Το «Ρεμπέτικο Μυστήριο» στο Ηρώδειο για την ενίσχυση του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού»




Μια παράσταση για την ενίσχυση του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» παρουσιάζεται στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο. Το «Ρεμπέτικο Μυστήριο» σε λιμπρέτο, στίχους και σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη είναι μια λαϊκή όπερα, που συνδέει τη διαδρομή της ζωής ενός ανθρώπου με την κοινωνία που τον περιβάλλει και την Ιστορία που καθορίζει τη μοίρα του.

«Ο Φέρρης έπιασε ένα πολύ ελληνικό θέμα. Η ιστορία αρχίζει από τη Σμύρνη, εκεί όπου τραγουδούσαν Έλληνες ρεμπέτες. Όταν εκλαϊκεύτηκε κι έγινε λίγο αθηναϊκό το ρεμπέτικο δεν έπιασε» εξήγησε, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Άννα Φόνσου, η πρόεδρος του «Σπιτιού του Ηθοποιού», το οποίο φιλοξενεί σήμερα 30 άτομα σε άριστες συνθήκες στο ένα του κτίριο (το δεύτερο είναι στα σκαριά), ενώ απασχολεί και υπαλλήλους ο οποίοι αμοίβονται κανονικά. «Αυτού του τύπου οι ρεμπέτες δεν υπάρχουν στην εποχή μας. Διέθεταν πάθος, σκοτώνονταν για λόγους τιμής.

Δίνονταν στη μουσική, στην τέχνη, είχαν ελπίδα, ονειρεύονταν, πράγματα που λείπουν στην εποχή μας» τόνισε η ηθοποιός που είναι υπεύθυνη για την διεύθυνση παραγωγής της παράστασης. «Τελειώσαμε από ελπίδες. Οπότε ας τα βλέπουμε στο θέατρο. Ας αναλογιστούν οι πολιτικοί μας ότι είμαστε απόγονοι του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη. Μόνο από κει θα σωθούμε. Είναι ο καθρέφτης μας» είπε και στάθηκε ιδιαίτερα στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση της παραγωγής. «Ο υπουργός με δέχθηκε» ανέφερε η Άννα Φόνσου. «Του είπα τα προβλήματά μας και τα κατάλαβε. Μου έδωσε το Ηρώδειο δωρεάν κι ένα χρηματικό ποσόν για να μπορούμε να περάσουμε. Και υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθάει όσο βρίσκεται σε αυτή τη θέση, γιατί κατάλαβε ότι παράγουμε έργο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε πως «Το Σπίτι του Ηθοποιού» είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια. «Οι ενέργειες της κ. Φόνσου, είναι γνωστές, αλλά κατά κάποιο τρόπο, τα προηγούμενα χρόνια αυτή η προσπάθεια έμενε στο περιθώριο χωρίς να αναδεικνύεται η σημασία της. Η προσπάθεια αυτή είναι πολύ ωραία, όχι με όρους φιλανθρωπίας αλλά με όρους τέχνης. Οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες αξίζουν να μένουν στα πράγματα ανεξαρτήτως ηλικιών και δυσκολιών του βίου. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε με τα λίγα μέσα που έχει το υπουργείο Πολιτισμού. Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθεί «Το Σπίτι του Ηθοποιού», πέρα από τα αναγκαία, είναι η στήριξη μας στις εκδηλώσεις και τις δράσεις που διοργανώνει. Αυτή η παράσταση ανοίγει μια νέα σχέση η οποία σε ότι αφορά τουλάχιστον στο υπουργείο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς πάντα στα μέτρα του εφικτού» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κώστα Φέρρη, το «Ρεμπέτικο Μυστήριο» διαθέτει «δομή θεατρική, αντίληψη δική του και στοιχεία από το αρχαίο ελληνικό δράμα. Αποτελεί ένα είδος δραματικού ή “τραγικού πανηγυριού”, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Αριστοτέλη. Μουσική, χορός, τραγούδι, χορός τραγωδίας, δράση και πρόζα υπάρχουν σε ενιαία συνέχεια. Κι αυτά όλα οδηγούν σε μια σύνδεση του προσωπικού δράματος με την ίδια την ιστορία».

Στην παράσταση συμμετέχουν 40 ηθοποιοί και μουσικοί . Τη μουσική και τα τραγούδια επιμελήθηκε η Θέσια Παναγιώτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Μιχάλης Σδούγκος, οι χορογραφίες είναι της Σοφίας Καραγιάννη, οι φωτισμοί του Γιάννη Δρακουλαράκο και ο ήχος του Κώστα Κριεμπάλδη.

Ν.Μπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: