Η κλήρωση, η μεταβατική περίοδος και η συνέχεια του κράτους: Ενστάσεις από τον Πολυβίου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Επιφυλάξεις, ανησυχίες και ενστάσεις εκφράζει τα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Πόλυς Πολυβίου, για θέσεις που συζητούνται στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Σημείωσε πως εδαφικό, εγγυήσεις, ασφάλεια και η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι πράγματι ζωτικής σημασίας – αλλά χωρίς ένα λειτουργικό σύστημα της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης το κράτος δεν θα λειτουργήσει, με πιθανώς καταστροφικές συνέπειες.

Σε έγγραφο του προς τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας θέσει μια σειρά ζητήματα και προβληματισμούς. Σε ό,τι αφορά τη δικαστική εξουσία εξέφρασε τη διαφωνία του με το θέμα της επίλυσης διαφορών με κλήρωση. Εξέφρασε την άποψη πως η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επανέλθει στην παλαιότερη της θέση για ξένο δικαστή. Είμαι πεπεισμένος, αναφέρει, ότι ένας μόνιμος δικαστής για περίοδο, τουλάχιστον δυο ετών, είναι η καλύτερη ιδέα. Αυτό θα εξασφαλίσει τη συνέχεια και τη συνέπεια στην εκδίκαση και εν πάση περιπτώσει είναι πολύ δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των σημαντικών και των ασήμαντων περιπτώσεων, ιδίως δεδομένου ότι οι πολύ σημαντικές περιπτώσεις προκύπτουν από πολύ απλά πράγματα που δεν φαίνεται αρχικά να εγείρουν ζητήματα αρχής.

Για άλλα θέματα Διακυβέρνησης, ο κ. Πολυβίου αναφέρει πως έχει σημειώσει τα σχόλια του Πρόεδρου για την πρότασή του για την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και εάν είναι απαραίτητη η επίσημη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αναφέροντας πως ο Πρόεδρος διαφώνησε με την άποψη του σχετικά με την ευρωπαϊκή συμμετοχή, για διάφορους λόγους. Αναφέρθηκε και στην άποψη του Προέδρου ότι ένα σύστημα κλήρωσης θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας και πως οι δύο πλευρές θα φοβούνται την κλήρωση και θα βρουν μια συμβιβαστική λύση. Είπε πως η άποψή του είναι διαφορετική, διότι κατά το στάδιο της κλήρωση οι πιθανότητες είναι 50% – 50%, ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μπει στον πειρασμό να μην συμβιβάζεται αλλά να πάει στο τελικό στάδιο, όταν θα έχει 50% πιθανότητες επιτυχίας. Η πρότασή του, είπε, της ευρωπαϊκής συμμετοχής καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργό ενδιαφερόμενο μέρος για το θέμα και ενισχύει τον ευρωπαϊκό ρόλο της στην Κύπρο».

Για το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας ο Πόλυς Πολυβίου αναφέρει πως έχει εκθέσει τις απόψεις τους χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνο ένας Τουρκοκύπριος Πρόεδρος , ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της συμφωνίας. Ο Πρόεδρος είναι και σύμβολο και ο αρχηγός του κράτους και θα πρέπει να επιλέγεται με καθολική ψηφοφορία.

Για τη μεταβατική περίοδο, είπε πως δεν υπάρχει σε ότι αφορά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, αλλά μόνο όσον αφορά την εφαρμογή της. Σε περίπτωση ΝΑΙ και από τις δύο πλευρές η νέα κατάσταση πραγμάτων θα μπει σε ισχύει. Η παλιά κατάσταση πραγμάτων θα έχει εξαφανιστεί για πάντα, ανέφερε. Περαιτέρω είπε πως οι κινήσεις της Τουρκίας θα γίνονται στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων. Ότι και να αναφέρει η συμφωνία, αν υπάρχει αδιέξοδο ή διαφωνία, οι κινήσεις που θα πρέπει να διενεργούνται από την Τουρκία μπορεί να μην γίνονται, είπε και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα. «Τι θα συμβεί στη συνέχεια, δεδομένου ότι η νέα τάξη πραγμάτων έχει έρθει σε εφαρμογή και είναι μη αναστρέψιμη; Ποιος θα αναγκάσει την Τουρκία να συμμορφωθεί; Κανείς». Το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι υφιστάμενες κυβερνητικές δομές και τα συστήματα θα έχουν εξαφανιστεί, οι νέες δομές δεν θα τεθούν σε ισχύει ή θα παραλύσουν, και οι απαραίτητες τουρκικές “παραχωρήσεις” δεν θα υλοποιηθούν, ανέφερε. Φαίνεται, σημείωσε, ότι η μόνη λύση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος περίπου 6 μήνες, κατά την οποία μπορεί να γίνουν διάφορα βήματα και διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της Αμμοχώστου, την απόσυρση ενός μεγάλου μέρους των τουρκικών στρατευμάτων, εδαφικών αναπροσαρμογών και τα παρόμοια .

Για τη συνέχεια του κράτους, επισημαίνει πως η θέση μας είναι σαφής και έχει υποστηριχθεί και από ειδικούς. Είναι αλήθεια ότι η συνέχιση της ιδιότητας του κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει τη συνέχεια του κράτους, αναφέρει σημειώνοντας πως η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει ότι θα είναι το ίδιο το κράτος που θα προκύψει. Θα πρέπει να επιμείνουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια επίσημη αναγνώριση ότι το κράτος θα συνεχίσει όπως και πριν, δηλαδή το κράτος που ιδρύθηκε το 1960 με βάση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, φαίνεται ότι κάθε συνιστών κράτος θα έχει το δικό του νομικό σύστημα (αστικό και ποινικό). Σημείωσε πως η νομοθεσία σε όλες τις πτυχές της θα πρέπει να ενοποιηθεί και να είναι η ίδια σε όλη την επικράτεια. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να έχει δύο συστήματα δικαίου, αναφέρει.

Ο κ. Πολυβίου αναφέρει στη συνέχεια πως το σύστημα της κεντρικής διοίκησης είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμη και αν οι συνιστώσες πολιτείες είναι στην πράξη ημι-αυτόνομες, δεδομένου ότι μπορεί να είναι στην πραγματικότητα, το κράτος θα πρέπει να διατηρείται μαζί με μια λειτουργική κεντρική κυβέρνηση. Εάν η κεντρική κυβέρνηση καταρρεύσει ή δεν λειτουργεί, τότε εξ ορισμού το κράτος θα διαλυθεί (στην πράξη, αν όχι νομικά) σε δύο αυτόνομες διοικήσεις, ουσιαστικά δύο ξεχωριστές περιοχές. Το εφιαλτικό σενάριο είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί προτού η Τουρκία κάνει τις «παραχωρήσεις» που θα έχει αναλάβει με βάση τη συμφωνία Δεν θα υπάρχει τρόπος να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Γι ‘αυτό, είπε, πρότεινε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ή / και οι εκπρόσωποι θα πρέπει να βοηθήσουν στην επίλυση των αδιεξόδων, έτσι ώστε το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί. Ανέφερε πως κατανοεί πλήρως και συμμερίζεται το άγχος του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι έχουμε πικρή εμπειρία από τον τρόπο με τον οποίο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συμπεριφερθεί κατά τη διάρκεια που η χώρα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει μόνο στο πλαίσιο της ενεργούς ευρωπαϊκής συμμετοχής, και όχι το αντίθετο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Δεν εμποδίζω οποιεσδήποτε διαφορετικές απόψεις»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες ότι «ούτε παραιτήθηκε ο κ. Πολυβίου, ούτε και εμποδίζω τον οποιονδήποτε ή εμποδίζεται ο οποιοσδήποτε να έχει επί νομικής φύσεως θεμάτων διαφορετικές απόψεις”. Σημείωσε πως “ο κ. Πολυβίου, με τον οποίον είχα επικοινωνία σήμερα( χθες), ούτε πρόθεση παραίτησης εξέφρασε, απλά υπήρξε μια διαφωνία μεταξύ εκείνου και του διαπραγματευτή, θεμιτή, που δεν είναι η μόνη”.

“Δεν υπήρξαν διαφωνίες που να μας φέρνουν, όχι εμένα βεβαίως, αλλά μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας, σε σύγκρουση. Αντίθετα, εκείνο το οποίο εγώ επιδιώκω είναι το γόνιμο διάλογο διότι μέσα από ακριβώς ανάλογες αντιμετωπίσεις, δηλαδή προβληματισμούς που αναπτύσσει ο ένας, ο άλλος, διαμορφώνεις και την τελική, πιο θετική άποψη στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζεις θέματα”.

Επεσήμανε πως “πολλές φορές στη διαπραγματευτική ομάδα διαπιστώνεται ότι κάποιοι των νομικών (έχουν διάφορες απόψεις και εισηγήσεις) – και η νομική επιστήμη επιδέχεται πολλές ερμηνείες και οπωσδήποτε εισηγήσεις – και συνεπώς αυτό το οποίο θεωρήθηκε ως τάχα κρίση δεν είναι παρά μια απόλυτα φυσιολογική και αν θέλετε απαιτούμενη να πραγματοποιείται, ανταλλαγή απόψεων”.

“Οι νομικοί έχουν τις θέσεις τους, για αυτό εξάλλου και είναι εννιαμελής η ομάδα υποστήριξης του διαπραγματευτή οι οποίοι (νομικοί) διατυπώνουν κατά καιρούς ωφέλιμους προβληματισμούς που μας βοηθούν στο να διατυπώσουμε ορθότερες θέσεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης», επεσήμανε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: