Παπαδημούλης: Σεπτέμβριο στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτηση για ελληνικό πρόγραμμα και χρέος




Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί, τον Σεπτέμβριο, η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης, είπε, ότι τα πρώτα κείμενα, με τα οποία προετοιμάζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια, αναφέρουν ότι καταγράφεται μια αξιόλογη πρόοδος τον τελευταίο χρόνο και ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά –όπως υπογράμμισε– επειδή παραμένουν σημαντικά προβλήματα και αβεβαιότητες είναι ανάγκη να μπει στην ατζέντα η συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την έκθεση του ανεξάρτητου γραφείου αξιολόγησης του ΔΝΤ για τα λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση και επισήμανε ότι από τη στιγμή που το ΔΝΤ και η επικεφαλής του ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ομολογούν ότι έκαναν λάθος και υποχώρησαν στις πιέσεις των των Ευρωπαίων, πρέπει τώρα να το διορθώσουν.

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, αλλά και γυναικός, επομένως περιμένω από την κ. Λαγκάρντ και τα στελέχη του ΔΝΤ στις συζητήσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο να επιμείνουν στην ελάφρυνση του χρέους» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Τουρκία, χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, έκανε λόγο για πογκρόμ διώξεων, ενώ με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ξεκαθάρισε ότι αν τελικά η τουρκική ηγεσία επαναφέρει τη θανατική ποινή, «θα σημάνει αυτόματα διακοπή κάθε συζήτησης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Επίσης, αναφερόμενος στο Προσφυγικό και με αφορμή την ανάκληση των Τούρκων αξιωματούχων από τα ελληνικά νησιά, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι απαιτείται εγρήγορση από την ελληνική πλευρά, ενώ σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, που δόθηκαν από τον αρμόδιο επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Παπαδημούλης, προκύπτει ότι πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, κάθε μήνα έφθαναν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια 1.740 πρόσφυγες και μετανάστες και μετά την υπογραφή ο αριθμός μειώθηκε σε μόλις 47 άτομα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: