Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου




Η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό για το ΓεΣΥ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Ερντογάν και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι επετειακές εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή και η τραγική ιστορία με το θαμμένο βρέφος σε βαλίτσα, είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

“Μονόδρομος ο διάλογος” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Αλήθειας” που φιλοξενεί τις δηλώσεις του ΠτΔ στην εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλού αναφέρει πως η Τουρκία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Επίσης η “Α” γράφει πως η απόδοση του 7ετους ομολόγου ήταν ιστορική.

Η “Σημερινή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Νέο Φιρμάνι του Σουλτάνου” και γράφει ότι ο Ερντογάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 30 Ιουλίου για να συζητήσει το Κυπριακό και την κατάσταση στην Τουρκία. Αλλού η “Σ” αναφέρει ότι γέμισαν φύκια οι παραλίες της Πάφου και οι τουρίστες διαμαρτύρονται.

Ο “Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Θάβουν αμίαντο στο Τρόοδος” γράφει στο κύριό του θέμα ότι το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης έδωσε πράσινο φως στις Βρετανικές Βάσεις για ταφή αμιαντούχων υλικών στο μεταλλείο Αμιάντου εν αγνοία του Υπουργού Γεωργίας. Αλλού αναφέρει πως βρέθηκε στους Καπέδες το βρέφος αλλοδαπής μητέρας που πετάχθηκε από δεύτερο αλλοδαπό και ότι σήμερα θα γίνει νεκροτομή για να διαφανεί αν γεννήθηκε ζωντανό ή νεκρό. Ο “Φ” αναφέρει ακόμη πως διώκονται πειθαρχικά και ποινικά αξιωματικοί και υπαξιωματικοί για παρατυπίες σε διαγωνισμό για τα ΚΨΜ.

Υπό τον τίτλο “Εδώ και τώρα Γενικό Σύστημα Υγείας” η “Χαραυγή” αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι ο ΠΙΣ στέλλει μήνυμα για εφαρμογή του ΓεΣΥ και ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να μην πεθαίνουν άδικα συνάνθρωποί μας. Αλλού γράφει πως η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια απέραντη φυλακή και εφαρμόζεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης η “Χ” φιλοξενεί τη δήλωση Χριστόφια σε εκδήλωση μνήμης για “μέα κούλπα που δεν ακούσαμε ποτέ για το πραξικόπημα”.

“Ζώντας σε `παραλογισμό` για τα τελευταία 42 χρόνια” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail” που φιλοξενεί την δήλωση του ΠτΔ ότι τα τελευταία 42 χρόνια στην Κύπρο επικρατεί ένας παραλογισμός και ότι ο ίδιος κερκόπορτες δεν θα βρει κανένας ανοικτές σε αυτή την χώρα. Αλλού, αναφέρει ότι ο Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες. Επίσης προβάλλονται οι επετειακές εκδηλώσεις για το πραξικόπημα και την εισβολή.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: