Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση του “Παραιτηθείτε” στη Βουλή: Αισθητή ήταν η απουσία πολιτικών




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» μπροστά στη Βουλή.
Στην κινητοποίηση αυτή, η οποία τις τελευταίες ημέρες έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης με τους διαδηλωτές να κρατούν σημαίες της Ελλάδος και της ΕΕ ενώ ήταν ελάχιστοι οι πολιτικοί που παραβρέθηκαν.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» πραγματοποιήθηκε μπροστά στη Βουλή με τον κόσμο να έχει συγκεντρωθεί μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και λεωφόρου Αμαλίας χωρίς να έχουν συγκεντρωθεί εντός της πλατείας Συντάγματος.

Στην συγκέντρωση κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης ενώ είναι αισθητή ήταν η απουσία πολιτικών.Η συγκέντρωση εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια και όταν ένας 30χρονος, που δήλωσε αναρχικός, προσπάθησε να κάψει σημαία της ΕΕ, απωθήθηκε από τους διαδηλωτές.

Ολοκληρώθηκε επίσης και η συγκέντρωση της διαδικτυακής κίνησης «Παραιτηθείτε» στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο επί δύο ώρες περίπου, φώναζαν συνθήματα με τα οποία καλούσαν σε παραίτηση την κυβέρνηση και αφού διαδήλωσαν ειρηνικά, αποχώρησαν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ξεκίνησε η διαδήλωση «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.500 άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης.

Κρατώντας πλακάτ και σημαίες της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαδηλωτές έχουν ως κεντρικό σύνθημα το «Παραιτηθείτε» -όπως άλλωστε μαρτυρά και η ονομασία της συγκέντρωσης.

Και ενώ οι διοργανωτές υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για συγκέντρωση χωρίς κομματικό χαρακτήρα, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση κλιμακώνουν την πολιτική κόντρα με αφορμή τη συγκέντρωση.

Από τη μεριά της, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι πρόκειται για ακομμάτιστη διαδήλωση, τονίζοντας ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να πάει, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος επισημαίνει ότι το «Παραιτηθείτε» είναι αίτημα το οποίο κινείται εχθρικά προς τη χώρα.

Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία υπήρξε αφορμή για σφοδρή πολιτική κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε προσωπική επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτοί που έχτισαν καριέρες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σήμερα αγανακτούν για πολίτες που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στην κυβέρνηση, χωρίς καμία υποκίνηση και καμία πολιτική στήριξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Αναπτυξιακό νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί αργά σήμερα το βράδυ, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απροκάλυπτο ταξικό διχασμό.

Την ίδια ώρα, συνέστησε «ψυχραιμία» σε όλους ενώ σημείωσε, ότι, δικαίωμα στις συγκεντρώσεις «δεν έχουν μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλοι οι Έλληνες πολίτες».

«Το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώσει και να πει την άποψή του είναι αναφαίρετο», υπογραμμίζει από την πλευρά της κυβέρνησης η Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζοντας ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να διαδηλώσει όπως εκείνος νομίζει και πως η κριτική αφορά το γιατί γίνεται και ποια είναι τα αιτήματα.

«Το “παραιτηθείτε”, λοιπόν, στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα, αυτή τη στιγμή. Με αυτή την έννοια, το σχολιάζω πολιτικά μόνο», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Μιλήσαμε και κατορθώσαμε να αποκαλύψουμε ότι πίσω από τη συγκέντρωση υπήρχε η ΝΔ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Νίκος Φίλης προκαλώντας τις αντιδράσεις της Συγγρού.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για προσπάθεια διχασμού του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, ενώ ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με δική της πρωτοβουλία έβγαλε στην επιφάνεια το θέμα, με στόχο να ενισχυθεί, ώστε να μην αντιπαρατεθεί με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα αντίστασης και αντίδρασης στα μέτρα.

Ο Στ. Θεοδωράκης από την πλευρά του, ερωτώμενος αν θα λάβει μέρος στην αποψινή κινητοποίηση, είπε ότι δεν θα συμμετάσχει και τόνισε ότι ο ρόλος των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων είναι να μην καπελώνουν τέτοιες εκδηλώσεις των πολιτών. Προσέθεσε, όμως, ότι πολλοί φίλοι του Κινήματος αλλά και κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού θα είναι παρόντες. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε προσβλητική τη συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης, που «λένε με ακραίους τρόπους ότι ο κόσμος δεν πρέπει να διαδηλώνει όταν οι ίδιοι κάποτε για να μαζέψουν ψήφους “έστηναν” κρεμάλες στο Σύνταγμα».

Η Ένωση Κεντρώων ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδήλωση, με τον Γιάννη Καλλιάνο να σημειώνει ότι «αν κάποιος φίλος του κόμματος θέλει να πάει, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: