Παππάς και Κοτζιάς καρφώνουν τον Βαρουφάκη: ‘Ηθελε να υπογράψει όσα συμφώνησε ο Σαμαράς




Στην αποκάλυψη ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης στις αρχές του 2015, πρότεινε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπογραφεί η συνέχιση του προγράμματος της κυβέρνησης Σαμαρά, έκαναν δύο νυν υπουργοί και πρώην σύντροφοι του τότε υπουργού Οικονομικών.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξαν σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις στην ΕΡΤ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε τον Φεβρουάριο του 2015 να υπογραφούν τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Απαριθμώντας τους σταθμούς της διαπραγμάτευσης, ο κ. Παππάς είπε πως «μία ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες». Οταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε ανοικτά: «Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος». Για να συνεχίσει: «Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ανέφερε επίσης πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μια διαφορετική διάσταση και οπτική στο βαθύ παρασκήνιο για την τροπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, δίνουν οι συντονισμένες αποκαλύψεις των υπουργών Επικρατείας και Εξωτερικών, οι οποίοι σε παρέμβασή τους σε τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία μεταδόθηκε χθες από την ΕΡΤ για την επέτειο του ενός χρόνου από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, έσπευσαν για πρώτη φορά να δηλώσουν πως ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, από τον Φεβρουάριο του 2015 ήδη, πίεζε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να υποχωρήσει και να συνυπογράψει όσα του ζητούσαν τότε οι Ευρωπαίοι.
Απέδωσαν τη στάση του αυτή μάλιστα στον φόβο να μην αναγκαστεί να χρεωθεί ο ίδιος -εκ της θέσεώς του στο υπουργείο τότε- την ευθύνη ενός ακόμα πιο επώδυνου για τη χώρα μας συμβιβασμού, τον οποίο διέβλεπε πως θα έρθει.

Ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος πάντως, που παρακολουθούσε “ζωντανά” τις δηλώσεις των κ. Παππά και Κοτζιά, αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε θέση και δεν δέχuηκε να του γίνει ερώτηση επί του ζητήματος αυτού.

Πρώτος ο κ. Παππάς ανέφερε, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του η οποία μεταδόθηκε στην διάρκεια της συνέντευξης, ότι στο Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2015, ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εισήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν να υπογράψει η κυβέρνηση για τη συνέχιση του παλαιού προγράμματος (Β΄Μνημόνιο).

«Ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου» ανέφερε. «Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες». Οταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε ανοικτά: «Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος». Και τόνισε: «Θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση αυτή, αμέσως μετά, ο κύριος Τσακαλώτος έκανε πως δεν άκουσε, λέγοντας στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο ότι κάτι άλλο εννοούσε ο κ. Παππάς.

Στη συνέχεια όμως μεταδόθηκε και άλλο βίντεο, με τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά ο οποίος είπε ότι λίγο μετά της εκλογές της 29ης Ιανουαρίου πέρυσι, στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες όπου μετέβη και ο ίδιος επιστρέφοντας από Μόσχα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία αρνητική τροπή των διαπραγματεύσεων.

Ενώ μεταδιδόταν όμως το βίντεο και καθώς ο δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να θέσει ξανά τη σχετική ερώτηση προς τον κ. Τσακαλώτο, αφού ήταν ξεκάθαρο πλέον για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά ότι και ο κύριος Κοτζιάς σκοπίμως ονομάτισε τον κύριο Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών δεν δέχθηκε να πάρει μέρος στη συζήτηση αυτή. Μόλις τελείωσε το βίντεο ο κύριος Πάνος Χαρίτος είπε στον αέρα (και ο κύριος Τσακαλώτος συμφωνούσε κουνώντας το κεφάλι) ότι ο υπουργός αρνήθηκε να του γίνει δημοσίως κάθε ερώτηση σχετική με το θέμα αυτό.

«Φταίνε οι άλλοι»

Τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Κοτζιάς είπαν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν «ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε», κάτι που απέφυγε να πει πάντως ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε όμως τις επιλογές του (που τις χαρακτήρισε «συλλογικές») λέγοντας πως έπρεπε να παραμείνει μια αριστερή κυβέρνηση στη διαχείριση της εξουσίας, ώστε μετά τη συμφωνία να υπάρξει μια πιο φιλολαϊκή πολιτική.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, εκπομπή δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου, Ημερησία, Πρώτο Θέμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: