Μήνυμα διαχωρισμού διά του νερού: Επιστολή στον ΟΗΕ για δύο “οντότητες” στην Κύπρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΜΕ θέσεις εντόνως διαχωριστικές και με στόχο την αμφισβήτηση με διάφορους τρόπους της Κυπριακής Δημοκρατίας επέλεξε η τουρκική πλευρά να απαντήσει στη Λευκωσία για τις διαμαρτυρίες της σε σχέση με κινήσεις ενσωμάτωσης των κατεχομένων από την Τουρκία.

Με το έγγραφο A/70/799–S/2016/271, που δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το ψευδοκράτος απαντά στην επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατατέθηκε διά του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στη Νέα Υόρκη, Νικόλα Αιμιλίου, με την οποία κατάγγειλε μεθοδεύσεις της Άγκυρας για εδραίωση της εξάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου μέσω του αγωγού μεταφοράς του νερού από την Τουρκία. Το έγγραφο υπογράφει ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους ενώ το έχει κυκλοφορήσει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Halit Çevik. Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους, Mehmet Dânâ, που υπογράφει την επιστολή που ετοιμάσθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, αξιοποιεί την ευκαιρία για να διατυπώσει θέσεις, οι οποίες προδίδουν τις επιδιώξεις της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Πρώτο, σπεύδει να επισημάνει ότι στην Κύπρο λειτουργούν δυο ισότιμες αυτοδιοικούμενες περιοχές. Αναφέρει πως «από την κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επίθεση εναντίον των Τουρκοκυπρίων τον Δεκέμβριο του 1963 δεν υπήρξε κοινή κεντρική διοίκηση στο νησί, η οποία να μπορεί να εκπροσωπήσει στο σύνολό της την Κύπρο, είτε νομικά είτε ουσιαστικά. Κάθε πλευρά από τότε κυβερνά τον εαυτό της, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι είναι η κυβέρνηση της Κύπρου».

Δεύτερο, θέλοντας να εδραιώσει την αντίληψη ότι υπάρχουν δύο οντότητες στο νησί παρέπεμψε στα χωριστά δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004. Ανέφερε πως τα «δύο ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δύο ισότιμων πλευρών στο νησί, οι οποίες δεν εκπροσωπούν η μία την άλλη». Πρόσθεσε δε επί τούτου πως «κάθε λύση του Κυπριακού απαιτεί τη συναίνεση των δύο πλευρών και των δύο κοινοτήτων».

Τρίτο, σε σχέση με το λεγόμενο έργο του αιώνα, τη μεταφορά διά θαλάσσης και μέσω υποθαλάσσιου αγωγού νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, σημειώνει πως η διμερής συμφωνία Τουρκίας και ψευδοκράτους «έχει εγκριθεί από τα δύο κοινοβούλια»! Στην επιστολή υπάρχει εκτενής αναφορά στο έργο (θα μεταφέρει 75εκ m³ νερού ετησίως, μέσω του αγωγού μήκους 107 χιλιόμετρων, εκ των οποίων στα 80 είναι υποθαλάσσιος στον βυθό της Μεσογείου σε βάθος 250 μέτρων). Υποστηρίζει πως θα συμβάλει στην ανάπτυξη του επιπέδου ζωής στην κατεχόμενη Κύπρο. Διατυπώνει δε τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις των Τ/κ για συνεργασία και διαμοιρασμό του νερού!

Στην ίδια επιστολή διατυπώνονται διάφορες αναφορές για το 1974 και παρουσιάζεται η εισβολή της Τουρκίας «ως παρέμβαση για να σώσει τους Τουρκοκύπριους».

 ΤΑΞΙΔΙ: Ταξιδεύει Τουρκία το Μάιο ο Πρόεδρος – Δεν συζητά το φυσικό αέριο στις συνομιλίες, απαντά ο Αναστασιάδης στον Ακιντζί

Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για να παραστεί σε συνάντηση που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την φτώχεια στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο και με την ευκαιρία θα επιδιώξει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. «Αυτό που θέλω να επιβεβαιώσω είναι ότι στις 23 και 24 Μαΐου πραγματοποιείται παγκόσμιο φόρουμ, κατόπιν πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ, για την φτώχεια και βεβαίως θα συμμετάσχω», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής (World Humanitarian Summit) που ων Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου. «Το εάν και κατά πόσον θα επιζητήσω συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του συνεδρίου», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό Ακιντζί ότι υπήρξε αλληλοκατανόηση να μην υπάρξουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Ανατασιάδης κατέστησε σαφές ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ουδέποτε επέτρεψα να τεθεί το θέμα ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, πολύ περισσότερο του θέματος των υδρογονανθράκων». Απαντώντας σε παρατήρηση αν αντιμετωπίζονται προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που παρατηρείται πρόοδος, αλλά ταυτόχρονα που αντιμετωπίζουμε και προβλήματα», και υπέδειξε πως ο ίδιος δεν νομίζει πως η επανάληψη δεν υποβοηθά σε οτιδήποτε. «Προτιμότερο να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και την εμμονή μας και σε θέσεις αρχών προκειμένου να υπάρξει πρόοδος», είπε, υποδεικνύοντας ότι «για να υπάρξει βεβαίως πρόοδος θα πρέπει έμπρακτα και η άλλη πλευρά και η Τουρκία κατά κύριο λόγο να επιδείξουν καλή θέληση».

«Η ΛΥΣΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

«Με την λύση του δικού της προβλήματος η μικρή Κύπρος, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ασφάλεια» είπε ο Ακιντζί κατά την διάρκεια ομιλίας στην 19η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε η Ομάδα Μάρμαρα.

«Αυτές τις ημέρες τα επεισόδια δεν επηρεάζουν μόνο την χώρα όπου συμβαίνει, αλλά επηρεάζει παντού. Μια οικονομική κρίση σε μια χώρα επηρεάζει και άλλες χώρες και μια βόμβα που εκρήγνυται σε μια κοινωνία πονάει τις καρδιές μας, εάν όχι το σώμα μας», είπε ο Ακιντζί και έδωσε το παράδειγμα του τρίχρονου Σύρου πρόσφυγα Aylan Kurdi, του οποίου η σωρός που βγήκε από την θάλασσα προκάλεσε την προσοχή του κόσμου στην κρίση των μεταναστών.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΣΧΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, eξέφρασε την ανησυχία της, σχετικά με την κλιμάκωση της βίας στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, σημειώνοντας, ότι στην επαρχία Μαρντίν επικρατεί δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, και κάλεσε την Άγκυρα «να εγκαταλείψει τα στοιχήματα σε αδιέξοδες βίαιες μεθόδους επίλυσης του μακροχρόνιου κουρδικού προβλήματος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί δεν έχει ανοίξει στη Μόσχα αντιπροσωπεία του κουρδικού λαού της Τουρκίας, η Μαρία Ζαχάροβα απάντησε: «Έχουμε ήδη σχολιάσει αυτό το θέμα και μιλήσαμε για το μηχανισμό ανοίγματος αυτής της αντιπροσωπίας. Δεν μπορεί να ανοίξει αντιπροσωπία οποιασδήποτε περιοχής, εφόσον πρόκειται για κυρίαρχο κράτος. Υπάρχουν κατάλληλες μορφές, που σχετίζονται με τη ρωσική νομοθεσία»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: