Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η συνεχιζόμενη πύρινη λαίλαπα στην περιοχή της Σολέας, ο θάνατος των δύο δασοπυροσβεστών, η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργείων που εμπλέκονται στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς καθώς και τα πτητικά μέσα που ήρθαν στην Κύπρο από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η απάντηση της Προεδρίας στην πρόθεση της Τουρκίας να βοηθήσει καθώς και η έκκληση για βοήθεια προς τη Ρωσία είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Προβάλλονται επίσης το αυριανό δημοψήφισμα στη Βρετανία αν θα παραμείνει η όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η αύξηση του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, επιστολή του Γενικού Ελεγκτή για τους εκπαιδευτικούς καθώς και η παρουσίαση του Ανδρέα Βγενόπουλου στην ειδική ανακρίτρια σε σχέση με υπόθεση των ενημερωτικών δελτίων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Η “Αλήθεια” κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Αδάμαστη η πύρινη λαίλαπα” γράφει ότι τρία μερόνυχτα ηρωικής μάχης στα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σολέα και όμως η πύρινη λαίλαπα δεν λέει να σταματήσει. Γράφει αλλού ότι σε 24 ώρες θα πραγματοποιηθεί το ναι ή όχι στο Brexit ενώ όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις όλα θα κριθούν στο νήμα. Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Ελεγκτή, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν κατά 30% λιγότερες ώρες από τους συναδέλφους τους στην ΕΕ και είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους.

“Η Σημερινή” με μαύρο εξώφυλλο μπροστά και πίσω και πηχυαίο τίτλο “Μαύρισε η ψυχή μας…” γράφει ότι θλίψη και πόνος από τη χειρότερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γράφει ότι θρήνος επικρατεί σε ολόκληρη την Κύπρο για τους δύο δασοπυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις πυρκαγιές. Προβάλλει φωτογραφίες των Μάριου Αριστοτέλους και Ανδρέα Σοφοκλέους.

“Ο Φιλελεύθερος” κάτω από τον κύριο τίτλο “Κάψαμε την ανάσα της Κύπρου” γράφει ότι τρεις μέρες στις φλόγες, τρεις μέρες κάναμε στάχτη τη ζωή αιώνων. Καμία υπηρεσία, είπε δεν έθεσε σε λειτουργία ενιαίο πρόγραμμα τροφοδοσίας όλου του ανθρώπινου δυναμικού που μάχεται με αυτοθυσία κατά της πύρινης λαίλαπας. Αλλού αναφέρει ότι το 89% των αγροτικών πυρκαγιών πέρσι και το 70% φέτος οφείλονται σε καψαλίσματα ή σε καύση αχρήστων. Αλλού γράφει ότι γραπτή δήλωση χωρίς όρκο, έδωσαν χθες στην ειδική ανακρίτρια οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Κυριάκος Μάγειρας σε σχέση με υπόθεση των ενημερωτικών δελτίων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Η “Χαραυγή”¨με κύριο τίτλο “Μαύρο παντού σκόρπισε η πύρινη λαίλαπα” γράφει ότι λίγα έως και ανύπαρκτα αποδείχθηκαν τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προβάλλει επίσης τους δύο δασοπυροσβέστες που έδωσαν τη ζωή τους για τον δασικό πλούτο της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι ακόμη και η Τουρκία προσφέρθηκε να στείλει πτητικά μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε ναι, μόνο αν υπαχθεί στον κρατικό σχεδιασμό.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Οι πυροσβέστες πολεμούν ακόμη τις φωτιές” και γράφει ότι συνεχίζονται οι πυρκαγιές στην περιοχή Σολέας οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο δασοπυροσβεστών ενώ η Κύπρος έκανε έκκληση προς τη Ρωσία για βοήθεια. Γράφει επίσης ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσε κατάθεση χθες στην ανακρίτρια. Γράφει επίσης ότι οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο αναμένεται φέτος να φθάσει στα τρία εκατομμύρια.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” με πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο “Ανοιχτά τα μέτωπα φωτιάς-πολιτείας” γράφει ότι μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στην κοιλάδα της Σολέας και άπαντες παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό. Γράφει επίσης ότι σε νευρική κρίση είναι ο πλανήτης λόγω του αυριανού δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με αυστηρούς όρους θα συναφθούν τα συμβόλαια μεταξύ Δημοκρατίας και των εταιρειών που θα κερδίσουν τις άδειες για έρευνα στα οικόπεδα 6, 8 και 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: