Στους 148 ανέρχονται οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις σε Ταρτούς και Τζάμπλα




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Περίπου 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν χθες σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν τις παράκτιες πόλεις Ταρτούς και Τζάμπλα της δυτικής Συρίας, σε περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, στις οποίες βρίσκονται οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας πως στόχος των επιθέσεων ήταν συναθροίσεις Αλαουιτών, της σιιτικής μειονότητας στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως 148 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον πέντε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και σε δύο επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP  Βηρυτός, Lebanon

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σειρά εκρήξεων έπληξε σχεδόν ταυτόχρονα δύο πόλεις προπύργια των κυβερνητικών δυνάμεων στα παράλια της Συρίας, προκαλώντας αρκετά θύματα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Ταρτούς στη Μεσόγειο, προκαλώντας μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις τέσσερις εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά σε σταθμό λεωφορείων στην Τζάμπλα, άλλη παράκτια πόλη, περίπου 60 χλμ. βορειότερα, στην επαρχία Λαττάκεια, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες.

“Τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα στο σταθμό λεωφορείων στην Τζάμπλα. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες”, δήλωσε εργαζόμενος στο σταθμό λεωφορείων. Τουλάχιστον μια από αυτές ήταν επίθεση αυτοκτονίας, πρόσθεσαν η ίδια πηγή και ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq των τζιχαντιστών μετέδωσε ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν μέλη του ΙΚ που είχαν στόχο να πλήξουν συγκεντρώσεις των Αλαουιτών στην Ταρτούς και την Τζάμπλα”, κάνοντας αναφορά στην σιιτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Από τις εκρήξεις περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν. “Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ταρτούς και 53 στην Τζάμπλα, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών άμαχοι, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών από τις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις επτά παγιδευμένων αυτοκινήτων, τα πέντε από τα οποία οδηγούσαν καμικάζι”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik, Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: