«Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στη Ν. Υόρκη»: Δέσμευση Αναστασιάδη στη σύσκεψη αρχηγών




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων με βάση έγγραφο πενήντα σελίδων που είχε ενώπιον του και αφορούσε τα όσα συζητήθηκαν τους τελευταίους δεκαέξι μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Με βάση λοιπόν το λεπτομερές κείμενο, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλα τα κεφάλαια, στις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις ενώ προέβη και σε σχόλια για διαφοροποιήσεις που έγιναν στην πορεία ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Το κλίμα στη σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν όλα τα κόμματα, ήταν καλό και στη διάρκεια της ενημέρωσης τέθηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις. Από τις ερωτήσεις που τέθηκαν προδήλως προκύπτει ποιοι εκφράζουν διαφωνίες και ποιοι επιφυλάξεις. Σε σχέση με την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως θα είναι διάρκειας σαράντα πέντε λεπτά και πως δεν θα έχει συνέχεια. Δηλαδή θα γίνει μόνο μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύθηκε πως δεν θα καταγραφούν συγκλίσεις, ούτε επόμενα βήματα. Δεν θα δεχθεί ενδιάμεση συμφωνία ούτε χρονοδιαγράμματα.

Με βάση την ανάγνωση του κειμένου, προκύπτει πως υπάρχουν πολλές διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι πεποίθηση όλων πως δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του 2016, όπως αναφέρθηκε και χθες από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία. Υπάρχουν, όπως ελέχθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, 103 ανοικτά θέματα ( συντάγματα, δημόσιοι υπάλληλοι, αποναρκοθέτηση). Στα θέματα της οικονομίας της λύσης, με βάση την ενημέρωση προκύπτει πως η τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα η ψευδοκυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία στους Οργανισμούς που κάνουν τις μελέτες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς μετά τη συνεδρίαση ερωτηθεί αν έχει καθησυχάσει τα κόμματα, είπε ότι «δεν είναι από μένα που εξαρτάται αν θα καθησυχάσουν ή όχι. Έδωσα μια σαφέστατη εικόνα για το πού βρισκόμαστε και συνεπώς στην καλοπιστία του καθενός εναπόκειται». Κληθείς να πει αν τον έχουν βοηθήσει τα κόμματα με τις εισηγήσεις τους, ο Πρόεδρος είπε ότι «πάντοτε είναι χρήσιμες οι όποιες οπωσδήποτε παρεμβολές, αρκεί να κατανοούμε όλοι ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που έχουν παραπάνω προνόμια στο Εθνικό Συμβούλιο. Και ο νοών νοείτω».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε πως για την τριμερή της Νέας Υόρκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθούν δεσμεύσεις. Είπε ακόμη πως έχουν ζητήσει τα πρακτικά των συνομιλιών για να τα μελετήσουν Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει, είπε. είναι ότι υπάρχουν 103 ανοιχτά θέματα που πρέπει να επιληφθούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως «ο πρόεδρος επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια χωρίς ερωτήσεις. Δίκη μας παράκληση να δώσουν τα έγγραφα των συνομιλιών στα κόμματα για να μας δοθεί χρόνος για ερωτήσεις». Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται η ωραιοποιημένη εικόνα που δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος αναφερόμενος στην ενημέρωση εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κόμματος του, και την εκτίμηση ότι υπάρχουν κάποια άκρως επικίνδυνα σημεία. «Χρειάζονται βελτιώσεις», επισήμανε ο κ. Σιζόπουλος. Εξέφρασε, επίσης, επιφυλάξεις για ενδεχόμενο να υπάρξουν δεσμεύσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως το κόμμα έχει ανησυχίες και διαφωνίες τις οποίες θα διατυπώσει όταν θα έλθει η ώρα. Ανέφερε πως κόμματα δεν είναι πλήρως ενημερωμένα σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση( στις διαπραγματεύσεις) σε σοβαρά θέματα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως δεν είναι ευχαριστημένος από την ενημέρωση. Υποστήριξε δε πως έγιναν υποχωρήσεις στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τις συνομιλίες και ζήτησε επαναχάραξη τακτικής. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

• Η ΕΔΕΚ μετά την προχθεσινή αποχώρησή της από τη σύσκεψη του Προεδρικού, αποφάσισε στα συλλογικά της όργανα να συμμετέχει χθες ο Πρόεδρος της στη σύνοδο αρχηγών.

• Στη χθεσινή σύσκεψη παρόντες ήταν και οι πρώην Πρόεδροι Χριστόφιας και Βασιλείου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: