Μη αποδεκτή έκρινε το ΕΔΑΔ προσφυγή κατά τριών Ολλανδών για σφαγή στη Σρεμπρένιτσα




Ομόφωνα μη αποδεκτή έκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την προσφυγή συγγενών θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, εναντίον τριών Ολλανδών στρατιωτικών που υπηρετούσαν τον Ιούλιο του 1995 ως μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δικαστηρίου, η απόφαση είναι τελεσίδικη. Οι αιτητές στην υπόθεση «Mustafić-Mujić και άλλοι εναντίον Ολλανδίας» προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, καθώς, σύμφωνα με το παράπονό τους, οι ολλανδικές Αρχές αρνήθηκαν αδίκως να διερευνήσουν την υπόθεση και να διώξουν τους κυανόκρανους. Βάσει του ισχυρισμού τους, οι τρεις στρατιωτικοί καταδίκασαν τους συγγενείς τους σε πιθανό θάνατο, διατάσσοντάς τους να απομακρυνθούν από την ασφάλεια του στρατοπέδου του ΟΗΕ, τη στιγμή που οι Σερβοβοσνιακές δυνάμεις είχαν καταλάβει την περιοχή της Σρεμπρέντιτσα.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο έκρινε ότι οι ολλανδικές Αρχές είχαν διερευνήσει επαρκώς το περιστατικό, αλλά και το αίτημα για δίωξη που κατέθεσαν οι αιτητές. Ως προς τη διερεύνηση, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι ήταν εκτενής και επαναλαμβανόμενη εκ μέρους των εθνικών αρχών και των διεθνών οργανισμών και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανεπαρκής ή αναποτελεσματική.

Αναφορικά με την απόφαση για μη δίωξη των τριών στρατιωτικών – η οποία πάρθηκε στη βάση ότι ήταν απίθανο να οδηγήσει σε καταδίκη τους – το δικαστήριο στο Στρασβούργο απέρριψε τον ισχυρισμό των αιτητών για προκατειλημμένη, ασυνεπή και υπέρμετρη απόφαση, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τα γεγονότα.

Οι προσφυγή των τριών συγγενών αφορούσε τους Rizo Mustafić, Muhamed Nuhanović και Ibro Nuhanović. Ο Rizo Mustafić είχε προσληφθεί τοπικά και εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος. Κατά την απόσυρση του αποσπάσματος, διατάχθηκε εκ παραδρομής να φύγει, αν και είχε περιελήφθη σε μια λίστα 29 ατόμων που θα αποχωρούσαν μαζί με τις ολλανδικές δυνάμεις.

Ο Muhamed Nuhanović επίσης συμπεριλήφθηκε στη λίστα, όταν όμως ζήτησε να έρθει και ο αδερφός του μαζί του, ο Ολλανδός υποδιοικητής αρνήθηκε και ο Muhamed διατάχθηκε να εγκαταλείψει το στρατόπεδο.

Τέλος, ο Ibro Nuhanović, πατέρας του Muhamed, ενεργούσε ως εκπρόσωπος των προσφύγων, όμως ακολούθησε τους γιους τους, όταν διατάχθηκαν από τους Ολλανδούς να φύγουν.

Και οι τρεις σκοτώθηκαν στις 13 Ιουλίου 1995 ή λίγο αργότερα. Τις ημέρες που ακολούθησαν, μεταξύ 7-8 χιλιάδες Βόσνιοι Μουσουλμάνοι άντρες σκοτώθηκαν από τις Σερβοβοσνιακές δυνάμεις ή σερβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: