Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν – Μουσταφά Ακιντζί χθες και τα μηνύματα που έστειλαν για το Κυπριακό κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Πέμπτη.

Ο Τύπος προβάλλει επίσης, μεταξύ άλλων, τις επιτυχίες των Κύπριων αθλητών στους Ολυμπιακούς του Ρίο, τις εξελίξεις στις έρευνες για το φόνο 22χρονου Βρετανού, τα θετικά αποτελέσματα του τουρισμού και καταγγελία του ΓΔ του ΥΠΕΞ για `βόλεμα` δημοσίων υπαλλήλων στις Βρυξέλλες.

H «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Πήρε γραμμή» γράφει ότι με γραμμή στις αποσκευές του για το καυτό θέμα των εγγυήσεων, αλλά και για άλλα `ανοικτά` θέματα των συνομιλιών ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις η χθεσινοβραδινή πολύωρη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν κάθε άλλο παρά τυπικό χαρακτήρα είχε. Αλλού γράφει ότι άλλοι τρεις αθλητές, ο Κυριάκος Ιωάννου στο άλμα εις ύψος, ο Μίλαν Τραϊκόβιτς στα 110μ. με εμπόδια και ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης έγραψαν τα ιστορία καταλαμβάνοντας στους τελικούς των αθλημάτων τους στους Ολυμπιακούς του Ρίο την έβδομη θέση. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει ότι αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι αμοιβές μελών ΔΣ, προσθέτοντας ότι άλλοι θα παίρνουν 100 ευρώ ανά συνεδρία και άλλοι 70.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Στόχος τους ο νέο συνεταιρισμός το 2016» και γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί ότι `στόχος των προσπαθειών μας είναι αυτή τη χρονιά να ιδρυθεί ένας νέος συνεταιρισμός, στον οποίο να μπορέσουν οι δύο πλευρές να ζήσουν στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ` και έκανε λόγο για ανάγκη να βρεθεί τρόπος ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια της τ/κ πλευράς. Αλλού γράφει ότι νέα τροπή παίρνει η διερεύνηση για το φονικό της Αγίας Νάπας με θύμα τον 22χρονο Βρετανό αφού σύμφωνα με την κατάθεση της 48χρονης ύποπτης Ε/κ `τον δολοφόνησαν επειδή ουρούσε δημοσίως`. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχίζει την Κυριακή το κυνήγι της φάσσας και ότι η νέα κυνηγετική περίοδος θα διαρκέσει πέντε Κυριακές, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Ψυχρή υποδοχή από Ερντογάν» γράφει ότι το γεγονός ότι ήταν μακρά η συνάντηση μεταξύ Ερντογάν – Ακιντζί χθες επιβεβαιώνει ότι ειπώθηκαν πολλά αν όχι όλα τα καυτά ζητήματα και ότι η υποδοχή του Μουσταφά Ακιντζί ήταν ψυχρή και τυπική. Αλλού γράφει για καταγγελία για βόλεμα δημόσιων υπαλλήλων στις Βρυξέλλες, κατήγγειλε με επιστολή του προς το Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι έντονη δραστηριότητα με αεροναυτικές ασκήσεις δυτικά, νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου διεξάγει αυτές τις μέρες η Ρωσία, η οποία με τέσσερις διαφορετικές ανακοινώσεις Αεροναυτιλίας έχει δεσμεύσει για τον σκοπό αυτό διάφορες περιοχές.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Φόρμουλα για εγγυήσεις στο τραπέζι» γράφει ότι το μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων και να υπάρξει μια `φόρμουλα` που θα διασκεδάζει τις ανησυχίες και των Τ/κ έστειλε χθες ο Τ/κ ηγέτης πριν ακόμα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα καθώς και ότι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση ο τελευταίος εμφανίστηκε θετικός στην προσπάθεια επίτευξης λύσης. Αλλού γράφει ότι ανατροπές οι οποίες επηρεάζουν και την Κύπρο φέρνει η εξαγορά από την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, τα οποία κατείχε η Delek. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τουρισμός σπάει κάθε ρεκόρ, με τις αφίξεις για το επτάμηνο να καταγράφουν αύξηση 19,8% και ότι η εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται κυρίως στις αφίξεις από τη ρωσική αγορά (+45%).

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Σε `κομβικό σημείο` οι Τουρκοκύπριοι» και γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσαν την Τετάρτη ότι εργάζονται προς την κατεύθυνση λύσης εντός του 2016 ειδάλλως το παράθυρο ευκαιρίας θα κλείσει καθώς και ότι ο Ερντογάν ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός 69χρονος τουρίστας η τύχη του οποίου αγνοείτο για δέκα μέρες και ο οποίος υπέφερε από Αλτσχάιμερ βρέθηκε νεκρός σε δασώδη περιοχή του Πρωταρά την Τετάρτη. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από φωτογραφία η “CM” γράφει ότι βρέθηκε νεκρή χελώνα που είχε παγιδευθεί σε δίχτυα ψαρά σε παραλία της Πάφου.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: