Επανάληψη επαφών: Στις 8 Ιουνίου θα συναντηθούν Αναστασιάδης-Ακιντζί εν μέσω αμφιβολιών




Στις 8 Ιουνίου καθόρισαν τη συνάντησή τους Αναστασιάδης και Ακιντζί, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα, στο περιθώριο εργαστηρίου που διοργάνωσε η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση στο Σπίτι της Συνεργασίας και στο Λήδρα Πάλλας, στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.

Και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσαν επηρεασμένοι από τη συνάντησή τους με τα παιδιά και μετά από 40λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Σπίτι της Συνεργασίας, ανακοίνωσαν μαζί την 8η Ιουνίου, την ερχόμενη Τετάρτη, ως την ημέρα που θα συναντηθούν οι δυο τους. Θα είναι και η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας πρώτος στα τούρκικα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι την ημερομηνία πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ίδιος αποδέχθηκε. Η συνάντηση ορίστηκε στις 8 Ιουνίου, στις 10 το πρωί. “Αυτή η ωραία εκδήλωση των παιδιών πέτυχε το να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις”, δήλωσε.

“Είχαμε την ευκαιρία στο περιθώριο της εκδήλωσης να συνομιλήσουμε με τον κ. Ακιντζί και να διευθετήσουμε νέα ημερομηνία συνάντησης εντατικών διαβουλεύσεων, έτσι ώστε, εάν και εφόσον υπάρξει το κοινό έδαφος, να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια επιθυμητή για όλους λύση. Η ημερομηνία ορίστηκε η 8η Ιουνίου”, δήλωσε στα ελληνικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδη.

Λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητό του και κληθείς από Τ/κ δημοσιογράφο να σχολιάσει την πρόταση που υπέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στο “βορρά”, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, το να σημειώνονται τέτοια γεγονότα στο ΕΔΑΔ δεν είναι σωστό. “Η λύση του Κυπριακού θα βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι στους διαδρόμους δικαστηρίων”, πρόσθεσε. Γι αυτό, συνέχισε, οι δύο ηγέτες ελπίζουν ότι, όπως καταγράφεται και στην κοινή τους δήλωση στις 15 Μαΐου, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια για λύση με επιτυχία και αυτά τα προβλήματα θα μείνουν στο παρελθόν.

“Όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, τέτοια θέματα θα έρχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ημερήσια διάταξη. Εάν δεν είναι σήμερα θα είναι αύριο. Εάν δεν είναι σήμερα το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, θα είναι αύριο. Σε αυτά τα θέματα οι δυσκολίες και τα προβλήματα θα αυξηθούν. Και όμως εμείς επιθυμούμε την ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των πλευρών, την διεύρυνση των πιθανοτήτων συνεργασίας”, δήλωσε περαιτέρω ο κ. Ακιντζί

Αυτός, είπε, είναι ο λογικός δρόμος και αυτός ο δρόμος μας λέει να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις και να φτάσουμε σε μια λύση. “Έχει νόημα και το ότι αυτή την απόφαση (για να συναντηθούν) την πήραμε σε αυτή την εκδήλωση που ήμασταν μαζί με τα παιδιά. Γιατί δεν θέλουμε αυτά τα παιδιά να ζήσουν αυτά που ζήσαμε εμείς σε αυτό το νησί. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα παρέχει ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια και ισότητα. Για αυτά τα όμορφα παιδιά, όποια και αν είναι η γλώσσα,η θρησκεία ή ο πολιτισμός τους”.

Ερωτηθείς πόσες φορές θα μπορούσαν να συναντώνται την εβδομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτό θα το καθορίσουν στη συνάντησή τους στις 8 Ιουνίου, όπου “στόχος μας είναι να καθορίσουμε το πρόγραμμα”.

Ραλλή Παπαγεωργίου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: