Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το γεγονός ότι η φωτιά στη Σολέα τέθηκε υπό έλεγχο μετά από τέσσερις ημέρες και η χθεσινή κηδεία του ενός από τους δύο νεκρούς δασοπυροσβέστες κυριαρχούν στον Τύπο σήμερα, που κάνει εκτενή αναφορά σε όλες τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στα μέτωπα της φωτιάς.

Άλλα θέματα αφορούν το δημοψήφισμα στην Βρετανία, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, τη σύλληψη ενός ιερωμένου για οικειοποίηση χρηματικού ποσού κ.ά.

H “Αλήθεια” με τίτλο “Δαμάστηκε το θεριό” γράφει ότι πτητικά μέσα και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν μετά από τέσσερις μέρες τη μάχη, παραμένουν μικρές εστίες φωτιάς και σε επιφυλακή οι πάντες για αναζωπυρώσεις, ενώ αναφέρεται και στην κηδεία του δασοπυροσβέστη Μάριου Αριστοτέλους χθες. Αλλού γράφει για ώρα Brexit ή ώρα Bremain μετά από μήνες έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως στις εξετάσεις τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση.

Η “Σημερινή” με τίτλο “Έσβησε ο εφιάλτης” γράφει ότι ομάδες επιφυλακής θα παραμείνουν στα μέτωπα της πυρκαγιάς, ώστε να αποτραπούν αναζωπυρώσεις, ενώ γράφει, επίσης, ότι χθες είπαν το στερνό αντίο στον ήρωα Μάριο Αριστοτέλους ενώ σήμερα στην τελευταία του κατοικία οδηγείται ο Ανδρέας Σοφοκλέους. Αλλού γράφει ότι Τουρκία και Ισραήλ αποκαθιστούν τις σχέσεις τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι Βγενόπουλος και Φόρος δηλώνουν αθώοι.

Ο “Φιλελεύθερος” με τίτλο “Ήρθε έλεος από τον ουρανό” γράφει για ανελέητο πόλεμο πέντε ημερών και πως σήμερα δίνουν τη μάχη επίγειες δυνάμεις, ενώ κάνει λόγο και για ηρωική αυτοθυσία εθελοντών. Σε άλλο θέμα για το σημερινό δημοψήφισμα στη Βρετανία γράφει ότι στο μαντείο των bookmakers κερδίζει το “ναι” στην ΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι έστειλαν ιερωμένο να… ψάλλει στις φυλακές για 10 μήνες, καθώς αυτός κατηγορήθηκε για οικειοποίηση 3.200 ευρώ από αντιπρόσωπο.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Καμένη γη στην κυριολεξία!” γράφει ότι οι πολιτικές λιτότητας και στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και η κρατική ανεπάρκεια οδήγησαν σε οικολογική καταστροφή, στην απώλεια ενός πνεύμονα ζωής για τους κατοίκους των μικρών χωριών της περιοχής και ακόμα δύο ανθρώπινων ζωών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δεκάδες ομάδες εθελοντών – και του ΑΚΕΛ – πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν. Αλλού γράφει για την κηδεία χθες του Μάριου Αριστοτέλους και σήμερα την κηδεία του Ανδρέα Σοφοκλέους, αναφερόμενη σε οργή και οδύνη.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο “Η τέταρτη μέρα φέρνει ελπίδα για το τέλος της πυρκαγιάς” γράφει ότι οι πυροσβέστες πάλευαν όλη νύχτα για να σβήσουν τη φωτιά στη Σολέα που έχει τεθεί κυρίως υπό έλεγχο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την παραμονή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, οι αντίπαλοι τρέχουν για να συγκεντρώσουν ψήφους. Αλλού αναφέρει ότι θα διευρυνθεί ο ρόλος του γερμανικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: