Θαλασσώματα… «Τα Ηνωμένα Έθνη τα έκαμαν θάλασσα» …διέγνωσε ο υπουργός Εξωτερικών




Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

Ναι κ. Κασουλίδη, όντως «τα Ηνωμένα Έθνη τα έκαμαν θάλασσα». Κι εντάξει μεν. Αλλά με αυτούς τους αδασμολόγητους εν πολλοίς αφορισμούς, δεν ξοφλάμε.

Γιατί: Εάν δεν είχαν ενθαρρυνθεί από δικές μας επιπόλαιες θέσεις (και κυρίως τις δικές μας ανοχές) έναντι ζωτικών παραμέτρων του Κυπριακού, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε και άλλοι θα είχαν την εντύπωση ότι μπορούσαν να συμπεριφερθούν όπως έπραξαν στην προκειμένη περίπτωση. Και βεβαίως όχι τυχαία. Η πάσα (και πικρή) αλήθεια.

Και για να ‘μαστε ξηγημένοι: Ο γράφων, ούτε ακραίος είναι, ούτε από εθνικισμούς παρασύρεται. Αντιθέτως. Αλλά στην άσκηση ρεαλιστικής πολιτικής, υπάρχουν κανόνες και προϋποθέσεις. Κυρίως όταν αυτή ασκείται σε συνθήκες ανισοσθένειας, από το ανίσχυρο της σκέλος έναντι του (κατά πολύ) πιο ισχυρού. Και ο πρώτος κανόνας παραπέμπει στην αποφυγή δημιουργίας κενών και στην προαγωγή τετελεσμένων. Και τα τετελεσμένα, δεν έχουν μονοσήμαντη ανάγνωση.

Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση, τι συνέβη; Απλώς όλο αυτό το διάστημα υπήρξε ανοχή όσον αφορά την (μεθοδικότατη) αναβάθμιση του κατοχικού τοποτηρητού. Με τις επισκέψεις ξένων επισήμων στην «έδρα» του. Και τη δημιουργία ανάλογων εντυπώσεων, που ενθάρρυναν ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη να παρεκκλίνουν από πάγιες και δεδομένες αρχές. Οπόταν και αυτό που επεχείρησε -και τελικά πέτυχε- η Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, δεν παρά η εξόφθαλμη επισημοποίηση της «πολιτειακής» ανατάξεως του κατοχικού ηγέτη. Για την οποία μόνοι εμείς διαμαρτυρηθήκαμε. Και (το χειρότερο) μόνοι εμείς αποβήκαμε κοινωνοί των διαμαρτυριών μας! Οι οποίες και θα σβήσουν όπως το ελαφρό κυματάκι στην ήσυχη ακτή των διαδικασιών στις οποίες (και πολύ καλώς) μετέχουμε. Να το θυμηθείτε.

Εάν ο Πρόεδρος (και κυρίως οι σύμβουλοι του) είχαν ενδιατρίψει έστω κι επ’ ελάχιστον στον Θουκυδίδη, τα πράγματα ενδεχομένως να ήσαν κάπως διαφορετικά. Τουλάχιστον σ’ επίπεδο εντυπώσεων. Κι εκτός από την αντίληψη ότι «τα Ηνωμένα Έθνη τα έκαμαν θάλασσα», θα διεπίστωναν αυτοκριτικώς ότι βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας. Παθητικώς. Με παραλείψεις περισσότερο, εκτός από ενέργειες που έχουμε λησμονήσει. Τα παράγωγα των οποίων και θα επανεισπράξουμε. Αναλόγως. Η άλλη αλήθεια.

Κι όποιος αντέξει.

  • Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: