Έκλεισε η συμφωνία για ασφαλιστικό: Σύγκλιση στο φορολογικό και στα “κόκκινα δάνεια”, λένε




Συμφωνία με τους δανειστές με βάση την ελληνική πρόταση για τις επικουρικές συντάξεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιωργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Χίλτον.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος «κλείσαμε για τις επικουρικές, δέχθηκαν την πρότασή μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μένουν μόνο περίπου 70 εκατ. Ευρώ, για τα οποία πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια να καταλήξουν σε συμφωνία», αναφέρει η Ημερησία.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα για τα τρία πρώτα χρόνια και μισή μονάδα για τα επόμενα τρία. Εκτός νομοσχεδίου μένουν τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση δεν κράτησε ούτε 1 ώρα

Κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι “Έχουμε σχεδόν συγκλίνει στο πεδίο του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων”, ενώ παραδέχτηκε ότι στο αφορολόγητο υπάρχουν ακόμα αποστάσεις. Ειδικά για το ασφαλιστικό επιβεβαίωσε τις προηγούμενες δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου περί κάποιων εκατομμυρίων ευρώ που απομένουν να συμφωνηθούν.

Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε σύγκλιση σε «κόκκινα» δάνεια και ασφαλιστικό, ωστόσο παραμένει «αγκάθι» το αφορολόγητο, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι «δεν συζητάμε ούτε τη σταδιακή μείωσή του».

Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αποχωρώντας από το Χίλτον, όπου διεξάγονται οι συζητήσεις, άφησαν να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση, και εδώ η διαφορά είναι μικρή και εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα, άλλη κυβερνητική πηγή, έδινε ειδική σημασία στην σημερινή επιβεβαίωση από τις κοινοτικές αρχές της ύπαρξης (με βάση τα προσωρινά στοιχεία) πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ το 2015.

Εξηγούσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι προέρχεται από υπεραπόδοση των μέτρων που θεσπίστηκαν πέρυσι και επισήμανε ότι επιχειρείται από σήμερα και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που μένουν στην Αθήνα, να γίνει αποδεκτό ότι λόγω υπεραπόδοσης πρέπει να ληφθούν λιγότερα μέτρα φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: