Παιχνίδι απόδοσης ευθυνών: Ο Ακιντζί κατηγορεί Αναστασιάδη ότι δεν θέλει λύση!




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών έχει ξεκινήσει ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν θέλει λύση.

Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος είναι ιδιαίτερα λαλίστατος την τελευταία περίοδο, υποστήριξε πως «το να μην θες χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη σημαίνει ότι δεν θες λύση, δεν είσαι ειλικρινής». Τοποθέτηση, που εν πολλοίς, συνιστά κατηγορία κατά του Προέδρου και της ε/κ πλευράς.

Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος χθες επέστρεψε από τα κατεχόμενα, έσπευσε να καθορίσει τα επόμενα βήματα, την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχει οτιδήποτε συμφωνημένο. Αναφέρθηκε σε τρία στάδια της διαδικασίας.

Το πρώτο στάδιο θα αρχίσει στις 4 Οκτωβρίου με συνάντηση των ηγετών για προγραμματισμό της εργασίας που θα αφορά τα εναπομείναντα ζητήματα στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια.

Το δεύτερο στάδιο, θα είναι συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ, όπου θα συζητηθεί το εδαφικό σε λεπτομέρεια, με χάρτη, ποσοστώσεις και ονομασίες τοποθεσιών. Προτιμά αυτό να γίνει εκτός Κύπρου.

Ως τρίτο στάδιο, αλλά αμέσως μετά το Καμπ Ντέιβιντ, σε πενταμερή θα συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Για το θέμα των εγγυήσεων, είπε πως με βάση και τα μηνύματα που λαμβάνει, επιθυμία είναι να εγγυηθεί η Τουρκία με κάποιο τρόπο τη νέα τάξη που θα δημιουργηθεί και σημείωσε πως δεν θεωρεί αβάσιμες τις ανησυχίες των Τ/κ. Συνέδεσε την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων από την Τουρκία με τις επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και την παρουσία του ΕΛΑΜ στη Βουλή! Επανέλαβε τη θέση του πως με την πάροδο του χρόνου το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί.

Ο κατοχικός ηγέτης κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του σε “λιμάνι καταφυγής” για την Τουρκία, που προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Είπε ότι την χρησιμοποίησε σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων θεωρώντας ότι αντικατοπτρίζει τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Τ/κ. «Απορρίπτω τα περί ένδειξης αδυναμίας, ανικανότητας, του καημένου”. Ήταν και ως απάντηση στην πρόταση για διεθνή δύναμη στην Κύπρο», ανέφερε σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου.

Σημείωσε ότι πρέπει να βγει ένα κείμενο πολιτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες θα μπορούσαν να αφεθούν για το 2017. Επανέλαβε πως πριν φύγουν για την Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν καταλήξει σε μια αντίληψη για το τί μηνύματα θα μετέφεραν στον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Θα λέγαμε στον ΓΓ ότι, με τον όρο να επιβεβαιωθεί (η πρόοδος) από την εργασία που θα κάναμε με την επιστροφή μας στην Κύπρο, να προετοιμαστεί πλέον για την πενταμερή. Αυτή ήταν η κατανόηση που είχαμε», είπε και επικαλέστηκε την παρουσία Άιντα. Ισχυρισμός που έχει διαψευστεί από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Ο Ακιντζί ισχυρίσθηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε αυτό το θέμα «με το Εθνικό Συμβούλιο ή έκανε πίσω μετά από δεύτερες σκέψεις σχετικά με το απορριπτικό μέτωπο που κάνει πολλή σαματά».

ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι όντως δεν μπόρεσαν να συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά είχαν συναντηθεί προηγουμένως δύο φορές.

Εάν υπήρχε μια δύσκολη κατάσταση θα τα λέγαμε, πρόσθεσε αναφέροντας ότι είχε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και τον κ. Σινιρλίογλου ο οποίος τους ενημέρωσε λεπτομερώς.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Διαφοροποίηση στο εδαφικό – Δεν επιμένουν οι Τούρκοι για συζήτηση με το θέμα των Εγγυήσεων

Υπάρχει μια διαφοροποίηση, που προκύπτει από τις δηλώσεις Ακιντζί, όσον αφορά την ανάγκη να συζητηθεί πλέον το Εδαφικό όχι σε συνδυασμό με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις κάτι που αποτελεί αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς Συνεδρίου με θέμα “the aims of punishment”.

Σε ερώτηση μήπως πίσω από αυτά είναι ο κ. Άιντα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «διαχρονικά, όχι μόνο στην περίπτωση του κ. Άιντα αλλά με όλους τους Ειδικούς Συμβούλους, υπήρχαν περιπτώσεις, υπήρχαν στιγμές όπου είτε η μία είτε ή άλλη πλευρά εξέφρασε δημόσια δυσφορία ή διαφωνία για τον τρόπο που προσεγγίζει την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών.

Από κει και πέρα εκείνο που έχει σημασία, ειδικότερα για αυτή τη διαπραγμάτευση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και την Κυριακή, είναι ότι πρόκειται για μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και άρα ο ρόλος των Ην. Εθνών είναι περιορισμένος. Είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά όσον αφορά το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνω τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των ηγετών.

Να αναφέρω, όπως προκύπτει και από τις μέχρι σήμερα συνομιλίες, ότι υπήρξαν φορές που οι παρεμβάσεις ή εισηγήσεις του κ. Άιντα ήταν βοηθητικές για τη δική μας πλευρά, υπήρχαν περιπτώσεις που ήταν βοηθητικές για την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει επιβάλει είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά. Άρα εκείνο που κρατούμε εκείνο που είναι το σημαντικό και που ξεχωρίζει την παρούσα διαδικασία είναι ότι είναι μιας κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και ο ρόλος των ΗΕ είναι περιορισμένος».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΘΕΜΑ «ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΩΝ»

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» στα κατεχόμενα ίσως και πριν από το τέλος του χρόνου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν ένα θέμα για το οποίο και στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα στον κ. Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε τη σύγκλιση που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα. Άρα δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις μέχρι τότε διαβεβαιώσεις του κ. Ακιντζί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδεχομένως να κρίνει να θέσει το θέμα στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη βδομάδα».

ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε να πει πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ηγετών. Είπε ότι «αναμένεται αύριο να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες. Τη Δευτέρα δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω υποχρεώσεων των δύο πλευρών. Η πιο πιθανή μέρα έναρξης διαπραγματεύσεων είναι η Τρίτη, αλλά οι ηγέτες μέσω των ΗΕ θα αποφασίσουν για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συναντώνται καθημερινά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η απόφαση είναι για περαιτέρω εντατικοποίηση των συναντήσεων. Η εκτίμηση μου είναι ότι οι συναντήσεις θα γίνονται τρεις με τέσσερεις φορές τη βδομάδα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: