Η μεγάλη πομπή των επιταφίων στην Κέρκυρα υπό την συνοδεία των Φιλαρμονικών




Την Μεγάλη Παρασκευή η Κέρκυρα πενθεί. Μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης, η Κέρκυρα «πλημμυρίζει» από τα πένθιμα εγκώμια των χορωδιών και τους μελωδικούς ήχους των κλασικών έργων του Albinoni, του Verdi , του Mariani και του Chopin, που ακούγονται από τις φιλαρμονικές κατά η συνοδεία των επιταφίων.

Η μεγάλη πομπή της μεταφοράς των επιταφίων της πόλης, που ακολουθούν συγκριμένη σειρά και τάξη, ξεκινά στις 2.00 το μεσημέρι και ολοκληρώνεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ετσι έγινε και φέτος.

H πρώτη περιφορά επιταφίου, πραγματοποιείται από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και είναι σαγηνευτική. Ξεκίνησε από το μοναστήρι και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας. Τη μακρά περιφορά συνοδεύουν, σε ένδειξη πένθους οι πιστοί που κρατάνε στο πλάι τις «τόρτσες», μεγάλα κεριά, τα μανουάλια, τις «σκόλες», δηλαδή τα λάβαρα και τα φλάμπουρα, ενώ τον Επιτάφιο συνοδεύουν η Φιλαρμονική Ένωση Λιαπάδων και η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες».

Την περιφορά των 33 επιταφίων μέσα στην πόλη της Κέρκυρας ξεκινά ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο, ταυτόχρονα με την περιφορά του επιταφίου του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας στο Νέο Φρούριο. Όλο το νησί μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό χριστιανικό ναό με ένα ιδιαίτερο συνδυασμό της εκκλησιαστικής λατρείας και της κοσμικής τέχνης, που εκφράζει τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα της κερκυραϊκής πίστης.

Η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, γίνεται μέσα στον Ιερό Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, καθώς το Μεγάλο Σάββατο, νωρίς το πρωί, ο επιτάφιος θα συνοδέψει τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, που γίνεται με ιδιαίτερη κατάνυξη μέσα στην πόλη της Κέρκυρας.

Η περιφορά του επιταφίου και η συγκεκριμένη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, έχει καθιερωθεί ως φόρος τιμής στο θαύμα του Αγίου το 1553, όπου σε περίοδο μεγάλης πείνας πλοία με σιτάρι προσέγγισαν το νησί τη στιγμή της περιφοράς του Επιταφίου του Αγίου. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, οι ναυτικοί είδαν στον ύπνο τους έναν καλόγερο που τους οδήγησε στην Κέρκυρα, ώστε να προστατευτούν από την κακοκαιρία και να πουλήσουν το εμπόρευμα τους.

Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του επιταφίου, ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη.

Α.Ταπάσκου, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: