Επεξεργάζονται φόρμουλα διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων για την Κύπρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια φόρμουλα στο θέμα της ασφάλειας που θα διασφαλίζει την εσαεί παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, προωθεί η Άγκυρα και αυτό αναμένεται ότι θα τεθεί προσεχώς και ενώπιον όλων των εμπλεκομένων πλευρών στο Κυπριακό.

Το θέμα των εγγυήσεων συζητήθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα προχθές, τόσο με τον Πρόεδρο Ερντογάν όσο και με τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ. Ο Ακιντζί, όπως συναφώς προκύπτει και από τις δηλώσεις του, παρέπεμψε το θέμα σε Ελλάδα και Τουρκία κάνοντας παράλληλα αναφορά σε διεθνή διάσκεψη. Κοντολογίς, ο κ. Ακιντζί αφήνει το σημαντικό θέμα της ασφάλειας εκτός της δικής του ατζέντας, όπως είναι και η θέση της Τουρκίας.

Όπως υποδεικνύουν ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα επιχειρεί να δώσει την εντύπωση πως συζητά τη διαφοροποίηση του συστήματος εγγυήσεων του 1960, ωστόσο επί της ουσίας πρόκειται για ένα αποτυχημένο λίφτινγκ που επιδιώκει. Στα πλαίσια αυτής της λογικής διατυπώνονται διάφορες ιδέες. Μια εξ αυτών, όπως αποκάλυψε ο «Φ», είναι η διατήρηση ενός στρατιωτικού αποσπάσματος της Τουρκίας μετά την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό το αντιλαμβάνονται με τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, στα πρότυπα αυτών που λειτουργούν στο νησί οι Βρετανοί. Η Άγκυρα φλερτάρει και με την ιδέα να μπορεί η τουρκοκυπριακή πλευρά είτε να απευθύνεται στην Τουρκία για βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης είτε να υπάρχουν εγγυήσεις για το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Οι προσεγγίσεις της Άγκυρας δεν γίνονται αποδεκτές από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο CNN TURK και εκφράζοντας προφανώς την γραμμή που καθορίστηκε στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει ποσοστά για το εδαφικό και επέμεινε για διεθνή διάσκεψη για τις εγγυήσεις. Ο κατοχικός ηγέτης είπε πως εάν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις που θα γίνουν στο εδαφικό μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αυτές μπορούν να συνεχιστούν και στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθούν χωριστά και για διαφορετικούς λόγους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ίδιος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για συναντήσεις δηλαδή στη Νέα Υόρκη, απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα τούτο όταν εγέρθηκε ακροθιγώς από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέντευξή του στο CNN TURK ο Ακιντζί είπε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα της κοινότητάς του στις επόμενες συναντήσεις. Κι αυτό την ώρα που ο ίδιος σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δεν θα συζητήσει επί της ουσίας δυο καυτά κεφάλαια, αυτό των εγγυήσεων και του εδαφικού.

Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στις 29 και 30 Αυγούστου αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά. Στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ΥΠΕΞ αναμένεται ότι θα βρίσκεται και το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει από της ανάληψης των καθηκόντων του ανέλαβε πρωτοβουλία για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Για τη δράση της Οργάνωσης Γκιουλέν στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τεκμήρια και στοιχεία. Τόνισε παράλληλα ότι κάποιοι κύκλοι συνηθίζουν να διαδίδουν αναληθείς πληροφορίες και φήμες. Ζήτησε να μην κατηγορηθούν και να ενοχοποιηθούν άτομα δίχως τεκμήρια και αποδείξεις. «Στο βόρειο κομμάτι του νησιού, κάποιοι επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν δημοσιογράφους, τους οποίους γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες» αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντίριμ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ανατολού, ισχυρίστηκε κατά τη συνάντηση με τον Ακιντζί ότι η συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία είναι η τελευταία ευκαιρία για την εξεύρεση μιας διαρκούς και συνολικής λύσης στην Κύπρο. Η Τουρκία, είπε, θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια λύση που θα περιλαμβάνει την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και θα εγγυάται την πολιτική τους ισότητα και νόμιμα τους δικαιώματα.

«Από τη στάση Ε/κ εξαρτάται η λύση» λέει ο κατοχικός ηγέτης

Κρίσιμη χαρακτήρισε την περίοδο αυτή για το για το Κυπριακό ο Πρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, κ. Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος συναντήθηκε χθες το πρωί στην Άγκυρα τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά, με τον Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει ότι το Κυπριακό, χρόνια πριν, αποτέλεσε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αλλά τώρα αξιολογείται ως θέμα υπεράνω κομμάτων, “είναι η υπόθεση όλων”.

Εύχομαι, είπε, η “ε/κ διοίκηση” – κατά την έκφρασή του – να δείξει “πρόθυμη, λογική και πραγματιστική” συμπεριφορά όπως η τ/κ πλευρά και πριν το τέλος του 2016 “να περάσουμε σε μια νέα περίοδο, όπου θα μπορούν όλοι να ζήσουν σε ειρήνη και ηρεμία, χωρίς τα δάκρυα και το αίμα του παρελθόντος και να μπορέσουμε να μοιραστούμε ένα ευτυχές μέλλον με ευημερία”. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, θα βελτιωθούν και οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.

Μια δημοκρατική Τουρκία, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, ένα δυνατό κράτος δικαίου, είναι προς όφελος της περιοχής και του τ/κ “λαού”, όπως είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι στις 15 Ιουλίου επιδείχθηκε σοβαρή ενότητα, στην οποία συνέβαλε και το κόμμα του κ. Κιλιντσντάρογλου. `Πιστεύω ότι αυτή η ενότητα και η συνοχή θα φέρει την Τουρκία σε καλύτερο σημείο”, σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του ΡΛΚ είπε ότι το Κυπριακό είναι και γι` αυτούς εθνική υπόθεση, χρειάζεται μια πολιτική υπεράνω κομμάτων και εξέφρασε τη γνώμη ότι ο κ. Ακιντζί διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με μεγάλη επιτυχία. Του μετέφεραν, ανέφερε, τις απόψεις τους για το Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: