Το βάρος όλο στις διαφωνίες: Το περιουσιακό συζητούν σήμερα Αναστασιάδης και κατοχικός ηγέτης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο περιουσιακό και συγκεκριμένα στις διαφωνίες που υπάρχουν σε όλες τις πτυχές του κεφαλαίου αυτού θα επικεντρωθούν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στόχος των Αναστασιάδη και Ακιντζί αλλά και των Ηνωμένων Εθνών είναι να ξεμπλοκάρει το κεφάλαιο αυτό, το οποίο θεωρείται κλειδί για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Έθνη όπως και χώρες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκτιμούν πως εάν γεφυρωθούν οι διαφορές στο περιουσιακό, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στο εδαφικό αλλά και στο κεφάλαιο της ασφάλειας και θα ανοίξει ο δρόμος για συνολική συμφωνία. Προεργασία έχει γίνει αρκετή από τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ωστόσο όπως υποδεικνύεται από καλά ενημερωμένες πηγές, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς την ουσία, τον πυρήνα του κεφαλαίου αυτού, που δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου.

Στο περιουσιακό, το πρόβλημα παραμένει στην επιμονή της τουρκικής πλευράς να θέτει περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος. Περιορισμούς που αφορούν τόσο στην επιστροφή των περιουσιών, όσο και στην εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Η ε/κ πλευρά, όπως είναι γνωστό,  υποδεικνύει πως με την άρση των περιορισμών που θέτουν οι Τούρκοι, μεταξύ άλλων,  θα μειωθεί σημαντικά και το κόστος της λύσης, ενώ δεν νοείται λύση εάν δεν θα μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να ασκούν το δικαίωμα της εγκατάστασης και της χρήσης των περιουσιών τους.

Η σημερινή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όπως συνήθως στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις συνομιλίες στη νεκρή ζώνη, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, στις 10 το πρωί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν να έχουν έξι συναντήσεις τον Ιούλιο. Οι συναντήσεις στο επίπεδο των ηγετών θα γίνουν την 1η, 8η, 12η, 22η, 26η και 29η του Ιουλίου.

Όπως επίσης συμφωνήθηκε, οι δυο διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Ναμί, θα έχουν πιο συχνές συναντήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί προγραμματίστηκε να συναντηθούν στις 11, 13, 14, 19, 21, 25 και 27 Ιουλίου καθώς επίσης την 1η, 3η και 4η Αυγούστου. Την ερχόμενη εβδομάδα από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, λόγω μπαϊραμιού δεν θα γίνουν συναντήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρόοδος μέσω της νέας μεθοδολογίας – Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε βασικές πτυχές

Μεγαλύτερη πρόοδο τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό ελπίζει να σημειωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παραπέμποντας  στη νέα μεθοδολογία που συμφωνήθηκε με τον Ακιντζί. Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία Μάθιου Κιντ, ο Πρόεδρος είπε ότι οι δύο πλευρές, από τον Μάιο του 2015, έχουν επιτύχει κοινή αντίληψη σε σημαντικό αριθμό θεμάτων στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, του περιουσιακού, της οικονομίας και της ΕΕ.

Ωστόσο, τόνισε ότι “σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν στα πιο πάνω κεφάλαια, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση στα δύο καθοριστικά κεφάλαια, εκείνα των εδαφικών αναπροσαρμογών και της ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς και σε άλλα θέματα, τα οποία είναι θεμελιώδη και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής διευθέτησης`. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κατοχικό  ηγέτη στις 8 Ιουνίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μέσω της μεθοδολογίας που συμφωνήθηκε, αναμένεται ότι θα σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος τους επόμενους μήνες.

Διευκρίνισε ότι θα εντατικοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία με την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων κάθε εβδομάδα, όπου θα συζητείται κάθε θεματική δέσμη. «Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις μας θα είναι στοχευμένες, προσανατολισμένες σε αποτελέσματα και πρακτικές και θα εστιάζουν τόσο στις υπάρχουσες διαφορές όσο και στα ζητήματα που απομένουν για διαπραγμάτευση», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε, επίσης, ότι παραμένει αισιόδοξος ότι «μια διευθέτηση εντός του 2016 είναι ακόμα εφικτή, εάν οι δύο πλευρές δεσμευτούν με σοβαρότητα, μέσα από συζήτηση και υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αποφεύγοντας πράξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και το καλό κλίμα των διαπραγματεύσεων». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δέχθηκε χθες και τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Γεωργίας.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο Βρετανός πρέσβης, Μάθιου Κιντ αναφερόμενος στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς και στις ανησυχίες που υπάρχουν για τις συνέπειες αυτής για την Κύπρο, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδυναμώσουν τους διμερείς δεσμούς.

Υπογράμμισε ότι η συνεργασία και η εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και έχει επεκταθεί σε περισσότερους τομείς από την προηγούμενη φορά που διετέλεσε  πρέσβης στο νησί, ενώ τόνισε ότι κύριος στόχος του, στη διάρκεια της δεύτερης αποστολής του στην Κύπρο, θα είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ «SUCCESS STORY»

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι αυτή εξέρχεται της δυσκολότερης περιόδου της μέχρι σήμερα. Επεσήμανε ότι την προηγούμενη άνοιξη, η Κύπρος κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς την εφαρμογή του μακρο-οικονομικού προγράμματος αναπροσαρμογής που είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς της ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2013.

«Με όραμα, λεπτομερή προγραμματισμό και σύνεση και με την υπεύθυνο στάση και τη σκληρή δουλειά του κυπριακού λαού, καταστήσαμε δυνατή την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του οικονομικού τομέα της χώρας, νωρίτερα από τις προβλέψεις όλων τρία χρόνια πριν. Μπορώ με υπερηφάνεια και βεβαιότητα να δηλώσω ότι η Κύπρος αποτελεί ‘success story’ οικονομικής μεταρρύθμισης», πρόσθεσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: