Πρώτη πρόβα με διαφωνίες: Με πάγιες θέσεις Αναστασιάδης-Ακιντζί για ασφάλεια και εδαφικό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η πρώτη πρόβα στα δύσκολα κεφάλαια/πτυχές του Κυπριακού επιβεβαίωσε τις διαφωνίες που υπάρχουν στο θέμα της ασφάλειας και του εδαφικού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν χθες για 3,5 ώρες επικεντρώνοντας τις συζητήσεις τους στα δυο κεφάλαια. Η συνάντηση έγινε στην παρουσία των δυο διαπραγματευτών μόνο και  στην απουσία των εκπροσώπων του ΟΗΕ( ο κ. Άιντα είναι κλινήρης και δεν ήλθε στην Κύπρο, παρούσα στο χώρο της συνάντησης ήταν η Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ). Στο τέλος ενημερώθηκαν τα Ην. Έθνη.

Ο περισσότερος  χρόνος αναλώθηκε στο θέμα της ασφάλειας.  Στο κεφάλαιο αυτό διατυπώθηκαν αντίθετες απόψεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει πως δεν αποδέχεται εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων μετά την επίτευξη συμφωνίας. Επιχειρηματολογεί προβάλλοντας την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε., αλλά και παραπέμποντας στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Στην αντίπερα όχθη, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ασφαλείς με τις εγγυήσεις της Τουρκίας και τα στρατεύματα της, επαναλαμβάνοντας βασικά μια διαχρονική τουρκική θέση.

Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσοι και ο Μουσταφά Ακιντζί παρουσιάσθηκαν έτοιμοι να συζητήσουν τις ανησυχίες η πλευρά της άλλης.

Για το εδαφικό που κάλυψε λιγότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν στη διαμόρφωση κριτηρίων ενώ απέφυγαν επιμελώς να αγγίξουν σε χάρτες και να αναφερθούν σε ονόματα χωριών. Τα κριτήρια αυτά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση ενώ παράλληλα θα υπάρξει και κατηγοριοποίηση (θρησκευτικοί χώροι και μνημεία κλπ).

Χθες οι συζητήσεις δεν εισήλθαν στις λεπτομέρειες, ωστόσο για κάποιες βασικές πτυχές του εδαφικού υπάρχουν ενδείξεις για τις εκατέρωθεν θέσεις από συζητήσεις που έγιναν στο παρελθόν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει να γίνουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές, ώστε να επιστρέψει η πλειοψηφία των Ε/κ υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση( 100.000). Περαιτέρω επιμένει στην επιστροφή περισσοτέρων εδαφών σε σχέση με τον χάρτη στο σχέδιο Ανάν.  Η τουρκική πλευρά επιμένει ως προς την γραμμή που θα χωρίζει τα δυο συνιστώντα κρατίδια πως πρέπει να είναι ευθεία. Επίσης αποκλείει επιστροφή της Μόρφου και ζητά περισσότερα εδάφη σε σχέση με το χάρτη του σχεδίου Ανάν.

Έχουν προγραμματισθεί επτά συναντήσεις  Αναστασιάδη και Ακιντζί ( 23,29, 31 Αυγούστου και 2,6,8, 14 Σεπτεμβρίου) ενώ οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα είπε ότι τέτοια πολύπλοκα θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν στο πι και φι και σε μια συνάντηση. Επανέλαβε ότι το θέμα των εγγυήσεων άπτεται μιας πενταμερούς διάσκεψης που θα γίνει στο τέλος της διαδικασίας, λόγω του ότι μιλάμε για μια διεθνή συμφωνία – όπως είπε – που έχουν υπογράψει τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Σίγουρα, ανέφερε, και εμείς ως Κύπριοι έχουμε άποψη, αλλά στο τέλος είναι αυτές οι τρεις πλευρές που θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. «Εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε γρήγορα σε εκείνο το σημείο. Ευχόμαστε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το πετύχουμε». Αναφερόμενος στην εκ περιτροπής προεδρία είπε πως για την τ/κ πλευρά είναι ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτικής μας ισότητας, «όπως είναι προϋπόθεση να υπάρχει ενεργός συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Επιστρέφοντας από τις συνομιλίες, ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί δήλωσε στα κατεχόμενα ότι τέτοια πολύπλοκα θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν στο πι και φι και σε μια συνάντηση αλλά όσο υπάρχει η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού και όσο, και στις δύο πλευρές, υπάρχει αυτή η πρόθεση, θα συνεχίσουμε να ήμαστε αποφασιστικοί ως άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να εξευρεθούν δρόμοι διεξόδου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ
Επιστρέφοντας από τις συνομιλίες, ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί δήλωσε στα κατεχόμενα ότι τέτοια πολύπλοκα θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν στο πι και φι και σε μια συνάντηση αλλά όσο υπάρχει η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού και όσο, και στις δύο πλευρές, υπάρχει αυτή η πρόθεση, θα συνεχίσουμε να ήμαστε αποφασιστικοί ως άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να εξευρεθούν δρόμοι διεξόδου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημιουργική συζήτηση με σαφείς διαφωνίες – Καταγράφεται η καλή διάθεση

Για δημιουργική συνάντηση με υπαρκτές τις διαφορές,  έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί. Είπε πως θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κατανοήσουν όλοι τα προβλήματα που πραγματικά υπάρχουν από ενδεχόμενη υιοθέτηση θέσεων του παρελθόντος.

Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  ανέφερε πως μέσα σε ένα φιλικό κλίμα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, συζητήθηκαν οι θέσεις των πλευρών, αντηλλάγησαν  δημιουργικές απόψεις όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν τα δύο σοβαρότατα προβλήματα. Υπάρχει, είπε, «δρόμος να διανύσουμε αλλά και η βούληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μία ή στην άλλη πλευρά όπως και δίκαιες αξιώσεις της μιας ή της άλλης πλευράς».

Ο Πρόεδρος είπε ότι «διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να ξεπεραστούν. Αυτό βεβαίως θα φανεί στο τέλος, ήταν η πρώτη συνάντηση – και δεν θα έλεγα η πρώτη που ασχολείται με το θέμα, διότι υπήρξαν κατά καιρούς απλώς ανταλλαγές απόψεων – η πρώτη όμως που μπήκε στα βαθιά αν θέλετε να το πούμε έτσι όπως θα πρέπει να χαρακτηρίζεται». Κληθείς να πει αν εκτιμά πως η στάση της τ/κ  πλευράς είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να κάνω σχόλια τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον εν εξελίξει διάλογο. Αυτό που έχω πει είναι ότι οι όλες, έστω και διαφορετικές, απόψεις ήταν με μια δημιουργική πρόθεση και αυτό είναι που μετρά και αυτό είναι που, με επιφύλαξη βεβαίως, λέγω μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή μιας δημιουργικής κατάληξης».

Σε ερώτηση αν μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές, ο Πρόεδρος είπε ότι «πιστεύω πως εάν συνεχίσουμε το διάλογο – και θα συνεχίσει θα πρέπει να πω διότι έχουν συμφωνηθεί οκτώ συναντήσεις αμέσως μετά τις διακοπές, κάποιες των οποίων θα επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα – μπορεί να σμικρυνθούν οι αποστάσεις και να υπάρχει μια περαιτέρω δημιουργική προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα, ανησυχίες, ενδεχόμενες απειλές».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: