Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η ακύρωση των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με αφορμή την παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί στην Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη και οι πιθανές επιπτώσεις στο μέλλον των συνομιλιών, οι διεργασίες των κομμάτων για την Προεδρία της Βουλής και η έναρξη ελέγχων για τους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους στην Κύπρο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου της Δευτέρας.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Σε δοκιμασία οι συνομιλίες», γράφει ότι μένεα κατά του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, πνέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δακτυλοδείχνοντάς τον ως τον βασικό υπεύθυνο για τα «μπαμπέσικα» κόλπα που μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησαν να στήσουν πίσω από την πλάτη του Προέδρου. Αλλού γράφει ότι οι διεργασίες για την επιλογή Προέδρου της νέας πολυκομματικής Βουλής των Αντιπροσώπων, θα κορυφωθούν σήμερα και αναφέρεται σε σενάριο που παίζει για προεδρία της Βουλής εξ ημισείας από ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέες θετικές προοπτικές διανοίγονται για την εταιρεία Remedica μετά τη στρατηγική συμμαχία με την Ascendis Health.

H «Σημερινή», με κύριο τίτλο «Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις», γράφει ότι αβέβαιο κρίνεται το μέλλον της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Σύνοδο για την ανθρωπιστική κρίση στην Κωνσταντινούπολη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την πρόθεσή του για διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος έθεσε την υποψηφιότητά του στη διάθεση των υπόλοιπων κομμάτων. Αλλού γράφει ότι άρχισε η εκκένωση στην Ειδομένη.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Έμφραγμα στις συνομιλίες», γράφει ότι η σύμπλευση κύκλων των Ηνωμένων Εθνών με την τουρκική πλευρά για από κοινού ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ προσανατολίζεται να προτείνει τον Μαρίνο Σιζόπουλο για την Προεδρία της Βουλής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε παγίδα στο διαδίκτυο για 14χρονο από 37χρονο, γράφοντα ότι διαδικτυακός φίλος έπεισε τον 14χρονο ότι θα τον προωθούσε ως φωτομοντέλο και του ζήτησε να συναντηθούν σε πάρκο για να δει αν είχε φωτογένεια και στη συνέχεια τον κάλεσε στο αυτοκίνητό του.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Μπαγαποντιές σε βάρος του Κυπριακού», γράφει ότι δύο κίνησες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη από πλευράς ΟΗΕ και Τούρκου Προέδρου ήταν ικανές να τινάξουν στον αέρα την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε οργιώδες παρασκήνιο για την προεδρία της Βουλής το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλού γράφει ότι η ηγεσία της ΕΔΕΚ διαβάζει ανάποδα τα εκλογικά αποτελέσματα με τους μεν να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους, οι δε είτε αναλαμβάνουν μερίδιο ευθύνης είτε καταγγέλλουν τη νέα ηγεσία για την «τεραστίων διαστάσεων ήττα».

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail με τίτλο «Οι συναντήσεις με Έιντε και Ακιτνζί ακυρώνονται», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε τις συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε την ερχόμενη Πέμπτη, όπως και τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αλλού γράφει ότι οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό έχασαν τη μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο για το δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου για την παραμονή η όχι στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ηγέτης του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι δεν θα μπει σε παζάρι για την προεδρία της Βουλής.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Υπό έλεγχο και οι ελεγκτές των εταιρειών», γράφει ότι υπό έλεγχο θα βρίσκονται απ` εδώ και πέρα οι μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι στην Κύπρο, αφού η Επιτροπή Δημόσιας Εποπτεία του Ελεγκτικού Επαγγέλματος έχει ξεκινήσει και πραγματοποιεί επί τόπου ελέγχους σε μεγάλους ελεγκτικούς οίκους. Αλλού γράφει για μείωση ψήφων που τσακίζει κόκαλα για ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 2016, με τίτλο «διαγραφές δανείων 65 εκατ. το πρώτο τρίμηνο.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: