Στήριξη Ιράν σε Τουρκία: Πιθανόν οι Αμερικανοί πίσω από το πραξικόπημα λέει ο Χαμενεί




Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 250 ανθρώπους μάλλον οργανώθηκε από τις ΗΠΑ δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν παρέχοντας εκ νέου στήριξη στην Τουρκία.

«Οι Αμερικανοί πολεμούν το Ισλάμ και τον ισλαμικό τρόπο ζωής. Είναι λοιπόν πιθανόν να ήθελαν ένα πραξικόπημα κατά της τουρκικής κυβέρνησης που εφαρμόζει το ισλαμικό πρότυπο», έγραψε ο Αλί Χαμενεί στο Tweeter.

O Χαμενεί είναι ο πρώτος ηγέτης που κάνει λόγο για, πιθανή έστω, εμπλοκή των ΗΠΑ στο τουρκικό πραξικόπημα, εκτός Τουρκίας. Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και Ρώσοι βουλευτές.

«Στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες κατά των ΗΠΑ. Αν αποδειχθεί η συμμετοχή τους θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο», πρόσθεσε ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης.

Η Άγκυρα θεωρεί δεδομένη την αμερικανική εμπλοκή στο πραξικόπημα και απαιτεί την έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν που κατοικεί στις ΗΠΑ.

Το θέμα όμως που ανακύπτει από τις αναφορές Χαμενεί είναι μεγαλύτερο της υπαρκτής ή μη αμερικανικής εμπλοκής στο τουρκικό πραξικόπημα, ειδικά αν συνδυαστεί με δηλώσεις Ρώσων βουλευτών.

Αν και επισήμως η Μόσχα δεν μπορεί να πάρει θέση επί του προκειμένου, φαίνεται πως εξαρχής, μαζί με το Ιράν, στήριξαν και στηρίζουν το καθεστώς Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για εμβάθυνση των σχέσεων των τριών χωρών,

http://www.yenisafak.com/en/world/irans-khamenei-says-us-behind-the-attempted-putsch-in-turkey-2503195

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: