Εισβολή εισαγγελέα και αστυνομίας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ εν τω μέσω της νυκτός!




«Προσβολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος ΣΚΑΪ την είσοδο εισαγγελικού λειτουργού συνοδευόμενου από αστυνομικούς, τα ξημερώματα στο κτίριο, οι οποίοι προσπάθησαν να εντοπίσουν και να συλλάβουν το δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη, οικοδεσπότη της αθλητικής εκπομπής «Δίκη στο ΣΚΑΪ», μετά από έγκληση για παραβίαση δικαστικής εντολής που κατέθεσε ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η αντεισαγγελέας βάρδιας από την Ελευσίνα -συνοδεία αστυνομικής δύναμης- εισήλθε λίγο πριν από τις 02.00 τα ξημερώματα της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ προκειμένου να συλλάβει τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη εναντίον του οποίου ο Β. Μαρινάκης είχε ζητήσει να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για παραβίαση απόφασης του Αρείου Πάγου που αφορούσε παλαιότερη καταδικαστική απόφαση. Η εισαγγελέας συνοδευόμενη τις αστυνομικές δυνάμεις ερεύνησε το χώρο του σταθμού επί περίπου 40 λεπτά, μεταβαίνοντας, όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ και σε χώρους που δεν ανήκουν στο σταθμό, και αποχώρησε γύρω στις 2.35 το πρωί άπρακτη αφού δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του κ. Θωμαΐδη.

Είχε προηγηθεί περίπου 10 λεπτά μετά τις 12, η άφιξη στο σταθμό αστυνομικής δύναμης η οποία είχε ζητήσει να μην προβληθεί η μαγνητοσκοπημένη εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ». Η αστυνομία είχε ζητήσει σε αυτήν την αρχική «κρούση» από τον Κυριάκο Θωμαΐδη να την ακολουθήσει στο τμήμα, αλλά εφόσον δεν υπήρχε ένταλμα, ο ίδιος αρνήθηκε. Η αστυνομία αποχώρησε και επανήλθε με την εισαγγελέα βάρδιας όμως πλέον ο κ. Θωμαΐδης δεν εντοπίστηκε στο σταθμό.

Ο Κυριάκος Θωμαΐδης, κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκοπημένης εκπομπής «Η Δική του ΣΚΑΪ» που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, παρουσίασε έγγραφο υλικό από δικογραφίες, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση από το Εφετείο Πειραιά που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η οποιαδήποτε δημοσιοποίηση νομικών εγγράφων, ενώ παράλληλα είχε επιδικάσει καταβολή αποζημίωσης προς τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη υποστηρίζει η πλευρά που υπέβαλε μήνυση. Ως εκ τούτου, η ΠΑΕ Ολυμπιακός υπέβαλε μήνυση.

Η διοίκηση του ΣΚΑΪ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Πρωτόγνωρες καταστάσεις για ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες συνέβησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ξημερώματα Τρίτης 14 Ιουνίου 2016. Κατόπιν εγκλήσεως του Βαγγέλη Μαρινάκη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης (πλημμέλημα του μονομελούς) από τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη κατά τη διάρκεια της εκπομπής του η “ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ” κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η εισαγγελία Πειραιά και εισήλθαν στο κτίριο των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΪ προσπαθώντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν το δημοσιογράφο.

Η εντυπωσιακή κινητοποίηση της αστυνομίας, η έρευνα σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΚΑΪ, Ο υπερβάλλων ζήλος για τη σύλληψη του δημοσιογράφου με αφορμή μία αβάσιμη καταγγελία του Μαρινάκη, προσβάλλουν το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία και προκαλούν απορία στους πολίτες γιατί στα σοβαρά κακουργήματα δεν βλέπουν αντίστοιχη ετοιμότητα της αστυνομίας!»

Ο ίδιος ο Κ. Θωμαΐδης μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ τηλεφωνικώς επεσήμανε ότι ζητήθηκε να μην προβληθεί η εκπομπή που ήταν μαγνητοσκοπημένη, δηλαδή χωρίς καν να έχουν προβληθεί όσα θεωρήθηκαν προσβλητικά, τονίζοντας ότι αυτό έχει χαρακτήρα προληπτικής λογοκρισίας. Υποστήριξε επίσης ότι σε κανένα σημείο της εκπομπής του δεν αναφέρεται το όνομα του κ. Μαρινάκη.

Η πλευρά που κατέθεσε την μήνυση υποστηρίζει ότι τον Μάρτιο του 2016 ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 1158/2015 απόφασή του έκρινε αμετάκλητα σχετικά με τις εκπομπές της 22-10-2012 και 12-11-2012, απέρριψε την αναίρεση του Θωμαΐδη και επικύρωσε την υπ’ αριθμ. 186/2014 απόφαση του Εφετείου Πειραιώς, η οποία με πλήρη κι επαρκή αιτιολογία απεφάνθη πως ο Κυριάκος Θωμαΐδης «ήχθη στις επίμαχες ενέργειές του όχι από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά αποκλειστικώς με σκοπό εξυβρίσεως του αναιρεσιβλήτου, αφού η δημοσιοποίηση της προειρημένης μαρτυρικής κατάθεσης και η ανάγνωση των απομαγνητοφωνημένων υποκλαπεισών συνομιλιών, με το προεκτεθέν υβριστικό και απαξιωτικό για τον αναιρεσίβλητο περιεχόμενο, δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο των συγκεκριμένων τηλεοπτικών εκπομπών (ούτε καν επακολούθησε συζήτηση επ’ αυτών) και δεν συνεισέφεραν οτιδήποτε στην ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού…». Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου δε, ο δημοσιογράφος είχε προσχεδιάσει και προγραμματίσει την εμφάνιση των καλεσμένων με τους οποίους είχε έρθει σε προσυνεννόηση.

Σε πρώτο βαθμό, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά είχε ομοίως κρίνει ότι η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της μαρτυρικής κατάθεσης που δόθηκε στα πλαίσια της ποινικής προδικασίας και η ανάγνωση των παρανόμως υποκλαπέντων απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, διανθισμένη με τα υβριστικά και δυσφημιστικά σχόλια του προσκεκλημένου, προσέβαλε την προσωπικότητα του ενάγοντος ως προς τις εκφάνσεις της τιμής και της υπόληψης και της κοινωνικής του και επαγγελματικής του θέσης ως Προέδρου του Ολυμπιακού και πως η προσβολή αυτή δεν δικαιολογείται από το ενδιαφέρον του εναγόμενου για πληροφόρηση του τηλεοπτικού κοινού.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: