Στην Αίγυπτο Καμμένος και Αμανατίδης για προώθηση συνεργασίας, τριμερή με Κύπρο




Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ο κ. Καμμένος σήμερα συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση κρατικών και ιδιωτικών βιομηχανιών Ελλάδας – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αιγύπτιος ομόλογός του Στρατηγός Σέντκυ Σόμπχι, ο Υπουργός Στρατιωτικής Παραγωγής Μουχάμαντ Σαήν αλ Άσαρ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, και ο Αρχηγός του Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Μαχμούντ Χεγκάζι.

Ο κ. Καμμένος συναντήθηκε και με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και επισκέφθηκε τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο. Επίσης, είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ ο οποίος του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα.

Στη συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αλλά και στην επίσκεψη στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο ήταν παρών και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών επαφών, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο κ. Αμανατίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, επισκέφθηκε την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή, καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστου Καβαλή και των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, ενώ παράλληλα, ενημερώθηκε εκτενώς για τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου από το Διευθυντή του, κ. Χρήστο Παπαδόπουλο.

Εν συνεχεία, ο κ. Αμανατίδης ξεναγήθηκε στους χώρους τόσο των Σχολών, όσο και του Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου, συνομίλησε με μαθήτριες και μαθητές και συνεχάρη τη διοίκηση, το προσωπικό, τους φορείς και τους εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Ακολούθως, ο Έλληνας Υφυπουργός συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Σύμβουλο του Προέδρου της Αιγύπτου για θρησκευτικά θέματα, Σέικ Οσάμα αλ Αζχάρι, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Στην εν λόγω συνάντηση αποφασίστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών στους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Ο κ. Αμανατίδης προσκλήθηκε από τον κ. αλ Αζχάρι να επισκεφθούν από κοινού την Μονή του Σινά. Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Σύμβουλο Προέδρου της Αιγύπτου για θρησκευτικά θέματα να τον επισκεφθεί στην Αθήνα, συναντήσεις που θα δρομολογηθούν άμεσα το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ.κ. Δαμιανό, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: