“Η Τουρκία δεν μετανιώνει για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους”, λέει Τούρκος υπουργός




Θλίψη προκαλεί η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ωστόσο η Τουρκία δεν μετανιώνει σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί ο οποίος απέφυγε να απολογηθεί όπως απαιτεί η Μόσχα ώστε να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

“Ο θάνατος του Ρώσου πιλότου κατά την κατάρριψη του αεροσκάφους αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός. Η απολογία είναι κάτι διαφορετικό σε διπλωματικούς όρους. Δεν μετανιώνουμε αλλά είμαστε λυπημένοι. Και αυτοί (οι Ρώσοι) θα πρέπει να είναι λυπημένοι. Υποθέτουμε ότι στεναχωρήθηκαν για την εσκεμμένη παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η παρούσα δεν είναι μια κατάσταση που πρέπει να συνεχιστεί μεταξύ των δύο χωρών ωστόσο αν κανείς διερωτηθεί ποια από τις δύο χώρες έχει πάθει μεγαλύτερη ζημιά από αυτή την κατάσταση, θα δει ότι και η Τουρκία έχει επηρεαστεί αρνητικά και στον τουρισμό και στις εξαγωγές αλλά πιο πολύ έχει επηρεαστεί η Ρωσία και θα συνεχίσει να επηρεάζεται. Όπως είπε μόνο για το 2015 έχουν υποχωρήσει οι εξαγωγές της Ρωσίας στο 33,34%, έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και έχουν ανεβεί οι τιμές στα ύψη. Όπως ανέφερε αυτή η αρνητική πορεία πρέπει να σταματήσει.

Πάντως η Ρωσία αναμένει από την Τουρκία να απολογηθεί για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και δίνει ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ που χρειάστηκε η διαμεσολάβηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για να ζητήσει τελικά το Τελ Αβίβ συγγνώμη στην Τουρκία για την επίθεση στο τουρκικό Μαβί Μαρμαρά. Η Ρωσία ζητά και αποζημίωση από την Τουρκία αλλά ακόμη και αυτό αν η Άγκυρα το αποδεχτεί σημαίνει ότι αποδέχεται ότι είναι ο ένοχος.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: