Τεράστια ευκαιρία για λύση του Κυπριακού “βλέπει” ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών




Η κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι ένα θετικό στοιχείο, σύμφωνα με το Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ευρώπη Σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος εκτιμά ότι όσο πιο λίγες παρεμβάσεις εκ των έξωθεν υπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία, τόσο το καλύτερο.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, ο Σερ Αλαν μίλησε για “μια τεράστια ευκαιρία” επίλυσης του Κυπριακού, την οποία – όπως είπε – ελπίζει ότι θα αδράξει ο κυπριακός λαός, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εάν αυτό δεν γίνει, τότε ενδεχομένως οι μελλοντικές γενεές να επηρεαστούν από τις επιπτώσεις της μη λύσης.

Ο Σερ Άλαν εκτιμά ότι, στην περίπτωση που οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία, το κύρος της Κύπρου θα ενισχυθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Αναφορικά με την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, είπε ότι το Λονδίνο προσπαθεί να επεξεργαστεί τρόπους με τους οποίους να χειριστεί την έξοδό του από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Κληθείς να αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, είπε πως υπάρχει “ένα έντονο αίσθημα παντού ότι οι συζητήσεις είναι πιο προχωρημένες και πιο ελπιδοφόρες από ό,τι ήταν ποτέ στο παρελθόν,” σημειώνοντας πως όλοι επιθυμούν την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, καθώς αυτό θα εξυπηρετήσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Κύπρου και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

“Ας ελπίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Σκοπός της εδώ επίσκεψής μου ήταν να έρθω εδώ ως εγγυήτρια δύναμη και να δηλώσω ότι θέλουμε αυτή η διαδικασία να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει”, είπε στο ΚΥΠΕ.

Κληθείς να επεξηγήσει τη δήλωσή του για “πολύ καλή και ενθαρρυντική πρόοδο”, ο Βρετανός Υφυπουργός απέφυγε να επεκταθεί περαιτέρω, λέγοντας ότι “οι ακριβείς λεπτομέρειες αφορούν τις δύο πλευρές, δεν είναι δική μας δουλειά να εμπλακούμε στις λεπτομέρειες, να δίδουμε οδηγίες ή να κατευθύνουμε.”

“Πολλά από τα στοιχεία (της λύσης) είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, πάντοτε υπάρχουν λεπτομέρειες που θα χρειάζονται περισσότερη δουλειά, αλλά πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχει καλή πίστη και στις δύο πλευρές και μια πολύ έντονη επιθυμία να καταλήξουν,” πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε “καλή εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών” η οποία – όπως σημείωσε – είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην πορεία για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Το ΗΒ, είπε, “είναι εδώ για να ενθαρρύνει και να δηλώσει ότι ελπίζουμε ότι θα εργαστείτε μέχρι να φτάσετε στο τέλος.”

Σε ερώτηση για το τι εννοεί με την αναφορά του σε “άσκηση εποικοδομητικής επιρροής, στηρίζοντας την πορεία” των συνομιλιών, ο Σερ Άλαν υπέδειξε ότι το ΗΒ δυνατόν να ασκήσει αυτήν την επιρροή μέσω επαφών με “κάποιον”, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει “εποικοδομητική ενθάρρυνση” προς τους διαπραγματευτές.

“Σε οποιαδήποτε συζήτηση αυτού του είδους, πάντα υπάρχουν διπλωματικές συζητήσεις που κάποιος μπορεί να έχει. Ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε συνομιλώντας με κάποιο τηλεφωνικά για να του πούμε `σας παρακαλώ δεχτείτε, αυτή είναι μια καλή ιδέα ή δεν είναι καλή ιδέα`. Θεωρώ ότι γνωρίζοντας ότι τα ΗΕ, η ΕΕ και η Βρετανία, όλοι, επιθυμούν (τη λύση), ελπίζω ότι θα προσφέρουμε εποικοδομητική ενθάρρυνση στους διαπραγματευτές και στις δύο πλευρές ώστε να βοηθήσουμε με στόχο να φτάσουν μαζί σε μια επιτυχή συμφωνία,” πρόσθεσε.

Μιλώντας συγκεκριμένα για “πρακτική εμπειρία” που μπορεί η Βρετανία να προσφέρει για να ωθήσει τη διαδικασία των συνομιλιών, ο Σερ `Αλαν χαιρέτισε την κυπριακή (ντόπια) διαδικασία που προέρχεται από την ίδια την Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι “ενδεχομένως όσο πιο λίγες παρεμβάσεις υπάρχουν εκ των έξωθεν τόσο το καλύτερο.”

Σημειώνοντας ότι το ΗΒ έχει εμπλακεί σε πολλές διαπραγματευτικές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο συμβαίνει φυσιολογικά και προέρχεται από την ίδια την Κύπρο. “Το κάνουν οι ίδιοι και πιθανόν όσο πιο λίγες παρεμβάσεις υπάρχουν εκ των έξωθεν τόσο το καλύτερο,” σημείωσε.

«Το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία είναι ‘ντόπια’, προέρχεται εκ των έσωθεν και στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση των δύο κοινοτήτων, στο βορρά και το νότο στο νησί, είναι αυτό που απαιτείται να γίνει. Πιστεύω ότι ακριβώς επειδή αυτό προέρχεται από την ίδια την Κύπρο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Σερ Άλαν επανέλαβε ότι η πρόταση του Λονδίνου, του 2004, να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέρος της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων ισχύει ακόμα.

«Η προσφορά είναι σε ισχύ και ελπίζω, εάν αυτή αποδειχτεί βοηθητική, να βοηθήσει (τη διαδικασία των συνομιλιών). Εάν βοηθήσει στη συναρμολόγηση των κομματιών του παζλ ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό θα είναι πολύ καλά νέα», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν είχε οποιαδήποτε αντίδραση ή σχόλιο επί του θέματος από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, είπε ότι δεν έχει συζητήσει το θέμα σε λεπτομέρεια, λέγοντας παράλληλα ότι υπάρχουν πολλά άλλα κεφάλαια, τα οποία συζητούν οι δύο ηγέτες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

«Η αίσθησή μου είναι ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ευκαιρίας για την Κύπρο, μια ευκαιρία που ελπίζω θα αδράξουν και θα εγκριθεί από τον λαό σε δημοψήφισμα. Θα έλεγα ότι εάν δεν αδράξουν αυτή την ευκαιρία, οι επόμενες γενιές ενδεχομένως να επηρεαστούν» (από αυτό που θα ακολουθήσει), τόνισε.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Βρετανός ΥΦΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε ηγετικές ικανότητες, θάρρος και όραμα που χρειάζονται για να αδράξει κάποιος μια ευκαιρία που προσφέρεται, ενίοτε απαιτούνται και συμβιβασμοί για να καταλήξεις σε ένα αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις διμερείς σχέσεις, μίλησε για «πολύ βαθιές» και «σχέσεις που είναι εξαιρετικά καλές.»

«Πιστεύω ότι, παρόλο που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, οι διμερείς μας σχέσεις όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά μπορούμε να τις εμβαθύνουμε και αυτό ακριβώς είναι που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με πολλά κράτη μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Απαντώντας άλλη ερώτηση για τομείς που μπορούν να ενισχυθούν, σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, απάντησε «ο μόνος τομέας αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο για την οποία επιθυμούμε να δούμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι θα ενισχύσει, εάν θέλετε, το κύρος της Κύπρου παγκοσμίως και εάν (οι ηγέτες) επιδείξουν θάρρος και ορθή λογική να καταλήξουν σε συμφωνία για την επανένωση του νησιού, στη βάση των όσων συζητούν, αυτό θα προσφέρει στην Κύπρο ένα εξ ολοκλήρου νέο μέλλον, που οπωσδήποτε θα είναι προς όφελός της», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στη χώρα αυτή, ανέφερε ότι θα ήταν ασέβεια για το ΗΒ να επέμβει σε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι η απόφαση για ένταξη της Τουρκίας είναι ζήτημα που αφορά την ΕΕ και την ίδια την Τουρκία.

Επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του Λονδίνου για το πραξικόπημα στην Τουρκία, είπε ότι το Λονδίνο θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις διμερείς του σχέσεις με την Άγκυρα κατά τρόπο, που, όπως είπε, «ελπίζω να βοηθήσει επίσης και τις συζητήσεις που γίνονται στην Κύπρο, και αυτό είναι η δική μου προτεραιότητα ως Υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη».

Κληθείς, τέλος, να εξηγήσει τι εξυπακούεται με τη δήλωσή του ότι το Λονδίνο στοχεύει «στη καλύτερη δυνατή συμφωνία» σε ό,τι αφορά την έξοδό του από την ΕΕ, τόνισε ότι το ΗΒ δεν αποχωρεί από την Ευρώπη, αλλά από την ΕΕ και έχει κάθε πρόθεση να παραμείνει ένας παγκόσμιος εμπορικός εταίρος που επιθυμεί να συνεχίσει να εμπορεύεται όπως επιθυμούν να πράττουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

«Στο μεταξύ, συζητούμε για εμπορικές συμφωνίες, τρόπους που θα επιτρέψουν να διατηρήσουμε τους δασμούς στα χαμηλότερα επίπεδα κ.λπ. Είναι όμως πολύ νωρίς να πως ακριβώς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», πρόσθεσε.

Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για τη Βρετανία και χρειαζόμαστε χρόνο για να καθορίσουμε επακριβώς πώς αυτά όλα θα επιτευχθούν, κατέληξε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: