Κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία: Διαφωνίες και τριβές…




Ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, στη μαραθώνια συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας τα κόμματα δεν αποδέχονται δέσμευσή τους γραπτώς σχετικά με την εμπιστευτικότητα που ζητούσε ο ΠτΔ, αίτημα και το οποίο απέσυρε. Κατά τα άλλα, ανακοινώθηκε η σύσταση υποεπιτροπών του Εθνικού για συζήτηση συγκεκριμένων, εξειδικευμένων θεμάτων, ενώ τονίστηκε από κυβερνητικής πλευράς αλλά και από πλευράς ΔΗΣΥ ο «συμβουλευτικός» χαρακτήρας του Σώματος…

Μετά τη συνεδρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έγινε, σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου».

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε τις θέσεις του για το πώς το συμβουλευτικό αυτό όργανο μπορεί να καταστεί πιο αποτελεσματικό και οι αρχηγοί των κομμάτων παρέθεσαν τις απόψεις τους, κάποιες από τις οποίες διαφωνούσαν με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη», συνέχισε, «ότι από την ημερομηνία σύστασης του το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό, προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σώμα και ως εκ τούτου εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει για τον τρόπο λειτουργίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής εάν δεν είναι αρχηγός κόμματος.

2. Σύσταση υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση συγκεκριμένων, εξειδικευμένων θεμάτων. Αν τέτοια θέματα θα συζητηθούν σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων δύναται να συνοδεύονται από δεύτερο άτομο.

3. Η ενημέρωση και η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτική. Οι αρχηγοί των κομμάτων μπορούν να κοινοποιούν δημόσια τις θέσεις των κομμάτων τους».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «ενημέρωσε λεπτομερώς για τα αποτελέσματα της εντατικοποιημένης φάσης του διαλόγου και απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Πρόσθεσε ότι «τα κόμματα μπορούν να μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα και θα επανέλθουν με συγκεκριμένες απόψεις σε νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου ευθύς μετά τις θερινές διακοπές».

Ερωτηθείς πότε θα μελετηθούν τα έγγραφα από τα κόμματα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι «εναπόκειται στα κόμματα να ζητήσουν να δουν τα έγγραφα από τη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου και μπορούν άμεσα να το πράξουν».

Αναφορικά με το θέμα της σύστασης υποεπιτροπών κι εάν αυτό προϋπήρχε, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «υποεπιτροπές αφορούσαν θέματα του διαλόγου, πρόκειται για τις Ομάδες Εργασίας που συζητούσαν. Τώρα αν υπάρχει εισήγηση για σύσταση υποεπιτροπής η οποία θα συζητήσει πολύ συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να προχωρήσει με μια τέτοια ενέργεια για συζήτηση αυτών των θεμάτων με εμπειρογνώμονες ή με άτομα που θα επιλέξουν τα κόμματα. Αν υπάρχει εισήγηση ή αν προκύψει μέσα από τη συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου η ανάγκη σύστασης συγκεκριμένης υποεπιτροπής αυτό θα μπορεί άμεσα να πραγματοποιηθεί».

Ερωτηθείς είπε ότι μια τέτοια υποεπιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των κομμάτων και εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κληθείς να πει αν είχε διακοπεί για κάποια περίοδο η πρόσβαση των κομμάτων σε έγγραφα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είχε διακοπεί λόγω των διαρροών που είχαν γίνει. Το θέμα συζητήθηκε εκτεταμένα σήμερα, σάς ανέφερα και τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που άπτονται και του θέματος της εμπιστευτικότητας και, επαναλαμβάνω ότι, τα κόμματα δύναται να δουν τα σχετικά έγγραφα που αφορούν και την ενημέρωση στην οποίαν προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την εντατικοποιημένη φάση. Τα κόμματα θα επανέλθουν με συγκεκριμένες απόψεις, εισηγήσεις σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση αν η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορούσε και τη χθεσινή συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο εκπρόσωπος απάντησε «φυσικά, (αφορούσε) όλες τις συναντήσεις κατά την εντατικοποιημένη φάση».

Κληθείς να πει αν απέσυρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη θέση του για υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «στο πλαίσιο της επιθυμίας του Προέδρου για συναίνεση, στο πλαίσιο της επιθυμίας του Προέδρου να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτό το Σώμα -ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το συγκεκριμένο Σώμα να έχει προστιθέμενη αξία στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη- αποδέχθηκε κάποιες από τις εισηγήσεις των κομμάτων».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, είπε ότι «αυτό που μπορώ να σας πω είναι για τις θέσεις της δικής μας πλευράς. Δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού να υπάρξει ρόλος για την Τουρκία στην Κύπρο. Δεν μπορεί στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού να προνοείται η παραμονή Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο ή τουρκικών μονομερών εγγυήσεων όσον αφορά την Κύπρο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Δηλώσεις αρχηγών

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη σύνθεση και τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και αυτό είναι το πιο ορθόδοξο που θα μπορούσε να αποφασιστεί στην σημερινή πολύωρη συνάντηση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι αυτή, διεξήχθη σε δύο μέρη, «το πρώτο μέρος η συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και η κατάληξη ήταν και η αυτονόητη».

Ανέφερε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα θέματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα και τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την σύνθεση αλλά και τον τρόπο λειτουργίας είναι κατανοητό να τον έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «η απόφαση επαφίεται τελεσιδίκως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο ορθόδοξο που μπορούσε να αποφασιστεί».

Όσον αφορά τη γενικότερη ενημέρωση, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι «ήταν εκτενής και αφορούσε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, τα σημεία για τα οποία υπάρχει κάποια συναντίλψη και συγκλίσεις αλλά και επί των θεμάτων που υπάρχουν διαφορές».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «όλα τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν όλα για τα οποία ενημερώθηκαν, να έχουν πρόσβαση και στα έγγραφα, και προς το τέλος Αυγούστου να έρθουμε με συγκεκριμένες εισηγήσεις επί των θεμάτων που υπάρχουν διαφορές αλλά και ακόμη επί των θεμάτων που υπάρχουν συγκλίσεις ή εάν υπάρχουν άλλες καλύτερες απόψεις ή εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Να συνειδητοποιήσουμε πάντες ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και κρίσιμες για τον τόπο και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξερχόμενος της σύσκεψης, λέγοντας ότι όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, το ΑΚΕΛ διατύπωσε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις του σε κάποια ζητήματα.

Ανέφερε επίσης ότι έγινε εκτεταμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει διαμειφθεί μέχρι σήμερα στις συνομιλίες, με το ΑΚΕΛ να ζητά να δοθεί η δυνατότητα για μελέτη των έγγραφων που έχουν κατατεθεί, με τις συγκλίσεις και τις διαφωνίες.

«Έχουμε λοιπόν αναλάβει τη δέσμευση να μελετήσουμε αυτά τα έγγραφα και ως ΑΚΕΛ θα δώσουμε τις δικές μας απόψεις» όπου το κόμμα διατηρεί διαφορετική άποψη, είπε ο κ. Κυπριανού.

Σε ερώτηση αν θα δοθούν τα έγγραφα στα κόμματα, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι δεν θα δοθούν αν και όπως είπε, θα ήταν καλύτερα να τα είχαν στα χέρια τους. Πρόσθεσε όμως ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυνατότητα και να έρθει με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις.

Αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό το φως των αντιδράσεων των πολιτικών κομμάτων έχει αποσύρει κάποιες από τις απαιτήσεις, όπως την υπογραφή πρωτοκόλλου για εμπιστευτικότητα ή την αποβολή μελών του ΕΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη συναντίληψη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι η δέσμευση για εμπιστευτικότητα των εγγράφων και των συζητήσεων στο ΕΣ δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με την υπογραφή ενός γραπτού πρωτοκόλλου, αλλά «είναι θέμα που προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα, συναίσθηση των ευθυνών μας έναντι του τόπου και έναντι της κρισιμότητας της στιγμής που διέρχεται η Κύπρος».

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, υπεύθυνα και σοβαρά, όπως πάντα, ενώ εξέφρασε διαφωνία αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που θα εκπροσωπούν το κάθε πολιτικό κόμμα, τασσόμενος υπέρ της συμμετοχής δύο ατόμων.

Το ΕΣ είναι ένα συμβουλευτικό σώμα και ο Πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις, είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το ΕΣ. Εμείς έχουμε διατυπώσει τις απόψεις και τις επιφυλάξεις μας για κάποιες από τις πτυχές των αποφάσεων του Προέδρου. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει το ΕΣ στη συνέχεια».

Το ΔΗΚΟ διατηρεί τις θέσεις του, όπως αυτές διατυπώθηκαν με επιστολή που στάληκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Ιουλίου και διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μάρκος Κυπριανού.

Εξερχόμενος της σύσκεψης ο κ. Κυπριανού είπε ότι κάποιες από τις θέσεις του κόμματος έχουν εισακουστεί, όπως η προϋπόθεση αποδοχής συγκεκριμένων συμφωνιών προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος στο ΕΣ, η ή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Σώματος σε θέματα όπως αυτά της ΑΟΖ και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες του ΔΗΚΟ, είπε ότι το κόμμα διατηρεί τις θέσεις του σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ΕΣ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα. Τα θέματα που αφορούν τη διάρκεια των συζητήσεων μπορούν να λυθούν με εσωτερικούς κανονισμούς, πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την ενόχληση και τη διαφωνία του ΔΗΚΟ με την «απόλυτη και ισοπεδωτική συσκότιση που επιβάλλεται στο τι συζητείται και διαδραματίζεται στο ΕΣ».

Είπε ότι το κάθε κόμμα έχει «την ωριμότητα και τον πατριωτισμό» να κρίνει τι δεν πρέπει να διαρρεύσει και για ποιο θέμα πρέπει να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος και τα συλλογικά όργανα για να παρθούν αποφάσεις.

Ως προς τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΗΚΟ στο Σώμα, είπε ότι το κόμμα θεωρεί σημαντικό τον θεσμό του ΕΣ και ζητά εδώ και καιρό τη σύγκλησή του, όμως «πρέπει να λειτουργεί με έναν σωστό τρόπο που να μπορεί να αποδίδει» και να μπορούν τα κόμματα να παρουσιάζουν τις θέσεις τους. «Δεν προκαταλαμβάνω τίποτα» ενόψει του καθορισμού της στάση του κόμματος, κατέληξε.

Αναφερόμενος ακολούθως στην ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σε ορισμένα θέματα υπήρξαν θετικές συγκλίσεις, ενώ σε άλλα το ΔΗΚΟ έχει κάποιες επιφυλάξεις.

Είπε ότι θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι θα πρέπει να δίνονται τα έγγραφα, πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα θα επιδιώξει να επιθεωρήσει τα έγγραφα και θα καταθέσει εισηγήσεις.

Στα κύρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων, στα οποία κατά το ΔΗΚΟ θα έπρεπε να έχει ήδη δοθεί προτεραιότητα -όπως εδαφικό, ασφάλεια, έποικοι, εγγυήσεις- ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έχει γίνει μόνο μια πρώτη τοποθέτηση. Εμείς θέλουμε το συντομότερο δυνατό να μπούμε σε αυτά τα ζητήματα, καθώς αυτά θα καθορίσουν κατά πόσο θα υπάρξει λύση του Κυπριακού, κατέληξε.

Μη ικανοποιητική για την ΕΔΕΚ η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μορφή λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι το κόμμα του ξεκαθάρισε ότι «εκεί και όπου κρίνουμε σκόπιμο ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τον λαό, θα το πράττουμε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να πάρει τις δικές του αποφάσεις».

Ανέφερε εξάλλου ότι ως κόμμα δεν πρόκειται «να υποταχθούμε σε μια λογική συναίνεσης σε θέματα με τα οποία διαφωνούμε» ή όπου διαπιστώνεται ότι γίνεται σκόπιμη ή μη παραπληροφόρηση του λαού.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η προτεινόμενη μορφή λειτουργίας του ΕΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και δεν μπορεί να προωθήσει την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα με αποφασιστικότητα.

Συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το ΕΣ θα συνεχίσει να είναι ένα συμβουλευτικό σώμα, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, με κάποιες «περιθωριακές», όπως είπε, διαφοροποιήσεις.

«Απορρίπτεται ουσιαστικά η θέση για την αναβάθμιση του ΕΣ και τη μετατροπή του σε ένα Σώμα το οποίο να μπορεί να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική» από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει από το ΕΣ η ΕΔΕΚ ή αν θα αναστείλει την παρουσία της, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «αυτό δεν είναι θέμα που μπορώ αυτή τη στιγμή να το προβλέψω. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ είναι αυτά που θα πάρουν τις αποφάσεις».

Σε άλλη ερώτηση για το τι θα εισηγηθεί ο ίδιος στα όργανα του κόμματος, είπε ότι η ΕΔΕΚ «δεν έχει αρχηγό, έχει Πρόεδρο, που είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων στην ηγεσία» ενώ οι αποφάσεις θα παρθούν συλλογικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια.

Ως προς την προϋπόθεση για συμφωνία με τις Συμφωνίες Κορυφής, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν μπορεί να δεσμεύει τα μέλη του ΕΣ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι υπήρξε μια λεπτομερής ενημέρωση του Προέδρου. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία ενδεχομένως η ΕΔΕΚ να πρέπει να καταθέσει διαφορετικές και συμπληρωματικές προτάσεις προς τον Πρόεδρο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης ή για βελτίωση ορισμένων θέσεων που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες στο μέλλον.

Στόχος και πρόθεση της ΕΔΕΚ είναι να συμβάλει στην επίτευξη, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, μιας δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, κατέληξε.

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι δίδεται δυνατότητα πρόσβασης στα έγγραφα των συνομιλιών, τα οποία θα μελετήσουν με τους δικούς τους εμπειρογνώμονες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Όπως είπε, αυτό ήταν πάγια απαίτησης της Συμμαχίας. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησης του κόμματός του για την δημιουργία ειδικών επιτροπών που θα εξετάσουν, και με βάση έγγραφα, σε βάθος θέματα που αφορούν πτυχές του Κυπριακού και συζητούνται στις συνομιλίες.

«Πέραν τούτου διατηρούμε την διαφωνία μας όσον αφορά τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου». Η Συμμαχία, είπε, πιστεύει ότι πρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα, όμως «ο Πρόεδρος αποφασίζει».

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, υπέβαλαν κάποιες ερωτήσεις, «έχουμε τις ανησυχίες μας σε κάποια σοβαρά ζητήματα και έχουμε αναλάβει μετά από την μελέτη της ενημέρωσης και των εγγράφων των συνομιλιών, θα καταθέσουμε τα σχόλια, τις ανησυχίες αλλά και τις αντιπροτάσεις μας σε διάφορα ζητήματα».

Δεν έχουν, πρόσθεσε, την απαίτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ακολουθήσει την πολιτική της Συμμαχίας, αλλά να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, ως βοήθεια για την επίλυση του Κυπριακού, και εναπόκειται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τις αξιολογήσει ή όχι.

Η εμπιστευτικότητα επαφίεται στον πατριωτισμό και την πολιτική ηθική του κάθε πολιτικού αρχηγού, δήλωσε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλήκαρος επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθεώρησε τη θέση του για υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ανέφερε ότι απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη είναι να παραμείνει το Εθνικό Συμβούλιο συμβουλευτικό σώμα «και μόνο, οπότε συνεχίζουμε με αυτή την απόφαση του Προέδρου».

Για την ενημέρωση που έτυχαν για το Κυπριακό, ο αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα έχουν συζητηθεί στις συνομιλίες μέχρι τώρα και πού υπάρχουν διαφωνίες ενώ μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα,τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν. «Και αυτό κρίνεται σημαντικό από την Αλληλεγγύη γιατί θα μελετηθούν με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες, με τη δική μας ομάδα διαχείρισης του Κυπριακού και θα επανέλθουμε στον Πρόεδρο με εισηγήσεις για το τί πρέπει να γίνει, ιδιαίτερα για τα μεγάλα κεφάλαια τα οποία ανοίγονται μετά τις 15 του μηνός».

Θετικό για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου έκρινε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επέμενε σε μια σειρά από δύσκολες για να γίνουν αποδεκτές, προτάσεις, όπως η υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα και η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών σε προηγούμενες αποφάσεις για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησής του για την δημιουργία υποεπιτροπών λέγοντας ότι παραμένει η επιμονή του ΠτΔ να «λειτουργούμε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων παρά σε επίπεδο διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου». Με καλή θέληση μπορεί και να κυλήσει θετικά στο τέλος, συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε θετικό το ότι τερματίζεται το εμπάργκο, το μορατόριουμ -όπως είπε- και μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα για τις συνομιλίες λέγοντας ότι υπάρχει ένα έγγραφο 27 σελίδων το οποίο δεν τους έχει δοθεί. Θα μπορούν πρόσθεσε, από την ερχόμενη εβδομάδα να διαβάσουν τα έγγραφα, να τα μελετήσουν και να κρατάνε σημειώσεις.

Σε γενικές γραμμές σημειώνεται μια πρόοδος, όχι όμως η αναμενόμενη και όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε. Η γενική εικόνα είναι, είπε, ότι στα θέματα που οι Τούρκοι ζητούν να πάρουν ανταλλάγματα, όπως ο διαμοιρασμός της εξουσίας, έχουν προχωρήσει πολύ οι συνομιλίες, ουσιαστικά ικανοποιώντας τις βασικές απαιτήσεις των Τούρκων. Στα θέματα που υπάρχουν οι δικές μας δικαιολογημένες, μίνιμουμ απαιτήσεις σε περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις και εδαφικό, τα πράγματα είναι ακόμη πολύ πίσω, κατέληξε.

Με σκοπό να καταθέσει τις δικές τους εισηγήσεις και εκτιμήσεις σε ένα συμβουλευτικό όργανο συμμετέχει το ΕΛΑΜ με τον πρόεδρό του, Χρίστο Χρίστου να δηλώνει μετά την πρώτη του συμμετοχή σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι «όλοι θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό στις εξελίξεις στο Κυπριακό, όμως για χάρη της οποιασδήποτε λύσης δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα ιστορικά μας δικαιώματα».

Ο κ. Χρίστου είπε ότι όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα ακούστηκαν διάφορες απόψεις αλλά -επεσήμανε- πρόκειται για ένα συμβουλευτικό σώμα και οι όποιες αποφάσεις επαφίενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο σκοπός είναι να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και σίγουρα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό θα πρέπει να τηρούν το απόρρητο, κι αυτό -συμπλήρωσε- συζητήθηκε.

«Για μας δεν αποτελεί προτεραιότητα το πώς θα λειτουργήσει αλλά το τί θα παράξει ουσιαστικά και τί έργο θα μπορέσει στο τέλος της ημέρας να προσφέρει, εάν θα μπορέσει να προσφέρει και αν καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις, το οποίο εγώ βλέπω πολύ δύσκολο να γίνει», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Χουσείν Οζγκιουργκιούν στα κατεχόμενα ότι το ΕΛΑΜ είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του ψευδοκράτους, ο κ. Χρίστου είπε ότι, όπως είχε αναφέρει και προεκλογικά, το ΕΛΑΜ είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα, αυτή τη στιγμή κοινοβουλευτικό, που στα κατεχόμενα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. [Το να μας θεωρεί ο κατακτητής τρομοκράτες αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή. Είναι όμως ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί εφόσον θα έχουμε εξελίξεις στο Κυπριακό».

Πηγή: philenews.com, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: