Εσπευσμένα στη ανάστατη πόλη Σάρλοτ μεταβαίνει η Χίλαρι Κλίντον




Η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την Κυριακή στη Σάρλοτ, την αμερικανική πόλη η οποία παραμένει ακόμη ανάστατη έπειτα από τρεις νύχτες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων εξαιτίας του θανάτου ενός άοπλου μαύρου από πυρά ανδρών της αστυνομίας.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ απαίτησε τα βίντεο της αστυνομίας στα οποία καταγράφεται το επεισόδιο να δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι αρχές της Σάρλοτ αρνούνται, παρά τις έντονες πιέσεις των πολιτών και την συνεχιζόμενη ένταση στους δρόμους. Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε χθες ένα άλλο, δραματικό δίλεπτο βίντεο, που τράβηξε η σύζυγος του θύματος αλλά δεν εικονίζει το πώς ακριβώς σκοτώθηκε ο Κιθ Λαμόντ Σκοτ, 43 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκοτ τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες όταν αρνήθηκε να αφήσει το όπλο που κρατούσε από το χέρι του.

Στη Σάρλοτ, ο θάνατος του Σκοτ προκάλεσε διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια, που ώθησαν τον κυβερνήτη να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να καλέσει στρατιωτικές ενισχύσεις-την Εθνοφρουρά. Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Ευρύτερα, ο θάνατος του Σκοτ αναζωπύρωσε ξανά τον διάλογο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τρόπο που οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αντιμετωπίζουν τους Αφροαμερικανούς.

Ο Σκοτ έχασε τη ζωή του μόλις τέσσερις ημέρες αφότου ένας άοπλος μαύρος σκοτώθηκε από μια λευκή αστυνομικίνα στην Τάλσα, στην πολιτεία Οκλαχόμα. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Σάρλοτ, οι αρχές στην Τάλσα δημοσιοποίησαν σχεδόν αμέσως τα βίντεο της τραγωδίας, γεγονός το οποίο επέτρεψε να προχωρήσει γρήγορα η έρευνα.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: