Ξεχάστε το άνοιγμα κεφαλαίων, είπε στον Τούσκ ο Αναστασιάδης, μετέφερε μήνυμα στην Άγκυρα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε πως για να συναινέσει στο ξεπάγωμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία θα πρέπει η Άγκυρα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που είχε χθες συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέλαβε να μεταφέρει στην Άγκυρα, που μετέβη αργότερα, πως για να ανοίξουν τα κεφάλαια πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ενώ θα υποδείξει πως αυτό θα δημιουργήσει μια θετική εικόνα για την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετέφερε, πάντως στη Λευκωσία την εικόνα πως οι άλλες χώρες δεν φαίνεται πως θα σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία. Μια αναφορά που αν και είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ήχησε ανησυχητικά στα αυτιά των Κυπρίων συνομιλητών του. Κυρίως γιατί αυτό που απεύχεται η Λευκωσία είναι να μην βρεθεί μόνη της στη σύνοδο των Βρυξελλών, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή. Ήδη η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με εταίρους της και η εντύπωση που υπάρχει είναι πως βρίσκει στήριξη στις θέσεις της. Την ίδια ώρα ακούγονται απόψεις, όπως αυτές του ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, Μπέρτ Κούντερς, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο ότι «πρέπει να υπάρξει έξυπνος συγχρονισμός επίλυσης του Κυπριακού και ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων»( θέση και της Λευκωσίας).

Ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε πως δεν ήλθε για να ασκήσει πίεση στην Κύπρο αλλά για να ακούσει τις απόψεις της Λευκωσίας. Ανέφερε, επίσης, ότι η τουρκική πρόταση χρειάζεται να εξισορροπηθεί για να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ. Τόνισε ωστόσο ότι «θέλω να είμαι σαφής. Η ΕΕ είναι Ένωση 28 κρατών μελών., Η Κύπρος είναι όσο σημαντική είναι και η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και κάθε ένα από τα κράτη μέλη. Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί ποτέ να είναι πιο σημαντική για μένα από ό,τι ένα κράτος μέλος μας. Πρέπει α αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και να διασφαλίσουμε ότι όλοι επωφελούνται από αυτή τη νέα δυναμική, και η Κύπρος επίσης».

Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά την ένταξη, θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι κανόνες δεν άλλαξαν. Οι ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις ισχύουν, και για να προχωρήσει κανείς εξακολουθεί να απαιτείται η σύμφωνος γνώμη και των 28».

ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΥΣΚ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ!

Με μια έκπληξη βρέθηκε αντιμέτωπος ο Ντόναλντ Τουσκ. Οι Τούρκοι δεν του επέτρεψαν να μεταβεί αεροπορικώς απευθείας από τη Λάρνακα στην Άγκυρα και υποχρεώθηκε να πετάξει με το αεροσκάφος του μέσω Ελλάδος στην τουρκική πρωτεύουσα.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει ως πρακτική να μην επιτρέπει πτήσεις που προέρχονται από την…εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ραντεβού με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην μας φορτώσουν το βάρος της ευθύνης – Υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει καταθέσει επιστολές, στις οποίες η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως ‘εκλιπούσα’

Ο Πρόεδρος Aναστασιάδης εξήγησε στον Ντόναλντ Τουσκ ότι είναι ανεδαφικό, αντιπαραγωγικό, για να μην πω απαράδεκτο, να μετατοπιστεί – όχι από τον Πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου– το βάρος της ευθύνης για τη μεταναστευτική κρίση στους ώμους μου, ή στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά  τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Τουσκ, είπε πως «η θέση μας είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιωνδήποτε κεφαλαίων αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας». Είπε πως  ανέφερε στον κ. Τουσκ ότι από το 2004 η Τουρκία επίμονα αρνείται να εκπληρώσει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο έναντι της Κύπρου είναι ο λόγος που το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να παγώσει 8 διαπραγματευτικά κεφάλαια το Δεκέμβριο του 2006, είπε και σημείωσε:

Επιπρόσθετα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο έναντι της Κύπρου, η Τουρκία έχει καταθέσει επιστολές, στις οποίες η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως ‘εκλιπούσα’. Περαιτέρω, πολύ πρόσφατα, στις 29 Νοεμβρίου 2015, ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΜΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΣΟΥΛΤΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντήσει σήμερα Τετάρτη στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς ενώ στο περιθώριο της συνόδους θα συνομιλήσει με ηγέτες κρατών-μελών.

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: «ΣΧΕΤΙΚΑ αισιόδοξος», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπερτ Κούντερς, σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας με την Τουρκία. Χαρακτήρισε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που περιλαμβάνει τη συμφωνία με την Τουρκία, «φιλόδοξο» και «περίπλοκο», αναφέροντας πως στο χθεσινό Συμβούλιο όλοι οι εκπρόσωποι των κρατών μελών είχαν «εποικοδομητική στάση», αν και «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».

ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΗΣ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΤΗ θέση της  Κομισιόν ότι εργάζεται για την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών με την Τουρκία τόσο για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων όσο και για την απελευθέρωση της βίζας εξέφρασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Μίνα Αντρέεβα. Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ανέφερε πως ακολουθείται μια «δομημένη διαδικασία» και πως αυτή η διαδικασία δεν έχει αλλάξει, παραπέμποντας στις αποφάσεις της 29ης Νοεμβρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: