Το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων και αναβίωση του “Φλάμπουρα” στην Πρέβεζα




Με παραδοσιακά μουσικά ακούσματα, χορό και το συμβολικό έθιμο του γάμου, τον «Φλάμπουρα», πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ το 9ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στα «Χειμαδιά», έναν υπαίθριο μουσειακό χώρο κοντά στην πόλη της Πρέβεζας.

Πλήθος κόσμου, που βρέθηκε στο χώρο, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα Σαρακατσάνικα κονάκια και να γνωρίσει τον τρόπο ζωής τα ήθη και τα έθιμα των νομάδων κτηνοτρόφων.

Το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στόχο έχει την ισχυροποίηση των δεσμών τους στην σύγχρονη εποχή, που η νομαδική ζωή ξεθώριασε, αλλά και την μεταλαμπάδευση των παραδόσεων τους στην νέα γενιά, γι αυτό κάθε χρόνο αναβιώνει και ένα έθιμο.

«Ανταμώνουμε, γιατί σκορπιστήκαμε», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Σαλμάς, Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων και επισημαίνει πως, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μεταφέρουν στα παιδιά τους, τους χορούς, τα τραγούδια, τα ήθη και έθιμα τους. Ο «Φλάμπουρας», είναι το λάβαρο του γάμου, της χαράς και της γονιμότητας. Παραδοσιακά, ήταν ένα άσπρο πανί κεντημένο και στολισμένο , που το στήριζαν πάνω σε δύο κοντάρια, τα όποια σχημάτιζαν σταυρό. Πάνω στα δύο ξύλα έβαζαν μήλο και ρόδι για να συμβολίσουν την γονιμότητα. Το λάβαρο είναι στολισμένο με δαντέλες και κομμάτια μπλε πανί, τοποθετημένα έτσι, ώστε να σχηματίζεται ένας σταυρός, μέσα στον οποίο, είναι αποτυπωμένη η εικόνα του Αη-Γιώργη, προστάτη των Σαρακατσαναίων.

Ο «Φλάμπουρας», φτιαχνόταν στο κονάκι του γαμπρού και το κρατούσε ένας νεαρός, του οποίου ζούσαν και οι δύο γονείς. Κατά τη διαδικασία, οι συγγενείς και οι φίλοι στο κονάκι, τραγουδούσαν πέντε τραγούδια. «Μήλα, ρόδια το γεμίζουν και το κατακοκκινίζουν …..», λέει ένας από τους στίχους.

Όταν το λάβαρο ήταν έτοιμο, όλοι μαζί τραγουδώντας, έφευγαν από το κονάκι του γαμπρού και πήγαιναν να πάρουν τη νύφη.Ο νεαρός, το κρατούσε στο χέρι μέχρι την στιγμή που η νύφη, έμπαινε στο κονάκι του γαμπρού και το τοποθετούσε στην πόρτα. Στην αναβίωση του εθίμου συμμετείχαν παιδάκια με παραδοσιακές φορεσιές και έφτιαχναν «φλαμουράκια».Στο “Χειμαδιό” του ανταμώματος, φιλοξενήθηκε και έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου, της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου.Η βραδιά, προσέφερε εκδηλώσεις, καλό φαγητό και ποτό, άλλα κυρίως ήταν γεμάτη από παραδοσιακούς σαρακατσάνικους ήχους.

Σημειώνεται ότι Σαρακατσάνικο κονάκι, παρουσιάζεται στο Μουσείο Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού στην Μασσαλία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: