Το Κυπριακό στον “κόσμο” των προσδοκιών, των ψευδαισθήσεων και της αφέλειας




Του Κώστα Βενιζέλου

ΔΕΝ έχουν συζητηθεί ακόμη στις συνομιλίες η ασφάλεια και εγγυήσεις και το εδαφικό, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλές άλλες εκκρεμότητες.

Όπως τις περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πρέσβεις της Ε.Ε., δεν έχει αρχίσει η συζήτηση για «τα χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων, τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού και οι διασφαλίσεις για την ομαλή εφαρμογή της λύσης, το τι θα περιλαμβάνει η πρώτη μέρα λύσης, η θέσπιση των ομοσπονδιακών νόμων και νομοθεσίας, του ομοσπονδιακού συντάγματος και των συνταγμάτων των συνιστώντων κρατιδίων, οι διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο και άλλα».

Και δεν είναι μόνο που δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα βασικά, γιατί τώρα με τις ταχύρυθμες διαπραγματεύσεις που συμφώνησαν οι ηγέτες, μπορεί να καλυφθεί κάποιο έδαφος. Το ερώτημα είναι εάν μπορέσουν να συμφωνήσουν στα βασικά. Ακόμη και προχθές και για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως η τουρκική πλευρά καταθέτει στις συνομιλίες θέσεις που είναι συνομοσπονδιακές. Και επιπροσθέτως υπάρχουν οι διαφωνίες στο θέμα της ασφάλειας( θέλουν τουρκικές εγγυήσεις), στο εδαφικό ( δεν θέλουν να επιστρέψουν σχεδόν τίποτα), αλλά και στα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και της μετεξέλιξης.

Οι αναφορές για επίτευξη συμφωνίας εντός του 2016, δημιουργούν προσδοκίες που δεν υποστηρίζονται από τα γεγονότα. Ακόμη και για λόγους τακτικής να λέγονται αυτά, θα πρέπει εκείνοι που εκφράζουν τέτοιες εκτιμήσεις να γνωρίζουν και πώς θα κινηθούν εάν οι υψηλές προσδοκίες διαψευσθούν από μια αποτυχία. Γιατί εάν δεν το έχουν αντιληφθεί, το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών έχει ήδη αρχίσει.

Στον κόσμο των ψευδαισθήσεων και της αφέλειας έχουν εξασφαλισμένη θέση εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί συζητά για λύση του Κυπριακού ο Ακιντζί χωρίς τα βαρίδια της Τουρκίας. Στον κόσμο της αφέλειας έχουν θέση και εκείνοι που θεωρούν πως, επειδή «ο Ερντογάν είναι υπό πίεση» ή αναζητά «διεξόδους», θα συνεργασθεί στο Κυπριακό. Φαίνεται πως δεν παρακολουθούν όλοι αυτοί τι κάνει ο Ερντογάν, που έχει ανοικτά μέτωπα με Ρωσία, Αίγυπτο, Κούρδους, Συρία, Γερμανία, την ΕΕ κλπ. Η πραγματικότητα είναι πως γίνεται πιο επιθετικός, πιο ακραίος, πιο λαϊκιστής και πιο Οθωμανός.

Όσο το Κυπριακό αντιμετωπίζεται αποκομμένο από τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή μας, θα συζητούμε για χρόνια και δεκαετίες, βράζοντας στο ζουμί των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών. Όσο το Κυπριακό αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα ψυχολογικής υφής μεταξύ των κοινοτήτων, που μπορεί να ξεπεραστεί με χαρούμενες γιορτούλες, λύση δεν θα υπάρξει και θα εδραιώνεται η κατοχική και αποσχιστική πραγματικότητα.

Εάν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά και τώρα στο σχέδιο Β που εφαρμόζει ήδη η Τουρκία με τα άλματα ενσωμάτωσης των κατεχομένων, αύριο θα είναι αργά. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο όταν η ηγεσία κατανοήσει πως είναι ένα διεθνές πρόβλημα της περιοχής. Και θα λυθεί αν αξιοποιήσουμε ορθά τα νέα δεδομένα ( ενέργεια, συμμαχίες, ιδιότητα μέλους της Ε.Ε.) για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και της υλοποιούμενης ενσωμάτωσης στη νέο-οθωμανική Τουρκία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: