Στην ατζέντα και η Ενέργεια: Συνάντηση Αναστασιάδη και Μεντβιέντεφ με φόντο και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα ενεργειακά αναμένεται ότι θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Αρχηγών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε. με ασιατικά κράτη, που θα γίνει στην Μογγολία (ο Πρόεδρος αναχωρεί αύριο το βράδυ).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς και όπως εκτιμάται πλούσια θα είναι η ημερήσια διάταξη. Όπως συναφώς σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, στη συνάντηση Αναστασιάδη- Μεντβιέντεφ αναμένεται ότι θα συζητηθούν τα πιο κάτω ζητήματα:

Πρώτο, το θέμα της ενέργειας που συνδέεται εκ των πραγμάτων και  με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως είναι γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν προσφορά την 22η Ιουλίου. Πληροφορίες φέρουν τη Ρωσία να ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξού και το ενδιαφέρον για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Όλα θα κριθούν, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, στις 22 Ιουλίου, όταν θα υποβληθούν οι προσφορές και θα διαφανεί κατά πόσο ρωσικές εταιρείες θα εμπλακούν στη διαδικασία.

Δεύτερο, θα συζητήσουν το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Ρώσο Πρωθυπουργό για την πορεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τη ρωσική εμπλοκή. Η Μόσχα θεωρείται βασικός υποστηρικτής του Κυπριακού στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή φόρα.

Τρίτο, η ρωσική πλευρά θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας. Από ρωσικής πλευράς έχουν σταλεί ήδη μηνύματα προς τη Λευκωσία ότι τίποτε δεν αλλάζει στις σχέσεις της με τη Λευκωσία. Για την κυπριακή κυβέρνηση έχει σημασία το ακούσει και στο υψηλό αυτό επίπεδο.

Τέταρτο, στην ατζέντα θα βρίσκονται και διμερή θέματα. Η Μόσχα έχει εκφράσει την ικανοποίηση της για το πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής με το οποίο ζητείται η άρση των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω ουκρανικού αλλά ευρύτερα για τη στάση της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της Συνόδου Αρχηγών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε. με ασιατικά κράτη έχουν διευθετηθεί –πέραν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας– συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης και τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας. Αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις, οι οποίες θα διευθετηθούν επί τόπου.

ΜΠΟΥΡΤΖΟΥ: «Πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας περιουσίας» – Αυτόματα πολίτες της Ομόσπονδης Κύπρου οι έποικοι

Χαλά ότι κτίζεται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά. Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, έσπευσε χθες αναφέρει πως έχουν διαστρεβλωθεί οι θέσεις της τ/κ πλευράς στο θέμα της ιθαγένειας και της αναλογίας πληθυσμού.

Παράλληλα εξουδετέρωσε τη θέση για τις τέσσερις ελευθερίες επαναλαμβάνοντας τη θέση για πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας περιουσίας στα συνιστώντα κρατίδια. Είπε δε πως θα πρέπει να προστατευτεί η διζωνικότητα και δικοινότητα της λύσης. Υποστήριξε πως όσοι έχουν πάρει ιθαγένεια και στις δυο πλευρές θα καταστούν αυτόματα πολίτες της ομόσπονδης Κύπρου από την πρώτη μέρα της λύσης. Είπε πως χωρίς καμία προϋπόθεση 220.000 «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και 802.000 πολίτες της «Νότιας Κύπρου» αυτομάτως θα γίνουν πολίτες της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως «έχει επιτευχθεί συμφωνία σε αυτό το ζήτημα».

Είπε, αναφερόμενος στους έποικους, πως δεν μπορούν να γίνουν διακρίσεις. Υπενθύμισε πως ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε σχετική υπόσχεση ( «προεκλογικά»). Χαρακτήρισε δε την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, σε ό,τι αφορά το θέμα “ιθαγένεια”, την καλύτερη που υπήρξε για τους Τ/κ. Καταλήγοντας στη δήλωσή του o εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, είπε ότι «καλή θέληση δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στη λύση», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει «πολιτικό όραμα και ηγεσία με πολιτικό θάρρος.»

Στο μεταξύ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μετέβη στο Λονδίνο για επαφές.Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, αναμένεται να έχει συναντήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, να συναντήσει τον πρέσβη της Τουρκίας στο Λονδίνο  Abdurrahman Bilgic και εκπροσώπους σωματείων και οργανώσεων Τούρκων που διαμένουν στη Βρετανία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: