Σε δύο τμήματα οι δόσεις, με την μεγαλύτερη ύψους 7,5 δισ. να εκταμιεύεται τον Ιούνιο




Σε δύο τμήματα αναμένεται να ανακοινώσει το Eurogroup ότι θα αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο και 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

Όσον αφορά το χρέος, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγη ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και χωρών της ευρωζώνης παραμένουν. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) and Italian Finance Minister Pier Carlo Padoan (R) during an Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 24 May 2016. EPA, OLIVIER HOSLET
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) and Italian Finance Minister Pier Carlo Padoan (R) during an Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 24 May 2016. EPA, OLIVIER HOSLET

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με κίτρινες κάρτες για την Αθήνα εξελίσσεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ οι προσδοκίες για συμφωνία για το χρέος μάλλον εξανεμίζονται καθώς η απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους για το θέμα μοιάζει αδύνατο να γεφυρωθεί στην εν εξελίξει τουλάχιστον συνεδρίαση.

Όπως αναφέρει το CNN.gr και ο συνάδελφος Θαν. Κουκάκης, το Eurogroup, ζητά την εκπλήρωση νέων προαπαιτούμενων από την Ελλάδα προκειμένου να εκταμιεύσει δόση 10,3 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αυτά αφορούν:

-Στα κόκκινα δάνεια , όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

-Στο ΕΚΑΣ , όπου οι δανειστές έχουν διαπιστώσει μια τρύπα 70 εκατ. ευρώ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του, την οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

-Στις ιδιωτικοποιήσεις όπου ζητείται η άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού από τη Βουλή παρά το ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα .

-Αλλαγές στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να διασφαλίζεται η διοίκηση του έναντι ποινικών διώξεων. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων αυτών θα επιτρέψει την σταδιακή εκταμίευση των δόσεων εως τις αρχές Νοεμβρίου.

Αν και στα προαπαιτούμενα υπάρχει πρόοδος η απόφαση για τη λήψη μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθυστερεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως διαρκώς διατυπώνονται νέες παραλλαγές για το πως θα αποτυπώνεται το θέμα στο ανακοινωθέν του Eurogroup. Στο θέμα αυτό, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσπαθούν να συγκλίνουν, καθώς οι απόψεις των δύο πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες για το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν.

Σύμφωνα ωστόσο με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο ζήτημα του χρέους. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρόλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ αναφέρει ότι αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι ακόμα μεγάλη και στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να «ξεπαγώσουν» οι εκταμιεύσεις, αλλά η τελική έγκριση θα εξαρτηθεί από αδιευκρίνιστες «τεχνικές διορθώσεις» στα ελληνικά νομοσχέδια. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, παρεμβάσεις απαιτούνται στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό- με συγκεκριμένη αναφορά στο ΕΚΑΣ- αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ενόχληση για το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, η οποία θέλουν να επισπευσθεί.

Γι’ αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από τους αναπληρωτές τους να επιβλέψουν τις απαιτούμενες διορθώσεις, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων και στη συνέχεια να δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη εκταμίευση θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, έως τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει ασαφές αν η κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται με τήρηση συγκεκριμένων όρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράστηκαν ενστάσεις και για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει επί της αρχής το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τις δόσεις, αλλά φαίνεται ότι απέχουν από τη δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ. Το μέγεθος της επόμενης δόσης δεν έχει αποφασιστεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, με τις προτάσεις να κυμαίνονται από 8-9 δισ. ευρώ, μέχρι 12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία. Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.

Reuters: «Μακρινό» το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένει «μακρινό» και δεν θα επιλυθεί από το σημερινό Eurogroup, προεξοφλεί το Reuters, τονίζοντας ότι ωστόσο αναμένεται να εγκριθεί επί της αρχής η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος.

Όμως, η εκταμίευση των επόμενων δόσεων χρηματοδότησης της χώρας θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες – όχι αμέσως – αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση απαραίτητων «τεχνικών διορθώσεων» στα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες θα επιβλέψει η ευρωζώνη.

Αυτά προβλέπει αναφορικά με την έκβαση του κρίσιμου σημερινού Eurogroup το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν φαίνονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τον τρόπο που την ζητά το ΔΝΤ.

Το Reuters εκτιμά, ότι η Ελλάδα πρόκειται να λάβει δόσεις δανείων αξίας από 8 έως 12 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησής της.

«Αγκάθι» το χρέος μεταξύ Γερμανίας – ΔΝΤ

Μια ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία –όπου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται πολιτικά λεπτό ζήτημα– διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του.

«Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είπε ο Σόιμπλε.

Τι δήλωσαν Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του Ρόιτερς στις Βρυξέλλες.

«Περιμένω (να καταλήξουμε) σε μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, η οποία θα υπόκειται σε κάποια τεχνική αξιολόγηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.
Το μέγεθος της επόμενης δόσης του δανείου δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται από τα 8-9 ως και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το σημαντικότερο είναι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε όσον αφορά τη δόση ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο περιθώριο για να ανασάνει. Δεν θέλουμε άλλη μια κρίση ρευστότητας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ.

http://mignatiou.com/2016/05/skotseziko-ntous-apo-soimple-epimeni-gia-to-dnt-gia-megali-nichta-milise-o-kazimir/

http://www.cnn.gr/money/story/33377/nea-proapaitoymena-gia-ti-dosi-zita-to-eurogroup, Ημερησία, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: