“Καίγεται”το Χαλέπι: Θα ακολουθήσει χερσαία επίθεση δυνάμεων Άσαντ σε δεύτερο χρόνο




Πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν μερικά από τα σφοδρότερα αεροπορικά πλήγματα μέχρι σήμερα εναντίον ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπίου μετά την ανακοίνωση του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία συριακού στρατού ότι ξεκινά επίθεση για την πλήρη ανακατάληψη της μεγαλύτερης συριακής πόλης.

Κάτοικοι δήλωσαν πως οι δρόμοι είναι έρημοι καθώς οι 250.000 άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον πολιορκούμενο, υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, τομέα του Χαλεπίου αναζητούν καταφύγιο από τα αεροπλάνα. Ο στρατός δήλωσε πως η επιχείρηση θα περιλάβει και χερσαία επίθεση και ότι μπορεί να διαρκέσει “για κάποιο χρόνο”.

Ο αντάρτες και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκαναν λόγο για επιδρομές από αεροσκάφη τα οποία υποστήριξαν πως πρέπει να ανήκουν στη Ρωσία. Κάτοικοι έκαναν επίσης λόγο για επιθέσεις με ελικόπτερα που ρίχνουν βόμβες κατασκευασμένες από βαρέλια πετρελαίου, μια τακτική που αποδίδεται συνήθως στον συριακό στρατό.

“Το ακούτε; Η γειτονιά βομβαρδίζεται αυτή τη στιγμή από πυραύλους. Μπορούμε να ακούσουμε τα αεροπλάνα αυτή τη στιγμή”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μοχάμαντ Αμπού Ρατζάμπ, ακτινολόγος. “Τα αεροπλάνα δεν φεύγουν από τον ουρανό, ελικόπτερα, βαρέλια με εκρηκτικά, πολεμικά αεροσκάφη”

Οι εντατικοί βομβαρδισμοί δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πως η συριακή κυβέρνηση και οι ρώσοι σύμμαχοί της αψήφησαν την έκκληση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να σταματήσουν τις πτήσεις ώστε να αναβιώσει η εκεχειρία που κράτησε μια εβδομάδα προτού καταρρεύσει τη Δευτέρα.

Διοικητής των ανταρτών δήλωσε πώς οι εκρήξεις είναι οι πιο σφοδρές που έχουν ακουστεί ποτέ στην πόλη.

“Ξύπνησα από μια ισχυρή δόνηση, αν και ήμουν πολύ μακριά από κει που έπεσε ο πύραυλος”, είπε σε ηχητικό που έστειλε στο Ρόιτερς. Η ομάδα του είχε “μάρτυρες κάτω από τα ερείπια” σε τρεις τοποθεσίες.

Αργά χθες βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε “την έναρξη των επιχειρήσεών του στις ανατολικές περιοχές του Χαλεπίου” και προειδοποίησε τους πολίτες να μείνουν μακριά από “τα αρχηγεία και τις θέσεις των ένοπλων τρομοκρατικών συμμοριών”.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε σήμερα πως η επίθεση μπορεί να είναι “συνολική” και μια χερσαία επίθεση να ακολουθήσει τους βομβαρδισμούς από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό. “Όσον αφορά τα πλήγματα της αεροπορίας ή του πυροβολικού, μπορεί να συνεχιστούν για κάποιο χρόνο”, είπε.

Προς τα παρόν δεν υπάρχουν σχόλια από τον ρωσικό ή τον συριακό στρατό για τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα.

Η ανακοίνωση του συριακού στρατού για την έναρξη της επιχείρησης συμπίπτει με διεθνείς συναντήσεις για τη Συρία στη Νέα Υόρκη, τις τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες που έχουν στόχο την αναζωογόνηση της εκεχειρίας, στην οποία είχαν καταλήξει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Η κατάρρευσή της, όπως και όλες οι προηγούμενες προσπάθειες να σταματήσει ένας πόλεμος που μαίνεται πεντέμισι χρόνια τώρα και έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους, μπορεί να είναι η τελευταία προσπάθεια για μια ειρηνική διευθέτηση προτού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει την προεδρία των ΗΠΑ.

23/09/2016 15:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: