Σε ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα η συνάντηση του Ταγίπ με τον Ακιντζί: Οι εγγυήσεις στο επίκεντρο




Του Κώστα Βενιζέλου

Το θέμα των εγγυήσεων, αλλά κι άλλων «ευαίσθητων» πτυχών για την Τουρκία, όπως το περιουσιακό, συζήτησαν χθες στην Άγκυρα, στο Προεδρικό Παλάτι, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση, η οποία ξεκίνησε με εβδομήντα λεπτά καθυστέρηση και κράτησε δυόμιση ώρες (αντί στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε στις 7:10), πραγματοποιήθηκε με αίτημα του κ. Ακιντζί, ο οποίος ενόψει εξελίξεων ζήτησε να επαναβεβαιώσει θέσεις στις βασικές πτυχές και να ακούσει τις εκτιμήσεις της Άγκυρας. Αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν ενώ στη συνέχεια μαζί με τις αντιπροσωπείες τους παρακάθισαν σε δείπνο.

Η υποδοχή, πάντως, που έτυχε ο Μουσταφά Ακιντζί στο Προεδρικό Παλάτι του Ερντογάν ήταν ψυχρή και απολύτως τυπική. Ο Ερντογάν ανέμενε τον Ακιντζί στα σκαλιά του Προεδρικού, αντάλλαξαν χειραψία και αμφότεροι ασπάσθηκαν τον… αέρα. Στη συνέχεια και μέχρι να τελειώσουν οι φωτογράφοι δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα. Παρέμειναν καθήμενοι στις πολυθρόνες κοιτάζοντας προς τους φωτογράφους και αποφεύγοντας επιμελώς να διασταυρώσουν τα βλέμματα τους.

Όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις συζητήσεις απασχόλησε και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και δεν είναι τυχαίο που ο Μουσταφά Ακιντζί έσπευσε πριν μεταβεί στο προεδρικό, να επαναλάβει τη θέση του και τη στάση του ψευδοκράτους έναντι του Κινήματος Γκιουλέν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί φρόντισε πριν τη συνάντηση να στείλει κάποια μηνύματα που είχαν αποδέκτη και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αναφέρθηκε σε φόρμουλα για τις εγγυήσεις, είπε πως το 1960 δεν είναι το ίδιο με το 2016, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας για τον τ/κ «λαό».

Οι δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν παλαιότερες δηλώσεις Γιλντιρίμ ότι «οι εγγυήσεις δεν είναι καν θέμα των διαπραγματεύσεων». Θέση την οποία επανέλαβε και πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

O Ερντογάν στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο που έγινε στα κατεχόμενα στις 5 Αυγούστου κατά του πραξικοπήματος, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν παρέστη ο Ακιντζί. Εξέφρασε την εκτίμησή του για την απόφαση της ψευδοκυβέρνησης να χαρακτηρίσει το Κίνημα Γκιουλεν ως τρομοκρατικό.

Είπε πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι υπέρ μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο νησί, στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών ενώ αναφέρθηκε και στην ασφάλεια των Τ/Κ. Ο Ακιντζί αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμφωνία εντός του 2016 ενώ εξήρε το ρόλο του Ερντογάν με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: