Στην Τουρκία για επαφές ο Ακιντζί: Τα είπε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τουρκές




Την ενόχλησή του για τις δηλώσεις στα κατεχόμενα περί παρέμβασης της Τουρκίας για τη διάλυση της “συγκυβέρνησης” ΡΤΚ – ΚΕΕ εξέφρασε στον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ο αρμόδιος για θέματα Κύπρου, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές σε συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ακιντζί είπε ότι ο Τουγρούλ Τουρκές του μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για το συσχετισμό της τουρκικής κυβέρνησης με τη διάλυση ή το σχηματισμό “κυβέρνησης” στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως η όποια “κυβέρνηση” προκύψει μέσω των μηχανισμών του ψευδοκράτους θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία, αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, είναι όπως η “κυβέρνηση” που θα προκύψει να μην προκαλέσει προβλήματα αλλά να στηρίξει τον “πρόεδρο” (δηλαδή τον ίδιο) στις διαπραγματεύσεις.

Στο παρελθόν, ανέφερε, είχαν ζήσει γεγονότα όπου “κυβερνήσεις” δημιουργούνταν και διαλύονταν με πηγή την Άγκυρα, αλλά πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και δεν θέλει ο ίδιος ούτε ο “τ/κ λαός” να επαναληφθεί.

Πρέπει να υπάρξει ένας υγιής διάλογος και με την Τουρκία για θέματα οικονομίας που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του τομέα της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα, την καλή λειτουργία των θεσμών και το να σταθούν οι Τ/κ στα πόδια τους και να αυτοδιοικούνται. Δεν είναι επιθυμητή, ανέφερε, μια δομή όπου όλα θα αναμένονται από την Τουρκία, θα γίνονται κινήσεις με το γνέψιμο της Τουρκία, με την έγκρισή της.

“Αυτό δεν είναι ωφέλιμο ούτε για εμάς ούτε για την Τουρκία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε το δρόμο με αυτή τη νέα προοπτική”, σημείωσε.

Με τον κ. Τουρκές, πρόσθεσε, συζήτησαν και το “οικονομικό πρωτόκολλο” Τουρκίας – ψευδοκράτους, το Κυπριακό και άλλα θέματα.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ακιντζί είπε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να επιδεικνύει ενδιαφέρον για το Κυπριακό όπως και την περίοδο της Προεδρίας του αλλά και όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Ανέφερε τέλος ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Προέδρους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του “Μπαϊράκ” είχε δηλώσει πως μπορεί και με παρέμβαση της Άγκυρας να διαλύθηκε η “συγκυβέρνηση” με το ΚΕΕ. Χθες σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή στον Σιμ έκανε αναφορά σε επιχείρηση του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος κατάφερε παρασκηνιακά να διαλύσει τη “συγκυβέρνηση” με το ΡΤΚ και προωθεί τη “συγκυβέρνηση” με το ΔΚ.

Διέλυσε, ανέφερε, την πτέρυγα του ΔΚ που προερχόταν από το ΚΕΕ, αφήνοντας το κόμμα με 5 “βουλευτές” ώστε να μην μπορεί να είναι δυνατό και έτσι να δημιουργηθεί μια “κυβέρνηση” Έρογλου – ΔΚ που θα σαμποτάρει και τις συνομιλίες “μέσα σε 5 λεπτά, μέσα σε μια μέρα. Θα δώσει πολλές υπηκοότητες, χιλιάδες υπηκοότητες, θα διαλύσει τις διαπραγματεύσεις”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: