Επίθεση Τουρκίας στον πρεσβευτή των ΗΠΑ για υποστήριξη στους Κούρδους δημάρχους




Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τον αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα μετά την ανακοίνωση της διπλωματικής αντιπροσωπείας όπου εξέφραζε ανησυχία για την απομάκρυνση 28 δημάρχων που θεωρήθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους κούρδους αντάρτες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, η αμερικανική πρεσβεία είχε εκφράσει την ανησυχία της έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση των δημάρχων αυτών και είχε καλέσει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ώστε να εκλεγούν οι διάδοχοί τους.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας είναι “απαράδεκτη, ιδίως για μια ανεξάρτητη χώρα”.

Αποδίδοντας την πατρότητα της ανακοίνωσης προσωπικά στον πρεσβευτή, είπε πως “ο τρόπος με τον οποία εκφράστηκε μοιάζει με πρόκληση (…) και μας ενόχλησε”.

Ζήτησε επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να επαναφέρει στην τάξη τον πρεσβευτή της.

“Αυτό είναι που περιμένουμε γιατί δεν είναι η σωστή προσέγγιση”, είπε.

Εκτιμώντας πως οι επικρίσεις της αμερικανικής πρεσβείας ισοδυναμούν με “ενθάρρυνση της τρομοκρατίας”, δήλωσε πως δοκιμάζουν την “ειλικρίνεια” των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στη χώρα του.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε κι εκείνος από την πλευρά του την ανακοίνωση της πρεσβείας σε μια ομιλία στην πόλη Αντάλια (Αττάλεια), λέγοντας πως η αμερικανική πρεσβεία δεν είναι “κυβερνήτης της Τουρκίας”.

“Κανείς ανάμεσά σας (από τους πρεσβευτές ξένων χωρών) δεν είναι πάτρωνας της Τουρκίας. Οι πρεσβευτές σας δεν πρέπει να συμπεριφέρονται ως κυβερνήτες της Τουρκίας και πρέπει να εκτελούν ορθά το έργο τους”, είπε.

Είκοσι τέσσερις δήμαρχοι αποπέμφθηκαν την Κυριακή με τη κατηγορία ότι συνδέονταν με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και άλλοι τέσσερις για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι υποκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι αποπεμφθέντες αντικαταστάθηκαν από πρόσωπα που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.

Στο μεταξύ, δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν σήμερα πως 16 ύποπτοι ως μέλη του PKK σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στη βορειοανατολική επαρχία Χακάρι, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ, τις τελευταίες δύο ημέρες.
Σε ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε πως εννέα φερόμενοι ως μαχητές σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη (χθες), κατά τις οποίες καταστράφηκαν ένα κρησφύγετο, μια σπηλιά και αποθήκη πυρομαχικών. Δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως άλλοι επτά φερόμενοι ως μαχητές του PKK σκοτώθηκαν σήμερα.

14/09/2016 17:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: