Διάψευση: Πολύ νωρίς να λεχθεί ότι σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο της EgyptAir




Ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής αρχής της Αιγύπτου διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αρχική εξέταση των ανθρωπίνων υπολειμμάτων από το σημείο της συντριβής δείχνουν ότι σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο της Egyptair.

Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι – Κάιρο μεταφέροντας 66 ανθρώπους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης ενώ πετούσε στα 37.000 και χωρίς ο κυβερνήτης του να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Το αεροπλάνο κατέληξε στα νερά της Μεσογείου, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με ιατροδικαστές, περισυνελέγησαν 23 σακούλες με ανθρώπινα υπολείμματα,που το μεγαλύτερο δεν είναι μεγαλύτερο από μια παλάμη. Ανέφερε επίσης ότι το μέγεθος υποδεικνύει ότι έγινε έκρηξη αλλά δεν έχει εντοπιστεί ίχνος εκρηκτικής ύλης.

Ωστόσο, ο Hisham Abdelhamid, επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Αρχής, είπε ότι η εκτίμηση ήταν απλά εικασίες και ήταν πολύ νωρίς για να εξαγάγει κάποιος συμπεράσματα.

Ειδικοί στη διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Τα μαύρα κουτιά δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Η Αίγυπτος έχει αποστείλει ένα υποβρύχιο ρομπότ στην περιοχή και η Γαλλία έχει πλοίο για να βοηθήσει στην ανεύρεση των μαύρων κουτιών αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να ανιχνεύσει σήματα που εκπέμπονται από τα μαύρα κουτιά τα οποία βρίσκονται ενδεχομένως σε 3.000 μέτρα βάθος. Η διάρκεια της μπαταρίας των πομπών που ανήκουν στα μαύρα κουτιά είναι 30 ημέρες.

ΚΥΠΕ – ΡEUTERS –  Αίγυπτος-Κάιρο

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Έκρηξη στο αιγυπτιακό αεροσκάφος δείχνουν τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας

Τα ανθρώπινα υπολείμματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir δείχνουν ότι έγινε έκρηξη πάνω στο αεροσκάφος, σύμφωνα με αξιωματούχο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου και πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Ο αξιωματούχος στήριξε την εκτίμησή του με βάση περιορισμένο υλικό από ανθρώπινα μέλη που έχουν μέχρι τώρα περισυλλεγεί από το σημείο της συντριβής στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι ερευνητές δεν έχουν βρει μέχρι τώρα ίχνη από εκρηκτικά, τα οποία θα αιτιολογούσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα, δήλωσαν οι πηγές.

“Το μέγεθος των υπολειμμάτων δείχνει έκρηξη, με το μεγαλύτερο υπόλειμμα να έχει το μέγεθος παλάμης. Ορισμένα από τα υπολείμματα άρχισαν να φθάνουν την Κυριακή μέσα σε 23 σακούλες”, είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο άλλος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι πολύ λίγα υπολείμματα έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην υπηρεσία και ότι είναι πολύ νωρίς να καθοριστεί αν σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο.

Δείγμα DNA από συγγενείς θυμάτων

Αιγύπτιοι ιατροδικαστές πήραν DNA από συγγενείς θυμάτων της πτήσης της EgyptAir από το Παρίσι στο Κάιρο για να προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν τα ανθρώπινα μέλη που έχουν περισυλλεγεί αφότου το αεροπλάνο κατέπεσε στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

Η πτήση MS804 έπεσε για λόγο που παραμένει αδιευκρίνιστος την περασμένη Πέμπτη, αφού εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ, ανάμεσα στην Κρήτη και τα βόρεια παράλια της Αιγύπτου με 66 επιβαίνοντες, από τους οποίους 30 ήταν Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι.

“Ανθρώπινα μέλη έφθασαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στο νεκροτομείο του Καΐρου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP ο πρόεδρος της EgyptAir Σαφουάτ Μοσάλεμ. “Δείγματα DNA ελήφθησαν από τις οικογένειες των θυμάτων για να αναγνωριστεί η ταυτότητα” των θυμάτων, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Πέντε ημέρες μετά την τραγωδία, οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτια της συντριβής και να αποφασίσουν ανάμεσα στο σενάριο μιας εγκληματικής ή “τρομοκρατικής” ενέργειας και σ’ αυτό του δυστυχήματος λόγω βλάβης. Η εξέταση της ατράκτου ή των μαύρων κουτιών, αν βρεθούν, ίσως επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα.

Εμπειρογνώμονες και πηγές προσκείμενες στην έρευνα διαβεβαίωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ότι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με τις οποίες η ανάλυση ανθρώπινων μελών που περισυλλέχθηκαν δείχνουν ότι σημειώθηκε έκρηξη, δεν επιτρέπουν να διατυπωθεί κανένα συμπέρασμα αναφορικά με τα αίτια της συντριβής.

“Κανένα ίχνος εκρηκτικού δεν έχει εντοπισθεί προς το παρόν σε συντρίμμια ή σε ανθρώπινα μέλη”, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο μια από τις πηγές αυτές. “Σ’ ένα αεροπλάνο που πέφτει, συμβαίνει αναγκαστικά κάποια στιγμή μια έκρηξη, η οποία διαλύει το αεροπλάνο, είτε στον αέρα –το αποτέλεσμα μιας έκρηξης που οφείλεται σε βλάβη ή σε εγκληματική πράξη– ή όταν το αεροσκάφος πέφτει στην επιφάνεια της θάλασσας από ύψος 11 χιλιομέτρων, όπως συνέβη με το αεροπλάνο της EgyptAir”, σχολίασε μια άλλη. “Αυτό δεν σημαίνει κάποια πρόοδο στην έρευνα, εκτός αν βρούμε ίχνος εκρηκτικού, κάτι που δεν έχει συμβεί στο στάδιο αυτό”, σύμφωνα μ’ αυτή την πηγή.

Η έρευνα για τα μαύρα κουτιά μπορεί να απαιτήσει ακόμη πολλές ημέρες

Η έρευνα για τα μαύρα κουτιά του Airbus A320 της EgyptAir, που εξαφανίσθηκε την Πέμπτη στη Μεσόγειο με 66 επιβαίνοντες, μπορεί να χρειαστεί πολλές ακόμη ημέρες, εν αναμονή της ανάπτυξης του εξειδικευμένου εξοπλισμού, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

“Η ζώνη που πρέπει να ερευνηθεί (…) είναι σχεδόν εξίσου μεγάλη με τη ζώνη έρευνας της πτήσης AF447” (σ.σ.: το αεροπλάνο A330 της Air France που εκτελούσε το 2009 πτήση από το Ρίο ντε Ζανέιρο στο Παρίσι και χάθηκε στη θάλασσα), εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στην έκθεση του γαλλικού Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) για το δυστύχημα της πτήσης AF447 το 2009 αναφέρεται ένας κύκλος ερευνών διαμέτρου 40 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 74 χιλιομέτρων.

“Μόλις ο εξειδικευμένος ερευνητικός εξοπλισμός μεταφερθεί επιτόπου, θα πρέπει να εντοπισθούν τα σήματα ώστε να εντοπισθούν τα κουτιά και στη συνέχεια να ανελκυθούν στην επιφάνεια. Θα πάρει ακόμη πολλές ημέρες”, πρόσθεσε η πηγή.

Η προθεσμία αυτή επιβεβαιώθηκε από μια άλλη πηγή που γνωρίζει την υπόθεση και ζήτησε να μην κατονομασθεί. Η Γαλλία έχει στείλει στη ζώνη όπου πιστεύεται ότι συνετρίβη το Airbus της EgyptAir ένα περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης, το οποίο έφθασε επιτόπου αργά χθες το πρωί, αλλά σύμφωνα με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η έρευνα για στοιχεία στην επιφάνεια της θάλασσας.

“Προς το παρόν η προτεραιότητα είναι η έρευνα για όλα τα ίχνη του αεροπλάνου, τα συντρίμμια, τα θύματα (…) Επικεντρώνουμε στα στοιχεία στην επιφάνεια για να αριστοποιήσουμε τον προσδιορισμό της περιοχής των ερευνών”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Κάιρο, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: