Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η εκλογή Δημήτρη Συλλούρη στην Προεδρία της Βουλής, το παρασκήνιο που προηγήθηκε αλλά και η επόμενη ημέρα στα κόμματα και στο κυπριακό Κοινοβούλιο, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικων εφημερίδων. Οι εφημερίδες γράφουν ακόμα για τρία σενάρια της Άγκυρας για το Κυπριακό, καθώς και ότι το Κυπριακό είναι ήσσονος σημασίας για τον Τούρκο Πρόεδρο. Επίσης προβάλλουν, μεταξύ άλλων, το θάνατο του Μοχάμεντ Άλι, το πρόβλημα της εμπορίας προσώπων και την επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Υπό τον τίτλο «ΔΗΣΥ ξεσκεπάζει ΑΚΕΛ», η «Αλήθεια» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι τριμέτωπη επίθεση κατά ΑΚΕΛ και ενδιάμεσων και ΔΗΚΟ εξαπέλυσε ο ΔΗΣΥ με αφορμή τα όσα έγιναν πριν, κατά και μετά την εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Προσθέτει ότι επιβεβαιώνοντας, ο εκπρόσωπος του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου, ότι κατά τη συνάντηση του Άντρου Κυπριανού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες όμως απέρριψε το ΑΚΕΛ, διερωτήθηκε γιατί τότε δεν μίλησε και δεν κατήγγειλε παρέμβαση του Προεδρικού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε μικρή αλλά σταθερή υποχώρηση των νερών του Σηκουάνα, από τα 6,10 μέτρα που είχε ανέλθει. Αλλού γράφει ότι έπεσε τελικά «νοκ-αουτ» ο Μοχάμεντ ‘Αλι.

Υπό τον τίτλο «Διαφθορά και διαπλοκή έχουν αγγίξει και το ΑΚΕΛ», «Η Σημερινή» προβάλλει συνέντευξη με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, που δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τέτοια φαινόμενα» και ότι είναι «προφανές ότι μεταξύ ΠτΔ, ΔΗΣΥ και Δ. Συλλούρη έγινε παζάρεμα, με ανταλλάγματα την Προεδρία της Βουλής και την ψήφιση νομοσχεδίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «ουδέν μεμπτόν στη συμφωνία με Kings College, λέει ο Γ. Εισαγγελέας». Αλλού αναφέρεται στο «τι πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος στις συνομιλίες».

Υπό τον τίτλο «Κινητοποίηση στην Πινδάρου», «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι διόλου εύκολη υπόθεση αποδεικνύεται η διαχείριση της επόμενης μέρας για την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, που τρέχει να προλάβει τα χειρότερα μετά την επιλογή και τη στήριξη του Δημήτρη Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Άγκυρα θέλοντας να στήσει σκηνικό πιέσεων για τη Λευκωσία, κινείται, όπως πληροφορείται ο «Φ», στα εξής πεδία: Βήματα για ενσωμάτωση κατεχομένων, για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και συνέχισης την ίδια ώρα των διαπραγματεύσεων. Αλλού προβάλλει θέμα για την εμπορία προσώπων και γράφει πως η Ευρωπαία συντονίστρια στην εκστρατεία κατά της εμπορίας ανθρώπων, κατάγεται από τη χώρα μας.

Υπό τον τίτλο «Προτάσεις ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό της Βουλής» η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι τροπολογία για μείωση του εκλογικού ποσοστού από 12% σε 7% και μείωση εδρών από επτά σε τέσσερις, προκειμένου ένα κόμμα να συγκροτεί κοινοβουλευτική ομάδα είχε εισηγηθεί το ΑΚΕΛ τον περασμένο Νοέμβριο και προσθέτει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δ. Συλλούρη, υπενθυμίζει τις προτάσεις του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επιδεινώνονται τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αλλού προβάλλει δήλωση του Γ. Λουκαΐδη ότι ο ΔΗΣΥ ενήργησε με το βλέμμα στραμμένο σε θώκους.

Υπό τον τίτλο «Η γενναιοδωρία γεννήθηκε μέσα από την τραγωδία» η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” γράφει, στο κύριο της θέμα, μετά από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην Ορόκλινη πριν από δύο εβδομάδες, όταν ένας 41χρονος Αιγύπτιος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας αφού απείλησε να σκοτώσει το γιο του, η κοινότητα συνενώθηκε για να στηρίξει την 36χρονη χήρα από την Ουγγαρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι τράπεζες βλέπουν με σκεπτικισμό το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο του θρύλου Μοχάμεντ Άλι.

Υπό τον τίτλο «Εκτός των σχεδίων Ερντογάν η λύση», η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ήσσονος σημασίας για τη νέα εξωτερική στρατηγική που ο ίδιος διευθύνει, είναι για τον Τούρκο Πρόεδρο η λύση του Κυπριακού και προσθέτει πως ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει τη δημιουργία ενός νέου περιφερειακού πλαισίου συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, για τόνωση της οικονομίας και ανόρθωση της διπλωματίας της Τουρκίας. Αλλού γράφει πως ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει ρόλο και λόγο στο κομματικό σκηνικό, καθώς ο ίδιος ενορχηστρώνει ήδη την υποψηφιότητά του για το 2018. Σε άλλο θέμα γράφει πως η εκλογή Δημήτρη Συλλούρη στη θέση του Προέδρου της Βουλής, σε συνδυασμό με το παρασκήνιο, τις διαβουλεύσεις και τις συνδιαλλαγές που έγιναν μέχρι και την υστάτη, δημιουργεί νέα δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό, εντός κι εκτός Βουλής.

Υπό τον τίτλο «Το στοίχημα της επόμενης μέρας» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ο Δημήτρης Συλλούρης με τις ψήφους του ΔΗΣΥ και τις ευλογίες του Προεδρικού είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει ότι πλέον το ζήτημα της επόμενης ημέρας αφορά κυρίως στη λειτουργικότητα του σώματος και την ανάγκη της Κυβέρνησης να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας. Σε άλλο θέμα, στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα γράφει για παράνομο αποκλεισμό των γυναικών από τη διαδικασία πρόσληψης στο στρατό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι στις 8 Ιουνίου πραγματοποιείται η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Υπό τον τίτλο «Ισορροπίες τρόμου στη Βουλή», η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ρεπόρτερ», στο κύριο της θέμα, γράφει για νέους συσχετισμούς δυνάμεων και ισορροπίες ‘τρόμου’ στη Βουλή, η οποία την περασμένη Πέμπτη καταρτίστηκε σε Σώμα και εξέλεξε τον νέο της Πρόεδρο. Σε άλλο θέμα γράφει για 8,5 εκ. αποζημιώσεις για το Μαρί και ότι δύο αγωγές από ασφαλιστικές εταιρείες κατά του κράτους ανεβάζουν ακόμα πιο πάνω τον λογαριασμό της φονικής έκρηξης. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Παμπορίδης «καρφώνει τους γιατρούς για κουκούλωμα ατασθαλιών».

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: