Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών για τα κόμματα, η αποτίμηση των αποτελεσμάτων, τι θα γίνει με την προεδρία της Βουλής και πώς διαμορφώνεται η σύνθεση της νέας Βουλής είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Οι εφημερίδες προβάλουν επίσης, μεταξύ άλλων, την άρνηση του Προέδρου Αναστασίαδη να παραστεί στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος στους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στην πρώτη Ανθρωπιστική Σύνοδο, στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της μυστικής πρόσκλησης που απεύθυνε αυτός στον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και τη νέα σύλληψη γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Αναζητείται πρόεδρος», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι πληροφορίες δείχνουν Άντρο Κυπριανού αλλά και Αβέρωφ Νεοφύτου όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την προεδρία της Βουλής καθώς και ότι η επιλογή είναι άμεσα συνυφασμένη και με την εκτίμηση των νέων συνθηκών και τα αποτελέσματα κάθε παράταξης. Αλλού γράφει ότι και σε συνέντευξή του στην «Α» τρεις μέρες προ των εκλογών, που δημοσιεύεται σήμερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι εάν επικρατήσουν πολιτικές αντίδρασης που θέλουν να πάρουν τη χώρα πίσω, τότε «υπάρχει ορατός κίνδυνος από τη σύνθεση του Κοινοβουλίου να ανατραπεί η σταθερή πολιτική και μεταρρύθμιση». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού επιχείρησε να βάλει από το παράθυρο στη Σύνοδο τον Μουσταφά Ακιντζί, καλώντας τον αιφνιδιαστικά στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των αρχηγών κρατών της Συνόδου.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Άνω – κάτω τα κόμματα μετά τις εκλογές», γράφει στο κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα ότι οι εκλογές της περασμένης Κυριακής προκάλεσαν και θα προκαλέσουν τριγμούς στο ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, σημειώνει ότι στο ΔΗΣΥ επικρατεί μούδιασμα ενώ στο ΔΗΚΟ η κατάσταση είναι περισσότερο από πανηγυρική. Αλλού γράφει επίσης για το επίσημο δείπνο χθες στην Κωνσταντινούπολη που παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος στους αρχηγούς των κρατών που συμμετέχουν στην Ανθρωπιστική Σύνοδο και λέει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε τον Ερντογάν στα κρύα του λουτρού. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» γράφει ότι ενισχυμένη είναι η εκπροσώπηση των γυναικών στη νέα Βουλή σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς οι γυναίκες που εξελέγησαν, έφτασαν τις 11 σε σχέση με 7 το 2011 και 9 το 2006.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Κόμματα σε αμηχανία» και γράφει ότι η δύσκολη, επόμενη μέρα των εκλογών φέρνει τα περισσότερα κόμματα να αξιολογούν ζημιές, ενώ αναζητούν και τα όποια κέρδη μπορεί να κρύβει η κάλπη και προσθέτει ότι το σίγουρο είναι πως τα κόμματα αντικρίζουν με αμηχανία τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι η προσπάθεια αναβάθμισης του κατοχικού ηγέτη από την Τουρκία αντιμετώπισε την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος με τη μυστική άφιξη του Ακιντζί για να παραστεί στο δείπνο ο Πρόεδρος ειδοποίησε τους αρμοδίους ότι ο ίδιος δεν θα παραστεί. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει για νέα υπόθεση δεκασμού και διαφθοράς με εμπλεκόμενο γιατρό του Δημοσίου ήρθε στο φως και ήδη η Αστυνομία του φόρεσε χειροπέδες.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ανανεωμένη κατά 50% η Βουλή», γράφει ότι με την ψήφο τους την Κυριακή οι πολίτες, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η αποχή κτύπησε κόκκινο, άλλαξαν κατά το ήμισυ τη Βουλή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων από το ΑΚΕΛ και γράφει ότι η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, χθες, το Πολιτικό Γραφείο την Παρασκευή και Κεντρική Επιτροπή τη Δευτέρα, αποτιμούν τα αποτελέσματα και ότι το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό ότι ως η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στους εργαζόμενους στη Στατιστική Υπηρεσία και γράφει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που αν και συμπλήρωσαν τους 30 μήνες που προνοεί η νομοθεσία, το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να μετατρέψει τη σύμβασή τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς και ότι στο δικαστήριο προσφεύγουν περίπου 20 εργαζόμενοι.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, με τίτλο «Οι ψηφοφόροι και η απάθεια ταράζουν το στάτους κβο», γράφει ότι τις πληγές τους επουλώνουν τη Δευτέρα τα κύρια πολιτικά κόμματα μετά τις απώλειες που γνώρισαν στις βουλευτικές της Κυριακής το αποτέλεσμα των οποίων ανέδειξε για πρώτη φορά οκτώ κόμματα στη Βουλή συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού ΕΛΑΜ. Αλλού γράφει επίσης για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να μην παραστεί στο δείπνο που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν για τους αρχηγούς κρατών μελών που συμμετέχουν στην Ανθρωπιστική Σύνοδο στη Κωνσταντινούπολη. Σε άλλο θέμα η “CM” ασχολείται επίσης με τη σύλληψη νευροχειρούργου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας χθες σε σχέση με ισχυρισμούς για τη διάπραξη αδικημάτων δωροδοκίας το Φεβρουάριο.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: