δεν έχει, ωστόσο, τεθεί επισήμως από την κυβέρνηση Μέι ζήτημα αεροπορικών ή άλλων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: