Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι διεργασίες των κομμάτων για τις Βουλευτικές, οι επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη και οι ζυμώσεις για το Κυπριακό, οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για την παιδεία και η εκδήλωση χθες στο Προεδρικό με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αστρονομίας είναι μερικά από τα θέματα στον Τύπο σήμερα. Οι εφημερίδες ασχολούνται, μεταξύ άλλων, και με την κατάκτηση του κυπέλλου από τον Απόλλωνα, την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και την παρουσίαση εφαρμογής κινητών τηλεφώνων για γρήγορη ανταπόκριση των ασθενοφόρων.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Η μάχη του σταυρού», γράφει ότι ενώ απομένουν μερικά 24ωρα για την ώρα της κάλπης, οι υποψήφιοι και τα κόμματα εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε να κερδίσουν περισσότερα ποσοστά και ότι η μάχη που γίνεται κατά κύριο λόγο είναι μεταξύ των υποψηφίων για το σταυρό προτίμησης. Αλλού προβάλλει την Εαρινή Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που παρουσιάστηκε χθες η οποία καταγράφει ως θετικό το αποτέλεσμα της πορείας του δημοσιονομικού ισοζυγίου και του δημόσιου χρέους αλλά κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική κόπωση». Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει ότι αμέσως μετά τις εκλογές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα και θα συμμετάσχει σε συνέδριο για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Τεστ Αντοχής για πέντε αρχηγούς» και γράφει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής δεν θα καθορίσουν μόνο το πολιτικό σκηνικό του τόπου αλλά και ενδεχόμενες εσωκομματικές διεργασίες και ότι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Ελένη Θεοχάρους θα κριθούν στην πρώτη ουσιαστική μάχη που δίνουν σε βουλευτικές εκλογές. Σε άλλο θέμα και κάτω από φωτογραφία των επεισοδίων χθες στην Παλλουριώτισσα, ο «Π» γράφει ότι μια σύλληψη 30χρονου και πέντε ελαφρά τραυματίες ήταν ο απολογισμός. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Υπηρεσία Ασθενοφόρων παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες να καλέσουν τις πρώτες Βοήθειες μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, η οποία θα δίνει στο ασθενοφόρο την ακριβή τοποθεσία καθοδηγώντας το στο σημείο.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Σταυροδρόμι κρίσιμων διαβουλεύσεων», γράφει συντονίζονται Λευκωσία και Αθήνα ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό και πως ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην Αθήνα στις 25 Μαΐου για κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και ότι θα προηγηθεί επίσκεψη των δύο ανδρών στην Κωνσταντινούπολη, για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με την τουρκική ηγεσία. Αλλού γράφει ότι ψήφο εμπιστοσύνης δίνει το επιβατικό κοινό στις υπεραστικές συγκοινωνίες της Κύπρου με την κατακόρυφη αύξηση, τα τελευταία 5 χρόνια, των ατόμων που προτιμούν το λεωφορείο για τη διακίνησή τους από πόλη σε πόλη. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι ο Απόλλωνας κατέκτησε το Κύπελλο για όγδοη φορά στην ιστορία του.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Άγρια πίεση στους μικρούς», γράφει ότι λίγα 24ωρα πριν της βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, οι μεγάλοι σχηματισμοί έχουν αυξήσει την πίεσή τους στους μικρούς, αξιοποιώντας όλα τα μέσα, κυρίως τους οργανωτικούς μηχανισμούς τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πενταπλός πονοκέφαλος προκύπτει για την Κύπρο παρά την απόφαση της Κομισιόν για έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και προσθέτει ότι στην ουσία η Κομισιόν επαναφέρει τα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν μετά το μνημόνιο, όπως το ΓεΣΥ, τη μεταρρύθμιση του μισθολογίου στο δημόσιο, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα κόκκινα δάνεια, την απασχόληση και διευκόλυνση των επενδύσεων. Σε άλλο θέμα και κάτω από φωτογραφία με τους πανηγυρισμούς της ομάδας χθες ο «Φ» γράφει ότι στους ρυθμούς της λύρας του Απόλλωνα χορεύει από ψες η Λεμεσός, μετά τη νίκη της ομάδας επί της Ομόνοιας και τη στέψη της ως κυπελλούχος 2015 – 2016.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ελπίδα για νέους με μέτρα για ποιοτική παιδεία» γράφει ότι με εννέα μέτρα – προτάσεις για ποιοτική, δημοκρατική και ανθρωποκεντρική παιδεία το ΑΚΕΛ φιλοδοξεί να ξαναδώσει στη νέα γενιά το δικαίωμα να ονειρεύεται και να αγωνίζεται για το μέλλον της και ότι οι προτάσεις αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ διαμηνύει πως όσο ισχυρότερο εξέλθει το ΑΚΕΛ στις εκλογές της Κυριακής τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελπίδα και η προοπτική να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κυβερνητική πολιτική της αιματηρής λιτότητας, της ανισότητας και του αυταρχισμού και να εισέλθει η χώρα σε μια άλλη πορεία οικονομικής προόδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση της CYTA επαναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας το στόχο της κυβέρνησης να επαναφέρει το ζήτημα μετά τις εκλογές.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Στόχος τα αστέρια στο Προεδρικό» γράφει ότι η πολιτική συνάντησε την επιστήμη στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο και ότι κεντρική φιγούρα της εκδήλωσης ήταν 17χρονη που είχε δημοσιεύσει ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο στην εφημερίδα «Πολίτης» ζητώντας να εορταστεί η ημέρα. Αλλού γράφει ότι ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει αναπτύξει εκδοχή του συστήματος αναχαίτισης πυραύλων “Iron Dome” για να προστατέψει τις πλατφόρμες φυσικού αερίου στη θάλασσα ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται δίπλα στα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα προβάλλει επίσης τη νέα εφαρμογή για τα κινητά που θα μειώσει το χρόνο ανταπόκρισης των ασθενοφόρων.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: